“Agricost”, reclamată de un necunoscut la Direcţia Antifraudă fiscală | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal
Controlul de la Trecerea Bac s-a făcut în urma unei sesizări telefonice

“Agricost”, reclamată de un necunoscut la Direcţia Antifraudă fiscală

• concret, persoana în cauză a sesizat structurii antifraudă din cadrul ANAF, prin “Tel Verde”, faptul că la Trecerea BAC nu se eliberează bonuri fiscale

 

O reclamaţie telefonică la “Tel Verde” al Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală a fost scânteia acţiunii de verificare derulate, la finele lunii trecute, de către inspectorii antifraudă, la Trecerea bac Stânca spre Insula Mare a Brăilei. Instituţia a explicat într-o adresă de răspuns, ca urmare a solicitării înaintate de către reporterii “Obiectiv Vocea Brăilei”, că o persoană fizică a dat alarma reclamând faptul că la punctul de trecere din IMB nu se eliberează bonuri fiscale. “Urmare unei sesizări formulate de o persoană fizică, prin intermediul serviciului «Tel Verde», prin care petentul reclama că la trecerea cu bacul în satul Măraşu, judeţul Brăila, nu se eliberează bonuri fiscale pentru serviciile de transport cu bacul, în data de 25.09.2017, o echipă de inspectori antifraudă din cadrul DRAF Constanţa a efectuat un control inopinat. Din verificările efectuate s-au constatat următoarele: pe malul stâng al Dunării, societatea nu are declarat punct de lucru, în conformitate cu dispoziţiile art. 336 alin. (1) lit. a) din Legea 207/2015, cu modificările şi completările ulterioare, prin urmare societatea nu deţinea un AMEF fiscalizat pentru această locaţie; pe malul drept al Dunării, societatea are declarat punct de lucru, dotat cu AMEF, dar pe care societatea nu l-a mai utilizat din data de 14.09.2017. Prin urmare, societatea a fost sancţionată contravenţional în conformitate cu dispoziţiile OUG 28/1999, rep. 2017, precum şi cu măsura complementară a suspendării activităţii agentului economic la unitatea de prestare a serviciilor de transport cu bacul aflat pe malul stâng al Dunarii,  până la dotarea cu  AMEF fiscalizat pentru această locaţie”, au venit explicaţiile celor de la Direcţia Generală Antifraudă Fiscală.

Cu privire la nemulţumirile celor de la “Agricost”, firma care administrează cele două puncte de trecere spre şi dinspre IMB având, de asemenea, în concesiune şi cea mai mare parte a terenurilor agricole din insulă, care s-au plâns că măsurile aplicate în urma controlului au dus la blocarea transportului naval cu bacul, cei de la DGAF au respins acuzaţia. Principalul argument invocat a fost acela că, din start, suspendarea nu a avut aplicabilitate pentru serviciile de transport proprii ori pentru cele de urgenţă, iar, în plus, punctul de lucru din IMB nu a avut nicio “interdicţie” prin planul de măsuri dispuse de inspectorii antifraudă: “Facem precizarea că suspendarea activităţii agentului economic de pe malul stâng (cel de pe malul dinspre municipiu - n.r.) nu a împiedicat desfăşurarea serviciilor de transport cu bacul, operaţiunile de încasări cu numerar şi emiterea de bonuri fiscale putând fi efectuate cu AMEF-ul aflat în dotare la punctul de lucru de pe malul drept al Dunării, pentru care nu s-a aplicat măsura suspendării. De asemenea, suspendarea activităţii nu are aplicabilitate pentru serviciile de transport proprii, pentru persoanele juridice care au încheiate cu operatorul economic contracte de prestări servicii. În acest sens, la finalul controlului, administratorul societăţii a emis un comunicat intern, către «Sector Nave», în care precizează că se vor asigura următoarele activităţi de trecere cu BAC-ul: transportul propriilor angajaţi, alimentelor şi asistenţei medicale pentru aceştia; serviciile publice ce deservesc comunele Măraşu şi Frecăţei; serviciile publice de urgenţă ale poliţiei, pompieri, ambulanţă, spitale, şcoli, ISU; orice alt transport solicitat în scris de autorităţile locale”.

Reamintim că, luni, 25 septembrie, o echipă de inspectori din cadrul DRAF Constanţa a controlat punctele de trecere bac ale societăţii “Agricost” SRL. Inspectorii au constatat că la punctul de pe malul stâng, dinspre municipiu, exista o singură casă de marcat, înregistrată pe adresa societăţii, de pe Calea Călăraşilor, nr. 327. Pe malul drept, existau două case de marcat, dintre care una era înregistrată tot pe adresa de pe Calea Călăraşilor, iar cealaltă pe punctul de lucru de pe malul drept, aflat pe teritoriul administrativ al comunei Măraşu. Pentru că nu s-a respectat o prevedere legală care obligă agenţii economici să înregistreze casele de marcat pe adresa fiecărui punct de lucru unde îşi desfăşoară activitatea, inspectorii Fiscului i-au aplicat firmei “Agricost” două sancţiuni în valoare cumulată de 30.000 lei, i-au confiscat încasările de la cele două puncte de trecere în valoare de peste 60.000 lei şi au dispus sistarea activităţii până la intrarea în legalitate. Drept urmare, luni, 25 septembrie, începând cu ora 15.00, bac-urile au fost ancorate la cele două maluri şi niciunul dintre ele n-a mai traversat Dunărea. În acest context, zeci de persoane şi maşini - atât de mare tonaj ale Agricost sau ale altor agenţi economici din Insulă, cât şi autoturisme particulare – au stat la coadă ore întregi, aşteptând o soluţie care să deblocheze situaţia. Abia în jurul orei 21.00 s-a reluat circulaţia între cele două puncte de traversare a fluviului din dreptul municipiului.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro