Mergi la conţinutul principal

Viorel Botea a renunţat la scaunul de inspector şcolar general

De ieri, Inspectoratul Şcolar a rămas fără conducător. Ministrul interimar Liviu Pop a acceptat cererea de încetare a detaşării în interesul învăţământului pe postul de inspector şcolar general a profesorului Viorel Botea. Aceasta a fost făcută încă de joi, 14 iunie, dar a intrat în vigoare de ieri, când prof. Viorel Botea a organizat o conferinţă de presă. Odată cu inspectorul general mai părăsesc inspectoratul alţi şase inspectori din 17: Victoria Negulescu de la management, Mihaela Giurcă de la matematică, Nicoleta Dincă de la proiecte europene, Silvia Petrescu de la personal, Daniela Turcu de la discipline tehnice, Iuliana Ignat de la reţea şcolară. "Nu este vorba de demisie, ci de încetarea detaşării cu acordul părţilor. De azi nu mai sunt inspector şcolar general. În discuţia pe care am avut-o cu administraţia locală, până la numirea noului inspector general voi avea grijă ca lucrurile să meargă bine, este vorba de o zi sau două, pentru că nu vreau să ne batem joc de copii şi de munca noastră. Sunt mândru că am făcut parte dintr-o echipă care a făcut o reformă a educaţiei de nivel european, dar, nemaifiind această echipă, îmi voi declina competenţele şi-i voi lăsa pe alţii să conducă învăţământul brăilean", a spus ieri inspectorul general Viorel Botea. Sursa citată a mai precizat că a cerut încetarea mandatului pentru că aşa a dorit, nu pentru că s-ar fi făcut presiuni politice. "Nu a făcut nimeni nicio presiune. Dacă voiam să rămân, rămâneam. Am discutat cu primarul Simionescu şi cu preşedintele Bunea Stancu să găsească oameni în cel mai scurt timp, care pot să ne înlocuiască", a mai precizat fostul inspector general Viorel Botea. Pe de altă parte, preşedintele PSD Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, a spus însă că nu cunoaşte subiectul, că nu i-a cerut nimeni părerea referitor la cine îl va înlocui pe Viorel Botea. "Am auzit că pleacă. Sunt puţini oameni care au onoare şi fac acest lucru şi îl apreciez şi din acest punct de vedere. Colaborarea cu el a fost bună, am putut discuta, nu am avut probleme. Dacă mă va întreba cineva, vom propune oameni bine pregătiţi, există asemenea oameni şi în PSD, şi în PNL, în PC, vom vedea", a explicat preşedintele PSD Brăila, Gheorghe Bunea Stancu. De ceva timp, în lumea şcolii se discută despre posibilii înlocuitori ai lui Viorel Botea. Sunt vehiculate nume de profesori care au mai fost inspectori generali sau inspectori: Viorel Mortu din partea PSD şi Iulian Danielescu sau Nicolae Cătălin Stănică din partea PNL.

"Nu am venit în administraţia publică să-mi caut un serviciu, ci să schimb ceva în bine"

Viorel Botea a anunţat că renunţă la mandatul de inspector şcolar general din motive personale - mama îi este de două săptămâni la reanimare -, dar şi profesionale - a făcut parte dintr-o echipă şi în acest moment această echipă nu mai există. Ca atare, cei care au venit la conducerea învăţământului românesc trebuie să aibă o echipă cu care să facă ceea ce şi-au propus şi el trebuie să plece.
În conferinţa de presă prof. Viorel Botea a făcut şi un bilanţ al mandatului său de trei ani şi o lună. La realizări a trecut grija faţă de cei din sistem, manifestată prin faptul că nu a fost disponibilizat niciun om, deschiderea faţă de profesori, directori, care nu au fost umiliţi, ci respectaţi. A sprijinit constituirea Centrului de Excelenţă, iar profesorii au fost şi plătiţi pentru prestaţiile lor, iar la Brăila s-au făcut mai multe metodologii de aplicare a Legii Educaţiei. A amintit că a avut şi o relaţie foarte bună cu sindicatele şi că aproape 70% dintre profesori nu au simţit tăierile salariale pentru că au avut mai multe ore. "În fiecare an am avut copii cu rezultate bune la concursuri şi olimpiade şi sunt primul profesor de matematică, după aproape 20 de ani, cu drepturi depline în Comisia Naţională. Am finalizat dosarul Borcea, vasul de patrimoniu l-am adus în curtea Inspectoratului, cu bani puţini am finalizat toate obiectivele de construcţii pe care le-am început. Investiţii nefinalizate acum sunt cele începute în 2007 - 2008. Cu puţin peste 2 miliarde de lei am realizat 100 de locuri de internat. La bacalaureat am fost anul trecut pe locul şase la nivel naţional. Nimeni nu poate contesta aceste lucruri. Eu nu am venit în administraţia publică să-mi caut un serviciu, ci să schimb ceva în bine". În privinţa schimbărilor de directori a ţinut să sublinieze că peste 50% dintre directorii actuali sunt membri PSD şi că au fost schimbaţi foarte puţini directori pe criterii politice, că a preferat să păstreze la cârma diverselor instituţii oamenii care sunt de meserie şi sunt cu adevărat profesionişti, indiferent de opiniile lor politice. La nerealizări prof. Viorel Botea a trecut violenţa în şcoli şi abandonul şcolar, atitudinea prea permisivă cu directorii, nefinalizarea noului sediu al inspectoratului.
La final, a anunţat că nu va dispărea din viaţa publică şi politică. În următoarele şase luni se va ocupa împreună cu fostul ministru Funeriu de un proiect educaţional de anvergură europeană, iar din septembrie se va gândi la o eventuală candidatură pentru Parlament în Colegiul I din Radu Negru.

Constantin Dumitriu: "Nu candidează fiecare unde vrea"

În ceea ce priveşte demisia lui Viorel Botea, preşedintele PDL Brăila, Constantin Dumitriu, a precizat că, în fond, plecarea lui Botea din fruntea ISJ era iminentă, în contextul în care premierul Ponta a început epurarea politică. "Ei au spus despre noi că facem epurare politică, dar, uitaţi, cum au venit la guvernare, e primul lucru pe care îl fac. Deci, din câte ştiu, Botea nici nu avea altă soluţie", a comentat Dumitriu. Acesta a fost mai reţinut în ceea ce priveşte intenţia fostului şef al ISJ de a candida la parlamentare: "Candidatura lui e ceva ce îşi doreşte şi e foarte bine că îşi doreşte aşa ceva. Nu e nicio problemă. Însă candidaturile la parlamentare vor fi propuse de PDL Brăila şi aprobate de Biroul Permanent Naţional. Aşa că nu poate fi vorba de pe acum, că el va fi candidatul în colegiul respectiv. Nu candidează fiecare unde vrea. Lucrurile sunt mai organizate şi mai complexe decât atât".

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro