• va avea loc o dublă lansare de carte: „Brăila acum o sută de ani: 1924 - documentar jurnalistic, completat și actualizat” și „Monografia comunității evreilor din Brăila“ • profesorul Ioan Munteanu, Cetățean de Onoare al Brăilei, este omagiat la împlinirea vârstei de 82 de ani
Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila îi invită pe brăileni sâmbătă, 11 ianuarie, începând cu ora 11.00, în Sala de Lectură a instituției, Piața Poligon nr. 4, la dubla lansare a cărților „Brăila acum o sută de ani: 1924 - documentar jurnalistic, completat și actualizat” și „Monografia comunității evreilor din Brăila“, semnate de profesorul Ioan Munteanu. Potrivit organizatorilor, evenimentul are o dublă semnificație: lansările de carte și omagierea profesorului Ioan Munteanu la împlinirea vârstei de 82 de ani. Cetățean de Onoare al orașului Brăila și posesor al multor diplome și distincții, profesorul Ioan Munteanu este sărbătorit pentru îndelunga activitate profesională dedicată învățământului și promovării istoriei și culturii locale.
Prezintă profesorii: Ștefan Aftodor, Viorel Coman, Octavian Osanu și Vasile Ioan Zbarcea. Moderează: Dragoș Adrian Neagu, directorul Bibliotecii Jud. „Panait Istrati”, și Emanoil Ciucașu, directorul Centrului Cultural și de Agrement „Chira Chiralina“ Brăila. Invitat special: Nadia Ustinescu, președintele Comunității Evreilor din Brăila.
1924 a fost un an benefic pentru istoria orașului, așa cum reiese din datele culese de autor din principalele periodice ale vremii deținute de Arhivele Naționale - Filiala Brăila și de colecțiile Bibliotecii Județene „Paanit Istrati”. Cartea „Brăila acum o sută de ani: 1924“ surprinde viața socială, economică, politică și culturală a urbei, oferind detalii despre bursa de cereale, activitatea din port, bănci, agenții de vapoare, personalități marcante, teatre și cinematografe, cazul „Terente”, drame amoroase, baluri, comunitatea israelită și greacă, precum și alte informații pe care orice brăilean și-ar dori să le cunoască, precizează organizatorii dublei lansări de carte de la BJPI.
Născută din dorința de a completa imaginea orașului cosmopolit, „Monografia comunității evreilor din Brăila“ redă istoria evreilor de la statornicire și până astăzi, evreii fiind una dintre cele mai active populații în plan identitar și comunitar, participând direct la viața cotidiană a orașului, în special în domeniul comercial. Brăila a numărat cea mai importantă comunitate evreiască din România, după București, numeric atingând apogeul în anii dinaintea Primului Război Mondial, urmând ca, în perioada comunistă, numărul acestora să scadă drastic. Este o carte - document descrisă cronologic prin documente de arhivă și decupaje jurnalistice care oferă o mai bună cunoaștere a contribuției evreilor la dezvoltarea Brăilei moderne.