Clinica Hyperion este prima unitate medicală a Galaţiului, fiind înfiinţată din primăvara anului 1990. De-a lungul timpului, colectivul medical condus de dr. Călin Doboş s-a străduit să menţină un standard profesional şi o bază materială de nivel înalt, aducând o serie de premiere în practica medicală din ţară. Chirurgie şi medicină estetică, dermato-venerologie, chirurgia pielii, chirurgie maxilo- facială, ginecologie sunt doar câteva dintre domeniile în care se face performanţă medicală la Hyperion. În acest context, diagnosticarea cancerului de col uterin constituie unul dintre beneficiile cele mai importante pentru pacientele din zona Brăila- Galaţi. "Suntem primii în Europa la numărul de cazuri de cancer uterin şi în fiecare zi sunt diagnosticate sute de femei pentru aşa o boală. Necazul este că nu se face încă un screening la nivel naţional. A doua cauză este că nici pacientele nu merg anual la control. Problema este că nu se face o educaţie a pacienţilor, pentru care e nevoie de bani. Or, se ştie că încă nu se găsesc bani în România pentru lucrul acesta", ne-a declarat dr. Anca Doboş, medic primar dermato-venerologie, competenţă în Laser Chirurgical, din cadrul Clinicii Hyperion din Galaţi.
"Vaginul este o poartă de intrare pentru microbi şi mulţi nu acceptă acest lucru"
"Colul este poarta de trecere între vagin şi uter. Vaginul are o floră microbiană proprie, nu e un mediu aseptic. Uterul este steril. Bariera asta este supusă permanent agresiunilor, care sunt de ordin sexual. Aceşti microbi sunt propulsaţi în zonă de obicei de un istoric sexual. E foarte bizar, oamenii nu vor să recunoască, asta deşi trăim într-o eră libertină, toţi se fac că sunt cinstiţi. Sunt foarte miraţi când află un diagnostic de uretrită, vaginită, de unde? În niciun caz din aer, flora nu se ia din aer. Şi atunci mimează o cinste şi ordine care este nefirească. Acest comportament îì face să nu se prezinte la timp la medic şi să ajungă doar când sunt cu cancer. Vaginul este o poartă de intrare pentru microbi şi mulţi nu acceptă acest lucru. Nefiiind educaţi, nerecunoscându-şi sistemul de viaţă, nu se protejează şi se supun riscului de îmbolnăvire", a atenţionat dr. Anca Doboş. Sursa citată susţine că vaccinarea ar fi fost o soluţie foarte eficientă.
"În campania naţională, când s-a spus să se facă vaccin gratis, toţi părinţii au spus că nu sunt de acord şi este cea mai mare gafă. Să nu uităm că Suedia este ţara cu cea mai mică incidenţă de cazuri de cancer de col uterin, pentru că toată lumea face vaccinul între 10 şi 15 ani", este de părere dr. Doboş.
Diagnosticul se pune prin colposcopie, care este vizualizarea colulul uterin şi a pereţilor vaginului. Se introduce un depărtător care permite apoi cu o cameră de luat vederi de rezoluţie foarte bună urmărirea mucoasei. "Pentru a fi siguri că leziunile nu rămân ascunse, uneori facem badijonări şi coloraţii, care să evidenţieze eventualele leziuni. În funcţie de acest joc al culorilor, obţinem un diagnostic prezumtiv, care poate fi completat prin examene paraclinice, de secreţii de micoplasme, clamidii, ureaplasme, plus secreţii obişnuite, de lamă, şi antibiogramă, dacă se impune, plus un examen cito Papanicolau. În cazurile în care Papanicolau sau colposcopia evidenţiază leziuni importante, se poate merge la biopsie direct. Acesta este mecanismul, scopul fiind depistarea leziunilor, care pot fi microbiene, virale, canceroase, mai rar traumatice", explică dr. Doboş.
Nu se face vaccin fără tiparea virală!
Sursa citată afirmă că mortalitatea prin cancer de col este mare, deoarece pacientele nu-şi recunosc problemele, evită diagnosticul şi tratamentele, astfel că sunt depistate în faza finală, când nu se mai poate face nimic. "S-a făcut mult tam tam pe HPV. Sunt peste 120 de virusuri papiloma, unele trăiesc pe piele, altele pe mucoase şi este într-adevăr agentul care duce la transformarea în cancer în zonă. Diagnosticul se face colposcopic. Dacă se depistează virusul, se face şi tiparea virală, afli ce tipuri de virusuri sunt acolo. Pentru că foarte multă lume s-a apucat să facă vaccinul pentru prevenirea cancerului de col uterin fără să facă tiparea virală înainte. Este o greşeală enormă, pentru că dacă persoana are virusurile cantonate, adăugând o doză suplimentară de virusuri, riscă să-şi declanşeze boala. Nu se face vaccin fără tiparea virală - extraordinar de important! -, care nu se face fără colposcopie", avertizează dr. Doboş. Incidenţa este cutremurătoare şi la vârste din ce în ce mai mici. Avertismentele specialiştilor nu se opresc aici. "Din păcate, toate femeile au probleme minore, ceea ce face ca transmisibilitatea să fie ridicată. Un exemplu, care este o nebuloasă pentru multe paciente - anexitele. Cu excepţia bolilor autoimune, organismul nu se inflamează aiurea, ci doar atunci când există o cauză. Răceala ovarelor înseamnă că există un microb sau un virus în zonă, care nu are pe unde să intre decât prin vagin, adică prin contact sexual, e singura cale de comunicare cu această zonă. Obligatoriu, dacă există un partener sexual stabil, şi el are, dar nu manifestă, în schimb toţi bărbaţii fac prostatite. Neînţelegerea acestei căi de îmbolnăvire, că această răceală la ovare este cu microbi sau virus, face ca majoritatea femeilor active sexual să aibe această problemă şi o dată la câteva luni să facă o recădere. Toată lumea crede că se tratează cu băi de şezut şi antiinflamatorii sau un antibiotic, dar nu este aşa. Necazul este că aceste inflamaţii ascund uneori leziunile incipiente de transformare canceroase", susţine dr. Anca Doboş. "La ora actuală consider că este o dramă. Multe refuză să creadă diagnosticul şi după câţiva ani, pacienta vine cu cancer de uter şi nu mai poate avea copii. Viitorul ţării din punct de vedere biologic este compromis dacă nu se iau măsuri", a încheiat dr. Doboş.
Informaţii suplimentare şi programări la telefon 0236/410.371 - Clinica Hyperion.