Mergi la conţinutul principal

Zdrobite de facturi, fundațiile și asociațiile abia mai respiră

* cu facturi de zeci de milioane lei vechi la gaze și energie, ONG-urile din Brăila se chinuie să supraviețuiască, în contextul în care veniturile au rămas la fel ca anul trecut * mai mult, inflația și scumpirile se reflectă nu doar în facturi, ci și în numărul donațiilor, care au scăzut * iar situația e incertă, mai ales că nu se știe când economia își va reveni, iar un război se desfășoară la granițele noastre

 

Criza scumpirilor, de la facturile astronomice la gaze și energie electrică la creșterea prețurilor la alimente, ne afectează pe toți, însă o categorie care a fost puternic ”lovită” sunt ONG-urile. Vorbim de asociații și fundații din Brăila, unele cu o activitate de peste 25 ani, care oferă servicii vitale pentru copii cu autism și dizabilități intelectuale, tineri care sunt lăsați în voia sorții după ce părăsesc sistemul de protecție socială sau vârstnici singuri și săraci. Prin munca lor, organizații non-guvernamentale ca Fundația ”Lumina”, Organizația ”TREBUIE!” sau Asociația ”SOS Autism”, aceste categorii vulnerabile sunt protejate și ajutate. Cât timp vor mai reuși să facă acest lucru nu se știe însă, în contextul economic actual. Dacă e să luăm doar exemplul facturilor la gaze, acestea s-au dublat față de anul trecut. Iar veniturile din cotizații și sponsorizări au rămas la fel, ba chiar numărul sponsorilor a mai scăzut, după ce firmele au fost puternic afectate de pandemie. În primele luni ale acestui an au reușit să se descurce și să plătească facturile uriașe, însă pușculița s-a cam golit. Iar cum ”festivalul” scumpirilor e departe de a se fi încheiat, plus un război la granițele țării noastre, ONG-urile au rămas cu speranța că vor reuși să supraviețuiască în continuare.

 

Fundația ”Lumina”, facturi de 18.000 lei la gaze și energie electrică

Cu o activitate de 25 de ani, Fundația „Lumina Brăila” îi ajută pe copiii orfani, care la 18 ani părăsesc sistemul de protecție socială. Fundația le oferă un acoperiș deasupra capului, îi sprijină să își continue școala și să își găsească un loc de muncă, iar ulterior, când aceștia reușesc să punățiva bănuți deoparte, îi ajută să obțină o locuință ANL și astfel șansa către o viață independentă. Iarna aceasta a fost una grea prentru ONG, pe luna ianuarie factura la gaz fiind de 8.000 lei. Iar la momentul documentării acestui material mai urma să vină o factură la gaze. La energia electrică, pentru ultimele trei luni, fundația trebuie să achite o factură de 10.000 lei. Anul trecut, factura la energia electrică era de circa 1.500 lei/lună.

”Anul trecut la gaz factura a fost de 4.000 lei căldura, anul acesta este 8.000 lei. Pe o lună! În contextul în care anul acesta nu am dat drumul la căldură la parter. Anul trecut am încălzit trei nivele cu 4.000 lei. Anul acesta doar două nivele cu 8.000 lei, din care am fost scutită de 2.100 lei, deci am avut de plătit 6.000 lei. Oricum este foarte mult!”, ne-a declarat Carmen Neacșu, directorul executiv al Fundației „Lumina”.

Scumpirile enorme din ultima perioadă au afectat și numărul donatorilor, fiind mai puțini cei care își permit acum să facă donații. Iar pentru ONG orice leuț contează.

”Sunt mai puțini sponsori acum pentru că au fost unii care au închis poarta. Au tras zăvorul că n-au mai putut! Alții spun că sunt precauți pentru că e un an foarte dificil. La pandemie știam ce ne așteaptă, acum e un război la granițele noastre și nu știm ce se va întâmpla. Și mi-au spus că discutăm în decembrie. Și erau sponsori pe care noi îi aveam ca și susținători lunar, ceea ce pentru noi conta extrordinar de mult. Pentru că eu am facturi de plătit din ianuarie până în decembrie. Nu doar în decembrie. Și știam că în fiecare lună mă pot baza pe ei. Ce ne ajută acum este o fundație cu care suntem prieteni din 2012 din Germania, Fundația Fulda, care ne ajută financiar. Cu ajutorul lor am plătit factura la gaze”, ne-a mai spus aceasta.

Și explozia prețurilor la produsele de pe rafturile magazinelor reprezintă o problemă pentru fundație, care are și un serviciu de îngrijire la domiciliu a vârstnicilor. Lunar, 50 de bătrâni primesc produse de igienă și de curățenie a locuinței, iar subvenția de la stat este de doar 100 lei și o primesc doar pentru 40 de vârstnici.

”Da, ne afectează și creșterea de prețuri! Ne afectează acasă, că suntem doi-trei membri ai familiei, dar la 50 de persoane! Și primim pentru 40 de beneficiari pentru că atât este aprobat în Consiliul Local. Pe ceilalți 10 îi susținem noi”, ne-a precizat Carmen Neacșu.

Cei 34 de tineri care locuiesc în centru sunt și ei afectați de creșterea prețurilor, mai ales că aceștia își economisesc banii pe care îi câștigă pentru a-și depune dosarul pentru obținerea unei locuințe de tip ANL.

Și pe tineri îi afectează creșterea de prețuri pentru că ei au un scop, un obiectiv: să ajungă la casa lor. Asta înseamnă deschiderea unui cont și acumularea unor economii. Când au minim 10.000 lei discutăm de obținerea unui dosar ANL. Chiar zilele trecute a venit la mine o fetiță că a reușit să strângă bănuții. Era atât de fericită!”, ne-a povestit aceasta.

Cea mai mare temere a directorului executiv al fundației este aceea că în ritmul acesta, cu toate scumpirile, se va ajunge din nou la situația din 2012, anul în care aceasta a preluat ONG-ul. La acel moment, fundația avea datorii de peste 1 miliard de lei vechi la Electrica, CET și CUP Dunărea. Cu  eforturi uriașe, în 2020 au reușit să scape de toate problemele și au început să se dezvolte. Acum însă le este greu să vadă lumina de la capătul tunelului.

”De asta mi-e cel mai tare frică. În 2012, când am vrut să preiau fundația, m-am sfătuit cu cea mai bună prietenă a mea care este contabilă. A făcut o analiză contabilă a situației financiare a fundației și mi-a zis «Draga mea, vezi-ți de drum, n-ai cum s-o salvezi!». Și am zis «Ba da, e provocarea vieții mele!» Și am muncit 10 ani să ajung aici, de fapt cam 8 ani, de 2 ani suntem foarte bine pentru că am avut proiecte structurale în implementare. A fost liniște, a fost foarte bine. Dar anul ăsta asta e temerea mea cea mai mare. Că mă întorc în 2012”, ne-a mai spus aceasta.

 

Teodora Ilie, Organizația „TREBUIE!” Brăila: ”Mi-aș dori foarte mult să nu rămână închisă ușa aceea”

Organizația pentru Copii și Adulți cu Nevoi Speciale „TREBUIE!” Brăila a intrat în al 26-lea an de activitate. Prin activitățile pe care le desfășoară la Centrul de zi pentru persoane adulte cu dizabilități „Sf. Teodora”, beneficiarii au parte de servicii de informare și consiliere socială, consiliere psihologică, abilitare și reabilitare, deprinderi de viață independentă, dezvoltarea abilităților lucrative și pregătire pentru muncă, integrare și participare socială și civică. Directorul organizației, Teodora Ilie, ne-a spus că facturile la gaze s-au dublat față de anul trecut, iar cele la Electrica au crescut cu 30-40%. Numai la gaz, în primele două luni ale anului au avut de plătit facturi de 2.500 lei. Până acum au reușit să se descurce, însă viitorul este incert. Și la fel ca în cazul altor asociații neguvernamentale, și cei de la „TREBUIE!” spun că numărul donatorilor este în scădere.

„Noi ne descurcăm deocamdată. Toate au crescut, veniturile sunt aceleași și mergem pe principiul banii cât sunt se vor cheltui. Când nu mai sunt, închidem serviciul. În final asta se va întâmpla. Noi nu aveam foarte mulți donatori, dar de obicei aceștia își creșteau donațiile. Dar acum nu s-a mai întâmplat, că nu mai au de unde”, ne-a spus Teodora Ilie.

ONG-ul a fost afectat și de creșterea prețurilor la carburanți, acesta având un microbuz prin care beneficiarii sunt transportați de acasă la centru.

”Cu transportul e horror. Am avut o discuție la nivel de organizație să luăm niște măsuri. Ne gândim să reducem numărul de ore de stat la centru și să reducem numărul de zile la transport. Adică din 5 să facem 4, să rămânem în bugetul pe care îl avem. Să vedem ce vom face. Ne-am gestionat până acum, mai departe nu știm ce va fi. O altă variantă care ar fi? Te duci să ceri unde? Fiecare și-a făcut un calcul anul trecut și șocul este mult prea mare acum pentru toată lumea”, ne-a mai spus aceasta.

Așadar, cei de la „TREBUIE!” se gândesc să mai strângă cureaua pentru a supraviețui, însă deja fac acest lucru de la începutul pandemiei, totul din dorința ca centrul să nu se închidă și copiii și tinerii cu dizabilități mintale să  beneficieze în continuare de servicii terapeutice.

”Pe Covid am redus norma în anumite perioade, au fost perioade în care am luat subvenția de la stat și am reușit să mai cooptăm niște voluntari foarte, foarte buni care au suplinit lipsa de personal. Dar n-am închis centrul nicio zi. De 25 de ani tot nu am pus lacătul pe ușă. E atâta fericire acolo și atâta bucurie... Și chiar dacă e un centru micuț, uite că a rămas singurul serviciu de tipul acesta în 25 de ani. Așa micuț cum este, la parter de bloc, fără să fie dotat la standarde moderne cum se întâmplă prin alte părți, funcționează. Ei sunt atât de fericiți acolo. Și de aceea mă zbat să rămână deschis. Și mi-aș dori foarte mult să nu rămână închisă ușa aceea”, ne-a mai declarat Teodora Ilie.

 

SOS Autism: „La noi orice factură, chiar și de un milion, este mare”

SOS Autism Brăila este un ONG micuț, înființat în urmă cu opt ani, ce reunește 23 de adolescenți și tineri cu vârste între 15 și 23 ani. Supraviețuiește din cotizațiile părinților, 50 lei/lună, sponsorizări și bănuții pe care reușesc să îi strângă din participarea la târguri, acolo unde vând diverse produse hand-made realizate de membri și beneficiari. Pentru ei și o factură mai mare cu câteva zeci de lei înseamnă enorm. Pe ianuarie au plătit în jur de 1.000 lei la gaze, iar la energia electrică alte câteva sute de lei.

”Dacă vor continua aceste creșteri la facturi nu știu dacă vom mai putea susține activitățile. Iarna cel puțin. Vara ieși în curte, nu consumi, dar iarna... La noi orice factură, chiar și de un milion, ni se pare mult pentru că noi ne chibzuim singuri. Acum încercăm, de exemplu, să obținem de Paști pentru copii câte un mic pachețel. Și sunăm la cunoștințe, la prieteni, unde cunoaștem fiecare, pentru că nu ne permitem noi”, ne-a spus Adelina Bratu, președintele „SOS Autism” Brăila.

De curând, cu mari eforturi, strângând donații și formulare de 2%, ONG-ul a reușit să își achiziționeze un spațiu în Vidin, o casă veche de pe strada Industriei, pe care membrii au demolat-o și au construit un mic sediu de circa 60 mp. Primăvara aceasta au în plan să termine de amenajat curtea, iar din vară și-ar fi dorit să angajeze un specialist care să lucreze cu copiii. Din păcate, din cauza scumpirilor, acest vis pare acum tot mai departe.

”Copiii aceștia merg majoritatea la o formă de învățământ. În 2-3 ani ei vor fi adulți. Și atunci noi am creat această asociație și căsuța acolo ca să putem face activități pentru ei: cântăm, dansăm, facem gimnastică, decupăm, colorăm etc. Pentru că la un moment dat nu mai unde să te duci. Nici terapeuți nu mai găsești după o anumită vârstă, că una e să lucrezi cu un copil până în 10 ani, când este și mult mai cooperant și achizițiile sunt mult mai rapide și mai mari, și după 10-11 ani deja nu mai găsești terapeuți. Noi acum depindem de voluntari. Dacă voluntarul nu mai poate să vină, nu mai ai cu cine să lucrezi. Așa cu un angajat ai o stabilitate. Iar pentru copilul cu autism este foarte necesară rutina, programul. Nu cred că ne vom permite absolut deloc să angajăm un terapeut. Doar să găsim un sponsor minunat”, ne-a mai spus aceasta.

 

Susține și tu ONG-urile brăilene!

Cei care vor să susțină organizațiilor neguvernamentale din Brăila să își continue misiunea o pot face printr-o donație, cât de mică, în următoarele conturi:

Fundația “Lumina” Brăila

Cont: RO83BRDE090SV43816870900, deschis la BRD

Organizația “TREBUIE!” Brăila

Cont în ron: RO30RNCB0048025915070001 BCR Brăila

Cont în valută: RO46RNCB0048025915070004 BCR Brăila

Asociația “SOS Autism” Brăila

Cont: RO93OTPV250000780372RO01, deschis la OTP Bank

ONG-urile pot fi susținute de persoanele fizice și prin direcționarea a 3,5% din impozitul anual pe venituri și pensii datorat statului (formularl 230), iar de către firme prin redirecționarea a 20% din impozitul pe profit.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro