Mergi la conţinutul principal
Beat, în uniformă şi înarmat a provocat un accident lângă Oprişeneşti

VIDEO: Tupeu de poliţist

• Viorel Valentin Bortan, agent şef principal la Postul de Poliţie Surdila Greci - Secţia 3 Poliţie Rurală Făurei, a fost trimis în judecată pentru “refuz sau sustragere de la prelevarea de mostre biologice” • în ziua de 13 octombrie 2016, după ce a urcat băut la volan, poliţistul s-a răsturnat de mai multe ori de pe DN 2B, la ieşirea din satul Oprişeneşti, apoi a refuzat să se supună testului cu aparatul alcooltest • de asemenea, a refuzat să i se ia mostre de sânge pentru calcularea alcoolemiei • potrivit anchetatorilor, inculpatul consumase alcool pe timpul serviciului de patrulare, în localitatea Tătaru • mai mult, poliţistul a urcat înarmat la volan, deşi era obligat să predea armamentul şi muniţia din dotare la ieşirea din schimb

 

Poliţist anchetat şi dat pe mâna instanţei de judecată, după ce a fost implicat într-un accident rutier pe care el însuşi l-a provocat, în toamna anului 2016. 

Astfel, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Făurei au dispus trimiterea în judecată a inculpatului Viorel Valentin Bortan, agent şef principal de poliţie la Secţia 3 Poliţie Rurală Făurei, cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de “refuz sau sustragere de la prelevarea de mostre biologice” (art. 337 Cod penal). Bortan a condus autoturismul proprietate personală pe DN 2B sub influenţa băuturilor alcoolice, înarmat şi în uniformă de poliţist - după ce ieşise din tură - apoi s-a răsturnat de mai multe ori pe câmp. Ulterior, a refuzat să se supună testului cu aparatul alcooltest.

Pe parcursul urmăririi penale, poliţistul rănit în accidentul de la Oprişeneşti a afirmat că nu a ştiut că refuzul de a accepta recoltarea probelor biologice înseamnă infracţiune. Afirmaţia a fost respinsă de procurorii de la PJ Făurei, care precizează că agentul de poliţie cunoştea bine legea, mai ales că a instrumentat cauze având ca obiect conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului. În plus, Viorel Valentin Bortan a îndeplinit şi activităţi de poliţie rutieră, în perioada iulie 2012 - iulie 2017. Dosarul penal al poliţistului Bortan se află acum pe rolul Judecătoriei Făurei.

 

Procurorul de caz: “Inculpatul a consumat alcool în cursul efectuării serviciului de patrulare”

Potrivit procurorilor PJ Făurei, la data la care s-a produs evenimentul rutier,  inculpatul Viorel Valentin Bortan poseda permis de conducere categoria B, permis care însă expirase la data de 13 aprilie 2016. Cu toate că avea permisul expirat, poliţistul avea dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile publice, pentru simplul fapt că nu-i fusese suspendată exercitarea acestui drept. “În schimb, fapta inculpatului de a fi condus un autovehicul pe drumurile publice în ziua de 13 octombrie 2016, având valabilitatea permisului de conducere expirată contituia contravenţie, potrivit art. 101 al. 1, pct. 1 din OUG nr. 195/2002 rep.” precizează reprezentanţii acuzării. 

În ziua în care s-a răsturnat cu autoturismul pe DN 2B, Bortan activa în cadrul IPJ Brăila, Secţia 3 Poliţie Rurală Făurei - Postul de Poliţie Comunal Surdila Greci şi avea gradul profesional de agent şef principal de poliţie. Încă din data de 28 mai 2012, dobândise calitatea de organ de cercetare al poliţiei judiciare, iar în perioada 31 iulie 2012 - 11 iulie 2017 a fost desemnat să îndeplinească şi activităţi pe linie de poliţie rutieră, conform dispoziţiei IPJ Brăila din 13 iulie 2012.

Potrivit graficului întocmit la nivelul Secţiei 3 Poliţie Rurală Făurei, în noaptea de 12/13 octombrie 2016, poliţistul Viorel Valentin Bortan a fost planificat să execute serviciu de patrulare pe raza de competenţă teritorială a secţiei împreună cu agentul şef adjunct, din cadrul Postului de Poliţie Surdila Găiseanca. Cei doi poliţişti trebuia să execute serviciul de patrulare din seara zilei de 12 octombrie, ora 20:00 şi până în dimineaţa zilei de 13 octombrie 2016, ora 8:00, având repartizată autospeciala MAI 28754 (aflată în dotarea Postului de Poliţie Surdila Găiseanca). Procurorul de caz precizează:

“În cursul efectuării serviciului de patrulare, inculpatul a consumat băuturi alcoolice pe raza localităţii Tătaru, iar la terminarea programului de lucru a plecat direct spre municipiul Brăila, deşi trebuia să predea armamentul şi muniţia din dotare la Poliţia Oraşului Făurei. În cursul zilei respective, în jurul orei 14:00, inculpatul Bortan Viorel Valentin s-a angajat în deplasare cu autoturismul BR-03-MUT pe DN 2B, conducând pe raza oraşului Ianca într-un mod haotic, cu efectuarea unor depăşiri riscante şi fără a semnaliza în prealabil aceste manevre”.

 

Poliţistul către echipajul SAJ: “Nu puneţi mâna pe haina militară!”

În aceste împrejurări, la ieşirea din satul Oprişeneşti, mai precis la km 71^300 metri, în timp ce se deplasa către municipiul Brăila, poliţistul Bortan a pierdut controlul direcţiei de deplasare şi a “zburat” pur şi simplu de pe carosabil, răsturnându-se de mai multe ori pe câmp, în partea stângă a DN 2B. Autoturismul a fost serios avariat în zona caroseriei şi a compartimentului motor, iar poliţistul a fost rănit, dar nu prea grav. Potrivit anchetatorilor, “în pofida accidentului spectaculos, inculpatul Bortan Viorel Valentin a suferit vătămări corporale uşoare, constând în producerea unor leziuni cu hemoragie în zona facială”.

În jurul orei 14:04, un binevoitor a apelat Serviciul de urgenţă 112, sesizând producerea unui accident rutier pe Drumul Naţional 2B, la ieşirea din localitatea Oprişeneşti. Respectivul a precizat că, în acel moment, un autoturism ieşise de pe carosabil şi se răsturnase pe câmp, iar la volan se afla un bărbat îmbrăcat în uniformă de poliţist. 

Imediat după producerea accidentului, la faţa locului a sosit un echipaj din cadrul Serviciului de Ambulanţă Judeţean Brăila, pentru a-i acorda îngrijiri medicale poliţistului rănit. Acesta însă a refuzat să fie îngrijit şi a rămas la volan, în autoturismul deformat. “Inculpatul a refuzat să-şi decline identitatea, a refuzat să se supună manevrelor de a-i fi aplicat guler cervical şi de a-i fi şters sângele din zona facială, fiind foarte agitat. Totodată, le-a interzis celor doi martori (de la SAJ - n.r.) chiar să-l atingă, atrăgându-le atenţia “...să nu pună mâna pe haina militară...”. Văzând comportamentul inculpatului şi faptul că era echipat în uniformă de poliţist, conducătorul ambulanţei a apelat SNUAU 112 şi a sesizat poliţia. Iniţial, la faţa locului s-au deplasat lucrători din cadrul Poliţiei Oraşului Ianca, iar ulterior lucrători din cadrul IPJ - Serviciul Rutier”, precizează reprezentanţii acuzării.

Până la sosirea poliţiştilor de la Rutieră, poliţistul Cătălin Ostache, de la Poliţia Ianca, i-a solicitat colegului implicat în evenimentul rutier să coboare din autoturismul avariat, însă acesta a refuzat, spunându-i că “o aşteaptă pe soţia sa ca să declare că ea s-a aflat la volan”. De altfel, martorul a precizat că Bortan şi-a apelat soţia de mai multe ori, cerându-i să vină cât mai repede la faţa locului.

Între timp, poliţiştii Serviciului Rutier l-au convins pe inculpat să coboare din maşină şi să-i însoţească apoi la Spitalul Orăşenesc Făurei - Secţia Boli Cronice Ianca, pentru prelevarea mostrelor biologice necesare stabilirii alcoolemiei. A refuzat să-i fie prelevate mostre de sânge, aşa cum a refuzat să se supună testului cu aparatul alcoolscop. Între timp, soţia poliţistului s-a deplasat la sediul Poliţiei Oraşului Ianca, declarând verbal că ea s-ar fi aflat la volanul autoturismului BR-03-MUT, în momentul producerii accidentului. Pe parcursul urmăririi penale, aceasta a revenit asupra celor consemnate în procesul verbal din 13 octombrie 2016, precizând că, de fapt, soţul său a condus autoturismul şi că a aflat despre cele întâmplate de la acesta. Procurorul de caz precizează:

“Inculpatul a recunoscut că a refuzat să fie testat cu aparatul alcoolscop şi a motivat lucrătorului de poliţie rutieră că nu se impunea testarea sa deoarece a fost găsit pe câmp, nu pe drumul public (!). Inculpatul a mai recunoscut că a refuzat să-i fie prelevate mostre biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei, întrucât a apreciat că nu erau îndeplinite condiţiile prevăzute în ordinul ministrului sănătăţii care reglementează procedura respectivă şi, deci, că solicitarea lucrătorilor de poliţie rutieră era abuzivă”.

Poliţistul Viorel Valentin Bortan a mai precizat că lucrătorii Serviciului Rutier, prezenţi la locul accidentului, nu i-ar fi adus la cunoştinţă consecinţele refuzului de a se supune prelevării mostrelor biologice. Altfel spus, a refuzat să se supună procedurii pentru că nu ar fi ştiut că săvârşeşte o infracţiune.

Afirmaţiile inculpatului au fost combătute şi respinse de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Făurei, care au dispus trimiterea sa în judecată, pentru săvârşirea infracţiunii de refuz sau sustragere de la prelevarea de mostre biologice. Instanţa de judecată urmează să se pronunţe în legătură cu acest caz.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro