În acest context, ideea transformării bulevardului Independenţei într-un "Bulevard al Artelor Vizuale", prin amplasarea tuturor operelor de artă realizate pe parcursul a cinci ediţii ale Simpozionului Internaţional de Sculptură "Nicăpetre" mi s-a părut o iniţiativă binevenită. Auzind-o, mi-am imaginat o arteră urbană aerisită, modernă, îmbogăţită vizual prin spaţii verzi, cu aranjamente florale elaborate în aşa fel încât să pună în valoare un lung şi minunat şir de sculpturi.
O astfel de transformare a bulevardului Independenţei ar fi, după părerea mea, un mare plus pentru Brăila. Dar, evident, ca să poată fi un mare plus, ea trebuie să fie realizată "ca la carte". Aleile să fie refăcute "ca la carte", aranjamentele florale să fie realizate "ca la carte", băncile să fie aliniate "ca la carte", iar amplasarea statuilor să fie concepută şi pusă în practică în cel mai profesionist mod cu putinţă. Deci, "ca la carte" şi chiar mai mult decât atât!
Dar oare e posibil? Toate acestea sunt posibile? Tare mă tem că nu! Din experienţa ultimilor ani am învăţat că la Brăila practica lucrului bine făcut a ajuns o himeră. Mai toate investiţiile pe milioane de euro au sfârşit într-un penibil de-a dreptul grotesc. Le ştiţi cu toţii: linii de tramvai "ultramoderne" pe bulevardul Dorobanţilor, ce huruie mai rău decât cele de acum o sută de ani, surpările care se ţin lanţ pe recent modernizata Griviţei, pavajul în hopuri de pe Regală, fântâna cinetică urâţită şi nefuncţională etc etc.
Cauzele le ştim, de asemenea: contracte atribuite unor firme - mereu aceleaşi - care fie lucrează ele, de fiecare dată prost, fie subcontractează altor firme şi firmuliţe aflate mereu în criză de meseriaşi. Bani sifonaţi, materiale furate, metode de lucru înapoiate, dirigenţie de şantier precară etc etc.
La toate acestea se adaugă prestaţia administraţiei brăilene, de multe ori suspectă, aproape de fiecare dată la limita ineficienţei. Ineficientă, dar plină de orgolii! De exemplu, ideea aceasta cu "Independenţei - Bulvardul Artelor Vizuale" pare să fi răscolit o grămadă de orgolii şi invidii. Şi cum să nu crezi asta, când Consiliul Judeţean vine şi spune că se face într-un fel, iar Primăria nu, că staţi să vedem, că nu prea e bine aşa, tot mai bine ar fi altfel. Că să vedem, să studiem, să ne interesăm şi abia pe urmă să aprobăm. Consiliul Judeţean că "da", Primăria că "nu". Primăria "da", Consiliul Judeţean "nu". Hop şi Muzeul, că pe el de ce nu îl bagă nimeni în seamă! Care Muzeu, ce-i drept, chiar s-a implicat în realizarea celor şapte sculpturi din recent încheiata primă ediţie a Simpozionului Internaţional "Nicăpetre".
În final, nu se ştie ce se va întâmpla cu acele şapte statui, unde vor fi amplasate şi mai ales cât de bine vor fi puse în valoare. Aşteptăm cu interes să vedem ale cui orgolii sunt mai mari şi mai tari, ce firmă va fi aleasă să realizeze soclurile statuilor şi cât de bine va fi în stare aceasta să facă lucrarea.