Mergi la conţinutul principal

Viorel Mortu vrea să înfiinţeze Muzeul Umorului la Brăila

Un muzeu dedicat umorului şi caricaturii la Brăila este unul dintre planurile preşedintelui interimar al Consiliului Judeţean, Viorel Mortu, pentru începutul acestui an. Şeful judeţului s-a întâlnit, recent, în cadrul Comisiei de cultură, cu şefii instituţiilor axate pe acest domeniu din Brăila (Biblioteca Judeţeană, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, Şcoala Populară de Arte şi Meserii "Vespasian Lungu", Orchestra Simfonică "Lyra" şi Muzeul Brăilei "Carol I"), pentru a discuta strategia pe 2016 şi bugetul dedicat acestui sector. Printre altele, Viorel Mortu a anunţat că în şedinţa ordinară din ianuarie are de gând să propună spre aprobarea consilierilor înfiinţarea Muzeului Umorului în judeţul nostru. Potrivit sursei citate, noul muzeu ar putea funcţiona ca o secţie a Muzeului "Carol I", însă ar activa în clădirea expoziţională de pe Strada Ana Aslan, nr. 27 - 29.

"Avem de dezvoltat un proiect nou, care nu ne costă nimic. Avem spaţiul adecvat şi aş vrea să înfiinţăm la Brăila Muzeul Umorului. Astfel, când vom face evocarea ofertei turistice, putem să le spunem celor ce trec prin Brăila că pot vedea ceea ce nicăieri în România nu se mai vede: Muzeul Umorului. Acesta poate începe în ianuarie, printr-o hotărâre de Consiliu Judeţean. Eu aşa mi-aş dori. Sunt foarte mulţi caricaturişti care vor să doneze - deja sunt nouă sau 10 -, lucrări, dar nu numai: cărţi de umor, arhivă personală, jurnale, fotografii personale. Acestea pot forma în timp, în 7 - 8 ani, o arhivă excepţională a personalităţilor care au dezvoltat umorul în România. Consiliul Judeţean poate finanţa din te miri ce aceste chestiuni. Nişte dulapuri, nişte rame, simeze - sunt cheltuieli minime ca să dezvoltăm tema aceasta", a declarat Viorel Mortu.

Maria Puşcaciu îi va preda fondul de caricatură lui Ionel Cândea

Mergând pe aceeaşi linie, preşedintele interimar al CJ Brăila i-a cerut directorului Centrului de Creaţie, Maria Puşcaciu, să predea managerului Muzeului Brăilei "Carol I", Ionel Cândea, fondul de caricatură pe care instituţia sa îl deţine. Rugămintea a fost înaintată şi către reprezentanţii Bibliotecii Judeţene "Panait Istrati". "Inventariem, facem un contract de comodat, nu avem altfel cum. Aceasta este cea mai bună formă. Cedaţi anual tot ceea ce se întâmplă în zona aceasta Muzeului Brăilei, iar acesta dezvoltă la rândul său acolo o secvenţă specială, pregătind împreună cu un expert în zona aceasta - am şi găsit, cred că va fi caricaturistul Costel Pătrăşcan -, pregătind expoziţii lunare, tematice, pe eveniment sau de conjunctură: 1, 8 martie, 1 aprilie - păcăleală, caricatură. Ceva în genul acesta. Sau evenimente brăilene dublate de Muzeul Umorului. Existenţa unui astfel de muzeu va pune Brăila pe harta culturală cu un reper pe care nu îl mai are nimeni în prezent. Doar în Vaslui mai există o arhivă de acest tip, dar au salon de umor, nu un muzeu. Ei, la cât de săraci suntem în zona turismului, dacă punem un traseu cultural, unul religios, o plimbare pe Dunăre, Muzeul Umorului, Muzeul de Istorie, Casa Istrati - sunt câteva elemente prin care Brăila poate interesa. Nu doar să exportăm turism, ci să generăm structuri prin care românii să fie interesaţi de judeţul nostru", a conchis Viorel Mortu.
Contactat telefonic, caricaturistul Costel Pătrăşcan a confirmat faptul că există discuţii pe acestă temă, însă nu a dorit să facă deocamdată niciun fel de comentariu.
Menţionăm că la întâlnirea cu şefii instituţiilor au participat şi consilierii judeţeni Emilia Marilena Meiroşu, Viorel Alexandru (PSD), Gina Anton (UNPR) şi Horia Tănasă (PNL).

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro