Cartea de la pagina 8: COPILĂRIE, J. M. COETZEE, Editura Humanitas, Bucureşti, 2011 | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Cartea de la pagina 8: COPILĂRIE, J. M. COETZEE, Editura Humanitas, Bucureşti, 2011

Romanul "Copilărie" surprinde primii ani de viaţă ai băiatului care trăieşte în Africa de Sud a anilor 50. Viaţa copilului nu este spectaculoasă, nu există nimic care să îi umbrească copilăria, totuşi mutarea în provincie împreună cu familia sa, şcoala nouă, colegii, regulile devin provocări pentru copilul care doreşte să fie cel mai bun din clasă şi care alege, din orgoliu, să fie singur.
Lipsa de comunicare îi dezvoltă spiritul de observator, iar copilul vede problemele politice, sociale, discriminatorii, etnice, pe care ulterior, adultul Coetzee le rememorează în paginile volumului într-un stil ironic şi uşor acid faţă de întâmplările din acei ani.
Cartea este scrisă la persoana a III-a, limbajul este unul accesibil şi prezintă copilăria de pe străzile Africii de Sud, mai întâi din oraşul Worcester şi apoi din Cape Town, precum şi vacanţele petrecute la fermele rudelor sud-africane. Una dintre principalele teme abordate în paginile acestor memorii este discriminarea etnică, atitudinea "albilor" care se considerau superiori celor "de culoare", indiferent de statutul social al celor din urmă. Edificatoare în acest sens este o scenă surprinsă spre finalul romanului, atunci când familia Coetzee primeşte vizita unui cămătar „de culoare", un anume domn Golding, care nu se lasă înduplecat şi nu este impresionat de pregătirile speciale făcute pentru el. După ce îşi bea ceaiul în salonul destinat tuturor vizitatorilor, el îşi cere banii. Urmează discuţia, după plecarea cămătarului, despre ce ar trebui să facă cu ceaşca din care acesta a băut ceai. Conform obiceiului, acesta ar fi trebuit spartă. Deşi nu crede în această practică, mama spală totuşi ceaşca cu hipoclorit.
Pe lângă această problemă a societăţii, cartea abordează şi modul în care copilul de zece ani intră în contact cu viaţa şi începe să îşi pună o serie de întrebări în legătură cu existenţa, cu Dumnezeu, cu iubirea, uneori amuzante, alteori surprinzătoare.
Acest volum este disponibil pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Judeţeană "Panait Istrati" Brăila.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro