Mergi la conţinutul principal

Bun ca sarea-n bucate, între mit şi adevăr

Dintre multele poveşti din copilărie, ne-o aducem cu uşurinţă aminte pe aceea a lui Petre Ispirescu, cu împăratul ce-şi întreabă fetele cât de mult îl iubesc şi primeşte trei răspusuri: una îl iubeşte ca zahărul, alta ca mierea şi cea mică precum sarea în bucate. Împăratul se supără şi o alungă, dar mai târziu, la nunta fetei este servit doar cu bucate alese, dar fără pic de sare, care nu-i plac, în timp ce vecinii lui au parte de mâncăruri sărate, care sunt bune. De aici am învăţat deja lecţia că sarea în bucate e minunată. Mulţi spun chiar: "Te iubesc precum sarea în bucate!" Şi iar am crede că e de bine. Şi totuşi, este sarea chiar aşa de bună cum se spune în poveste?
Răspunsul categoric este NU! Specialiştii atrag atenţia că, deşi e un compus necesar bunei funcţionări a organismului, ca orice lucru în exces dăunează, dăunează rău! Sarea însă contribuie la buna funcţionare a schimburilor dintre membranele celulare, intră în compoziţia diferitelor umori ale organismului, face posibil transferul ionilor şi al apei etc. Bine, şi asta nu înseamnă că e bună?
Nu, nu numai că nu e bună în exces, dar e una din cauzele principale de deces! Sarea sau clorura de sodiu, este un produs care se găseşte în diferite proporţii în orice aliment! 100 de grame de orez decorticat conţin 3 grame de sare! Necesarul zilnic fiziologic de sare e de 2-4 g şi nu mai mult. Prin tot ce mâncăm adaugăm la asta "tone" de sare în exces. Ce obţinem? Devenim hipertensivi care sfârşesc prin a avea boli de inimă (hipetrofii - măriri ale inimii, insuficienţe cardiace), boli de rinichi (litiaze - pietre la rinichi, insuficienţe renale cu edeme - umflarea picioarelor), osteoporoză, accidente vasculare cerebrale (vase rupte în creier) şi, nu în ultimul rând, cercetătorii au demonstrat că stimulează apariţia bolii Alzheimer, a demenţei senile, pentru că umflă pur şi simplu creierul cu apa pe care organismul o reţine din cauza sodiului în exces. Ce mai produce excesul de sare? Ulcer şi cancer gastric, agravarea bolii astmatice.
Şi atunci ne întrebăm, e sarea bună la ceva?
24faltis2Am adresat această întrebare farmacistului Ion Bobaru, farmacist şef la farmacia "Faltis". "Da, sarea poate fi şi un remediu naturist. În reumatisme, un pumn de sare grunjoasă pus într-o fiertură de coajă (scoarţă) de salcie (2 pumni scoarţă la 2 litri de apă) folosită sub formă de băi de picioare, prişniţe, comprese, cataplasme pe locul dureros are efecte benefice. Această formă de tratare o bolii reumatice, în special modul de preparare şi utilizare este un exemplu tip de leac băbesc, răspândit în unele zone ale ţării", a precizat farmacistul. Pentru a mări eficienţa terapeutică a acestui leac băbesc farmacia "Faltis" din Brăila recomandă ca terapie complementară masajul cu crema "Benzofenil forte", produs exclusiv preparat în laboratorul farmaciei. Compoziţia cremei a fost găsită în arhiva farmaciei. Pentru mai multe informaţii puteţi accesa site-ul farmaciei www.farmaciafaltis.ro sau puteţi scrie pe adresa de e-mail farmaciafaltis@yahoo.com.
"Dacă la început folosirea fierturii de coajă de salcie era făcută empiric, ulterior s-a demonstrat că scoarţa de salcie conţine o substanţă (principiu) activ (ă), numită salicină, care a stat la baza sintezei aspirinei. În plus, dacă nu ar fi existat sarea, adică clorura de sodiu, foarte multe din medicamentele injectabile nu ar fi putut fi utilizate în terapeutică, ştiind faptul că serul fiziologic este o soluţie izotonă de sare (clorura de sodium) 0,9% care ajută la dizolvarea acestora. Tot sarea, în soluţii hipersaline, poate fi un vomitiv util în intoxicaţii, se pot face clisme evacuatorii cu soluţii saline.
Studii recente au demonstrat un efect antidepresiv al sării.
Mulţi credem că nevoile noastre de sare sunt mari. Fals. La copilul de un an e nevoie de 1 g de sare. La adult de 2-3 g, maximum 4-5 g", a adăugat Ion Bobaru.
Şi atunci cum rămâne cu vorba "bun ca sarea-n bucate"? "Gustul este o problemă culturală. Dacă de mic copilul este învăţat cu sare puţină în mâncare, va aprecia acest lucru. Un exemplu edificator despre cum apreciem cât de bună este mâncarea cu sare este postul, postul religios, în care unii nu mănâncă sare. Mulţi oameni, care anterior postului considerau mâncarea fără sare ca nefiind gustoasă, văd cât de bună poate fi, ce arome deosebite poate avea mâncarea cu puţină sare, dar cu multe legume, fructe.
Toate aceste gusturi deosebite nu le putem simţi atunci când punem sare cu nemiluita", a explicat farmacistul.
Aşadar, merită consumul exagerat de sare sacrificiul de a ne îmbolnăvi grav, de a muri subit? "Cât poate fi de greu să reînvăţăm să mâncăm natural sau cât mai natural, legume, fructe evitând preparatele, conservele, fast-food-urile? Răspunsul nu-l puteţi da decât voi! La sare cât mai puţină!", a spus Ion Bobaru.
Mai trebuie adăugat că la vremea când a fost scrisă povestea, zahărul nu era pus la zid de lumea medicală, aşa cum este astăzi, din cauza consumului exagerat. În acea perioadă, un popor era apreciat în funcţie de consumul de zahăr şi săpun, pe cap de locuitor. Numai mierea din poveste nu poate fi considerată astăzi duşman al sănătăţii.

Primul loc în preferinţele pacienţilor brăileni

Dacă miturile de altădată nu mai au întotdeauna corespondent în zilele noastre, există însă tradiţii vechi, reînviate cu succes după ani de zile, aşa cum este cea a spiţerilor ce deţineau secretul fabricării unor leacuri tămăduitoare. La farmacia "Faltis" din Calea Galaţi nr. 29, cea mai veche din Brăila, înfiinţată în 1894, se prepară şi în prezent, ca acum un secol, diverse pastile, tincturi sau unguente, a căror eficienţă este testată în timp. "Faltis" este singura farmacie din oraş care prepară formulele magistrale, (medicamente obţinute în farmacie după formule medicale sau după formulele proprii), după regulile de bună practică în prepararea medicamentelor, pentru care a obţinut Certificatul de acreditare acordat de Colegiul Farmaciştilor din România. Aceste preparate sunt apreciate de pacienţi şi recomandate de unii medici din Brăila. Iar o dovadă a acestui lucru este şi rezultatul sondajului de opinie realizat de Facultatea de Management - Marketing în Afaceri Economice Brăila, în vara anului 2011, în cadrul raportului intitulat "Cercetarea statistică privind cererea de medicamente preparate în sistemul farmaceutic din municipiul Brăila". Concret, la întrebarea "De unde aţi cumpărat sau aţi vrea să cumpăraţi medicamente preparate în farmacie", pe primul loc s-a situat farmacia "Faltis". La întrebarea "Care este motivaţia alegerii farmaciei «Faltis» pentru a achiziţiona un produs farmaceutic preparat", cei mai mulţi repondenţi au menţionat: "Încrederea în profesionalismul şi reputaţia farmaciei". La întrebarea "Ce notă acordaţi serviciilor farmaceutice din Brăila", farmacia "Faltis" a ocupat primul loc, cu 4,2 din 5, nota maximă posibilă.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro