Mergi la conţinutul principal
Descinderi de amploare în Brăiliţa, proxeneţi capturaţi

VIDEO: Clanul Buricea călcat de DIICOT

• zeci de percheziţii au fost efectuate, ieri dimineaţă, în municipiul Brăila şi alte două judeţe, precum şi într-o localitate din Germania • acţiunea a fost coordonată de procurorii DIICOT Brăila şi a vizat destructurarea unui grup infracţional specializat în trafic de persoane, proxenetism şi spălare de bani • printre cei vizaţi de anchetatori, s-ar afla şi Marian Buricea, fiul interlopului Dumitru Buricea din Brăiliţa • proxeneţii, conduşi de un lider brăilean, au racolat şi exploatat sexual mai multe tinere sărace • fetele erau ameninţate, şantajate şi induse în eroare pentru a se prostitua • banii erau cheltuiţi, în mare parte, de membrii grupării • ieri, au fost puse în aplicare 110 mandate de aducere

 

Sute de mii de euro, autoturisme de lux, şalupe, bijuterii scumpe, telefoane mobile de ultimă generaţie, laptopuri şi multe alte bunuri de valoare – este captura impresionantă a procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), care au descins, ieri, la Brăila, dar şi în localitatea Karlsruhe din Germania. Mai multe cartiere din municipiu au fost răscolite de mascaţi ai Poliţiei şi Jandarmeriei Brăila, în cadrul anchetei ce a vizat destructurarea unei grupări de proxeneţi, din care făceau parte apropiaţi ai unor interlopi din Brăiliţa, printre care s-ar număra chiar fiul lui Dumitru Buricea, în speţă Marian Buricea, potrivit unor surse. Traficanţii de carne vie făceau bani pe spatele unor tinere naive, obligate să practice prostituţia în mai multe ţări din Europa. Dacă îndrăzneau să se opună, fetele erau maltratate, apoi exploatate sexual, susţin anchetatorii.

S-au efectuat 34 de percheziţii domiciliare, în urma cărora au fost puse în aplicare 110 mandate de aducere. De asemenea, au mai fost ridicate sume importante de bani – lei şi valută - şi bunuri. Anchetatorii au pus sechestru pe maşinile de lux ale proxeneţilor, dar şi pe unele imobile şi conturi bancare. Acţiunea a vizat atât municipiul, cât şi judeţele Galaţi şi Dâmboviţa, plus localitatea Karlsruhe din Germania. Membrii grupării sunt acuzaţi de infracţiuni de trafic de persoane, proxenetism şi spălare de bani. Gruparea era coordonată de un nucleu constituit pe raza municipiului Brăila.

 

Reţeaua a fost pusă pe picioare în 2012

În primăvara anului 2012, un brăilean, protejat de naşul său, adică membru al familiei Dumitru Buricea din Brăiliţa, a pus pe picioare o grupare infracţională din care mai făceau parte alte patru persoane. Aceştia au vrut să facă bani rapid, fără a munci, folosindu-se de naivitatea mai multor tinere, care proveneau din familii sărace şi dezorganizate. Fetele erau trimise “la produs” în Austria, Elveţia, Germania, Belgia, Italia şi Spania. Pentru că “afacerea” era una prosperă, în 2013, au mai aderat şi alţi proxeneţi la grupul infracţional. “Membrii grupului au urmărit racolarea, transportul, cazarea şi exploatarea unor victime într-un interval cât mai mic de timp, fapt care le-a asigurat rapid obţinerea unor importante venituri materiale”, se precizează în comunicatul emis de DIICOT.

Unele tinere îşi dădeau acordul pentru a practica prostituţia, altele erau constrânse ori induse în eroare, până când proxeneţii reuşeau să le introducă în reţeaua creată. Aşa cum precizează şi anchetatorii, câteva fete erau ameninţate, şantajate, până când cedau şi “acceptau” să se prostitueze. Banii obţinuţi din “munca” fetelor erau folosiţi, în cea mai mare parte, de traficanţi, nicidecum de ele.

Liderul brăilean percepea bani de la ceilalţi membri ai grupării, în schimbul unor ponturi despre locurile în care tinerele ar putea face bani mulţi. “Astfel, în urma probelor administrate s-a stabilit faptul că liderul grupului coordona activităţile externe de trafic de persoane/proxenetism, asigurând protecţia membrilor grupului, dându-le informaţii referitoare la locurile în care pot fi obţinute sume importante de bani şi la modul în care trebuia să le determine pe tinere să se prostitueze, primind în mod direct, sau prin intermediul altor persoane, o parte din banii obţinuţi de persoanele pe care le coordona sau cărora le asigura protecţia”, se mai arată în comunicatul DIICOT.

În filmarea pusă la dispoziţie de DIICOT, se poate observa cum mascaţii au descins la o vilă impunătoare din cartierul Brăiliţa, care ar aparţine, potrivit unor surse, chiar lui Marian Buricea, fiul lui Dumitru. De asemenea, au fost filmate “bijuteriile” pe patru roţi, pe care anchetatorii au pus sechestru.

Acţiunea s-a efectuat cu sprijinul structurilor de combatere a criminalităţii organizate din Galaţi, Bucureşti, Călăraşi, Ialomiţa, Buzău şi Dâmboviţa, poliţiştii de investigaţii criminale ai IPJ Brăila, lucrători Serviciul Acţiuni Speciale şi jandarmi.

 

Interlopii brăileni, «specializaţi» în trafic internaţional de carne vie

Nu este un secret că foarte mulţi interlopi brăileni, precum şi acoliţi ai acestora, au tot avut preocupări pe linia proxenetismului. Aceştia au făcut bani frumoşi de pe urma tinerelor pe care le trimiteau în străinătate, în diverse ţări, la prostituţie. De rezontanţă a fost şi este în continuare cazul clanului Bogăţeanu. Pentru fapte comise în urmă cu aproape un deceniu, membrii grupării au ajuns la puşcărie pentru infracţiunea de trafic de persoane, în martie anul acesta. Surprinzător, unii s-au liberat după doar câteva luni petrecute după gratii, printre aceştia fiind chiar liderul grupării infracţionale, Radu Bogăţeanu, zis “Romică Caţali”. Procurorii DIICOT Brăila au stabilit că, în perioada 2002-2004, interlopii din Vărsătura au racolat mai multe tinere din Brăila şi le-au trimis “la produs”, pe teritoriul altor state. Aceştia le făceau victimelor diferite promisiuni false şi, ulterior, prin exercitarea de acte de violenţă, le obligau să practice prostituţia în ţări europene, pentru folosul lor material. În ianuarie 2015, zece membri ai grupării “Vărsătura”, în frunte cu Radu Bogăţeanu, zis “Romică Caţali”, au fost trimişi în judecată de către DIICOT, anchetatorii stabilind că a fost vorba despre 17 victime care i-au “îmbogăţit” pe proxeneţi cu sute de mii de dolari. Ulterior, au fost condamnaţi definitiv inculpaţii Radu Bogăţeanu, Cornel Amza – zis “Şoricel”, Nicolae Pătraşcu, Ionel Graur, Petruş Serea Panaghiotidis, Liliana G., Alina Serea, Cătălin Pradaiş, Mihai Tănase şi Sorin Alexandru Botea, pentru infracţiunile de trafic de minori, trafic de persoane, spălare de bani şi proxenetism.

Totuşi, nu este obligatoriu statutul de “interlop” pentru a fi proxenet. Este şi cazul brăilenilor acuzaţi în dosarul “Casa Matache”: Mihai Bogdan Matache, Dragoş Ionuţ Negreiu, Andrei Nicuşor Iordache, Georgel Simion şi Marian-Emilian Nicolae. Proxeneţii au fost săltaţi de poliţişti şi procurori, la începutul lunii decembrie 2016 şi au reuşit cu toţii să scape din spatele gratiilor, fiind puşi sub control judiciar.

După cum au stabilit anchetatorii, începând cu anul 2014, cei 5 bărbaţi au racolat, determinat şi înlesnit practicarea prostituţiei de către mai multe tinere, în ţări din spaţiul Uniunii Europene, în special în cluburi din Anglia, obţinând astfel importante foloase materiale. La data de 7 decembrie, poliţiştii de la Serviciul de Investigaţii Criminale, sub coordonarea procurorului de caz, au efectuat 12 percheziţii domiciliale în municipiul Brăila, în urma cărora au fost ridicate în vederea cercetărilor aproximativ 400 grame de bijuterii din aur, 25.000 euro, 5.000 lei şi 2.850 lire. În primă fază, au fost reţinuţi şi ulterior arestaţi patru inculpaţi, adică Matache, Negreiu, Iordache şi Simion, ulterior fiind reţinut şi un al cincilea individ acuzat de proxenetism, fiind vorba despre Marian Emilian Nicolae.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro