Mergi la conţinutul principal

Zeci de medici de familie au pichetat Prefectura şi Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate

• aceştia s-au plâns de subfinanţarea sistemului de asistenţă primară, de deficitul de medici de familie şi de birocraţia din Sănătate • pacienţii i-au susţinut pe doctori în acest demers, spunând că s-au săturat să plimbe hârtii între cabinete şi spital • în următorii ani, România ar putea rămâne fără medici de familie, pentru că studenţii fug de această specialitate din cauza salariilor, au atras atenţia cei prezenţi la pichetare • aproape toate sindicatele iau în calcul declanşarea grevei generale

 

Problemele grave ale sistemului sanitar au scos în stradă zeci de medici de familie şi pacienţi, joi, la Brăila. Subfinanţarea asistenţei primare, birocraţia, deficitul de doctori, restricţionarea de a prescrie unele medicamente, defecţiunile sistemului informatic – sunt câteva dintre nemulţumirile care au convins halatele albe să picheteze Prefectura şi Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate din municipiu. Pacienţii care s-au alăturat demersului s-au plâns de birocraţie, de faptul că sunt puşi să plimbe nişte hârtii de la un medic la altul, de la spital la cabinetul medicului de familie şi invers, deşi sunt bolnavi, au dureri şi nu mai pot aştepta cu orele la coadă.

Totodată, cei prezenţi la pichetare au atras atenţia că, în câţiva ani, România va rămâne fără medicină de familie, pentru că studenţii se feresc de această specialitate din cauza unei anomalii: salariile din timpul rezidenţiatului sunt mai mari decât veniturile pe care le vor obţine după ce vor profesa în cabinetele proprii. “Este o primă formă de a atrage atenţia decidenţilor, instituţiilor abilitate că în medicina de familie se întâmplă lucruri neplăcute care duc această specialitate pe o pantă descendentă şi care afectează calitatea actului medical. Avem un număr de revendicări, de probleme pe care le-am trecut într-un memoriu, probleme care au fost deja anunţate şi aduse la cunoştinţă decidenţilor în lunile anterioare, dar până acum nimeni nu le-a ascultat şi nu a luat vreo măsură pentru îndreptarea lor. O primă problemă este birocraţia excesivă care ne cotropeşte, apoi funcţionarea deficitară a sistemului informatic, astfel încât activitatea noastră şi timpul în ceea ce priveşte consultaţia sunt reduse. O altă problemă este limitarea activităţii noastre ca medici prin restricţionarea de a recomanda unele medicamente, unele investigaţii. În acest fel, pacienţii în loc să fie trataţi la noi, sunt purtaţi pe drumuri pentru că trebuie să-i trimitem către sistemul spitalicesc pentru scrisori medicale, în condiţiile în care şi noi am putea să recomandăm şi să rezolvăm aceste probleme. O altă mare problemă pe care noi o aducem în atenţia guvernanţilor este finanţarea sistemului medicinei primare. Este o finanţare care nu este adecvată muncii noastre, pentru că medicina de familie asigură peste 70% din activitatea din serviciile medicale din România. Ori, pentru medicina primară este alocat, în prezent, doar 6% din Fondul Naţional Unic de Asigurări de Sănătate. Nu solicităm foarte mult, dar măcar 10% ar acoperi, cumva, cheltuielile noastre. În condiţiile astea, vreau să spun că tinerii noştri colegi, care  aleg medicina de familie ca specialitate, în timpul rezidenţiatului au un salariu bun. După ce se termină rezidenţiatul şi ajung în cabinete, constată că venitul lor este mai mic decât salariul pe care l-au avut în rezidenţiat. Aşa aleg să facă o altă specialitate, iar în prezent, în România este deficit de medici de familie. Sunt mulţi medici de familie care au media de vârstă 50-55 ani şi în următorii ani, practic, populaţia nu va mai avea asistenţă medicală primară”, ne-a declarat dr. Viorica Naumov, preşedintele Societăţii Naţionale de Medicină de Familie, filiala Brăila, care a fost prezentă la acţiunea organizată în faţa Prefecturii.

“Am ieşit astăzi (ieri – n.r.) în stradă pentru că sunt nemulţumit de tot sistemul sanitar. Am întâlnit probleme, în special în spital, unde, dacă te duci, nu ai absolut nimic asigurat. Medicul meu de familie îşi dă tot interesul, sunt foarte mulţumit. Concret, vreau un sistem sanitar mai eficient, să nu mai fiu plimbat cu hârtiile în mână de la un medic la altul”, ne-a spus unul dintre pacienţii prezenţi la pichetare.

 

În jur de 25 persoane au pichetat Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate

Aşa cum am precizat anterior, acţiunea de protest a avut loc, concomitent, în două locaţii din municipiu: la Prefectură şi la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate. În faţa CJAS, s-au strâns 25 de medici de familie, asistente şi pacienţi, cu aceleaşi nemulţumiri şi speranţa că cineva îi va auzi.”Vrem să ne fie asigurate condiţii mai bune pentru desfăşurarea activităţii noastre de medicină de familie, atât pentru noi, cât şi pentru pacienţii noştri, pentru a le putea asigura nişte servicii de bună calitate. De asemenea, vrem o reaşezare a finanţării medicinei de familie care se pare că a fost uitată de către oficialităţi. Dorim un procent de cel puţin 10% din Fondul Naţional Unic de Asigurări de Sănătate, asemănător cu cele care sunt în celelalte sisteme europene, unde media este între 9 şi 15%. De asemenea, vrem respectarea indepedenţei profesionale. Legislaţia este foarte stufoasă, ne dorim debirocratizarea sistemului de sănătate. Avem alături de noi pacienţii, care ştiu că luptăm pentru ei. În anumite sate, medicul de familie este singura posibilitate de acces la serviciile medicale. Da, este deficit de medici de familie în judeţul Brăila. Medicina de familie nu mai este o opţiune pentru studenţi. În Brăila, mai mult de jumătate dintre medicii de familie au vârste de peste 50 ani. În Brăila, sunt 144 medici de familie care au cel puţin un asistent medical. Noi reuşim să ne luăm concedii de odihnă doar o săptămână sau două pe an! Preţurile la utilităţi au crescut, numai veniturile nu. Cum vom putea susţine funcţionarea cabinetelor în aceste condiţii?”, ne-a declarat dr. Marcela Vasilescu, vicepreşedinte SNMF, filiala Brăila. Aceasta a fost susţinută în declaraţii de către ceilalţi medici prezenţi.

Pe 15 noiembrie, medicii de familie din toată ţara vor participa la un miting amplu, la Bucureşti, în Piaţa Victoriei.

Jandarmii brăileni au fost prezenţi în ambele locaţii unde s-au desfăşurat acţiunile de protest şi au asigurat măsurile de ordine şi siguranţă publică. Nu s-au înregistrat evenimente la pichetare.

 

Sindicatele se pregătesc de grevă generală

Confederaţia Naţională a Sindicatelor Libere din România (CNSLR) “Frăţia”, care reprezintă peste jumătate de milion de salariaţi, se pregăteşte de grevă generală. Confederaţia avertizează că trecerea contribuţiilor sociale de la angajatori la angajaţi va determina scăderea salariilor anul viitor, în special în mediul privat, iar mulţi lucrători riscă să rămână fără loc de muncă. Confederaţia “Frăţia” se declară nemulţumită şi de faptul că Guvernul nu acceptă negocieri pe această temă.

“Biroul Operativ al CNSLR - Frăţia, în conformitate cu hotărârea Consiliului Naţional din data de 30 octombrie 2017, a decis începerea procedurilor în vederea declanşării grevei generale în economia naţională pentru următoarele nemulţumiri ale salariaţilor: scăderea tuturor salariilor, în principal în mediul privat, şi pierderea de locuri de muncă generate de modificările Codului fiscal prin care se transferă plata contribuţiilor sociale de la angajator la angajat; imposibilitatea negocierilor sectoriale şi intersectoriale ce generează lipsa unei protecţii reale ale angajaţilor, în forma actuală a Legii 62/2011; întârzierea nejustificată a acordării drepturilor salariale pentru angajaţii unor unităţi publice de asistenţă socială şi medico-socială de peste 43 luni”, anunţă CNSLR “Frăţia” într-un comunicat de presă.

Greva generală va fi susţinută în urmatoarele sectoare de activitate, puternic reprezentate în cadrul Confederaţiei: energie, petrol, gaze, transporturi, lemn şi mobilă, textile şi pielărie, agricultură, sănătate, învăţământ, administraţie publică, chimie, comunicaţii şi asistenţă socială.

După ce va strânge cele 500.000 de semnături necesare, CNSLR “Frăţia” va stabili data declanşării grevei generale.

Aşa cum ne-a informat Valeriu Partene, lider sindical al CNSLR “Frăţia” - filiala Brăila, luni, 6 noiembrie, membrii Uniunii Judeţene se vor întâlni pentru a stabili acţiunile ce se vor desfăşura la nivelul judeţului Brăila. (Liliana NISTOR)

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro