Mergi la conţinutul principal

VIDEO: Brăila în haos

• conflictul spontan al salariaţilor de la “Braicar” a aruncat în haos transportul public în comun din municipiu spre nemulţumirea evidentă a brăilenilor care au fost nevoiţi fie să meargă la serviciu pe jos, cei care au avut norocul să locuiască mai aproape de locul de muncă, fie cu taxiul • singura alternativă pentru călători au fost liniile de maxi-taxi 61 şi 62 care circulă pe relaţia Brăila Mall - Vidin, Braila Mall - Chercea • greviştii au declarat că sunt hotărâţi să repete şi astăzi scenariul în care nu ies pe trasee dacă nu li se acordă o creştere salarială consistentă • oferta de până acum a conducerii companiei: o majorare salarială de 7,5%, faţă de 28% cât a cerut sindicatul • aflat în delegaţie în Japonia, primarul Marian Dragomir le-a transmis protestatarilor că nu e de acord cu greva spontană întrucât aduce atingere cetăţenilor oraşului • sindicatul Liber Transloc s-a delimitat de protestul spontan subliniind că nu a reuşit cu nici un chip să-i convingă pe oameni să reia lucrul

 

Brăilenii au aşteptat în zadar ieri dimineaţă în staţii un autobuz sau un tramvai pentru a ajunge la muncă ori la şcoală, în cazul elevilor. Mulţi dintre ei au fost luaţi prin surprindere de greva spontană declanşată încă de la primele ore ale dimineţii de salariaţii “Braicar”, mai ales că ştiau despre decizia Tribunalului Brăila care declarase drept ilegală greva de avertisment pe care încercase să o organizeze, tot ieri, Sindicatul Liber Transloc. Pe măsură ce treceau minutele de aşteptare oamenii au devenit tot mai nervoşi, până când au cedat şi, fie au plecat pe jos, dacă au avut norocul să fie aproape de serviciu, fie s-au “cuplat” mai mulţi colegi şi au plecat cu taxiul. Pentru cei care au avut treabă în zonele pe itinerarul singurelor linii de maxi-taxi rămase în oraş, traseul 61 Vidin - Brăila Mall şi traseul 62 Chercea - Brăila Mall, mini-autobuzele albastre au fost o “mană cerească”. După primul “val” de călători debusolaţi şi revoltaţi de lipsa din trasee a autobuzelor şi tramvaielor, a venit seria a doua: liceenii şi şcolarii, însoţiţi de părinţi ori bunici, care plecau la cursuri. Şi aici s-a aplicat aceeaşi regulă de mai devreme şi anume mersul pe jos sau “cuplatul” mai multor colegi la un taxi. Una peste alta, întreg oraşul a fost scurt-circuitat de greva spontană declanşată de salariaţii “Braicar” care au refuzat încă de dimineaţă, de la ora 5.00, să iasă pe trasee. Dacă ar fi să facem haz de necaz, am putea spune că ieri a fost Ziua Locală a Mişcării în Aer Liber pentru brăilenii care nu au maşini personale şi nici prieteni sau colegi de serviciu cu autoturism personal. De altfel, gluma a circulat intens pe mediile de socializare online unde, brăilenii s-au împărţit în două tabere: cei care susţin protestul spontan şi-i încurajează pe şoferi şi vatmani să-şi ceară imperios drepturile şi cei care-i înfierează cu mânie proletară pe grevişti.

 

Ofurile şoferilor şi vatmanilor: salariile mici şi orele suplimentare neplătite

Dincolo de comentariile pro şi contra ale brăilenilor, şoferii “Braicar” au ţinut să-şi facă auzite în mod direct nemulţumirile: “Nu avem un Contract Colectiv de Muncă până la această dată. Suntem trimişi la muncă după multe ore şi zile lucrate care depăşesc norma din Codul Muncii, în timp ce foile de parcurs nu sunt semnate de către revizorul tehnic ceea ce înseamnă că nu-şi asumă nimeni riscul şi recunosc că maşinile nu corespund din punct de vedere tehnic. Sunt maşini vechi dar şi dintre cele noi sunt cu probleme. Organizarea face să nu mai avem suficienţi oameni pentru reparaţii, suficiente spaţii şi suficienţi revizori tehnici”. (...) “Avem un salariu foarte mic, minimul pe economie de nivelul unui măturător de stradă, raportat la riscurile şi responsabilităţile pe care le avem. Suntem agresaţi şi nu s-a luat nici o măsură”. (...) “Avem în total 40.000 de ore suplimentare lucrate şi neplătite”. “Se laudă că au luat autobuze, dar îşi asumă cineva responsabilitatea la ce autobuze au adus? Intraţi şi vedeţi câte sunt trase pe dreapta aici, la garaj. Sunt maşini ieftine şi proaste”. (...) “Un vatman conduce un tramvai de 40 de tone şi ia salariul cât o femeie de serviciu”, sunt doar câteva dintre nemulţumirile salariaţilor care protestau ieri dimineaţă în curtea depoului-garaj din Radu Negru şi cereau să vină reprezentanţi ai administraţiei locale dar şi ai administraţiei companiei să discute cu ei problemele punctuale cu care se confruntă în activitatea curentă.    

 

Dragomir: “Primăria nu are atribuţii de negociere a salariilor în locul conducerii societăţii”

Primele reacţii şi declaraţii ale autorităţii locale au venit la 3 - 4 ore de la declanşarea grevei spontane când întreg oraşul “vuia” nemulţumit de surpriza neplăcută a salariaţilor de la “Braicar”.

Aflat într-o delegaţie a Băncii Mondiale în Japonia, primarul municipiului Marian Dragomir a acceptat o discuţie telefonică pe tema fierbinte a momentului: “Eu respect dreptul legal al sindicatelor la manifestări. După declararea grevei de avertisment de către instanţă ca fiind ilegală, consider că este anormal refuzul de a ieşi pe trasee. Şi nu este în interesul nimănui: nici al şoferilor şi nici al cetăţenilor municipiului. Rolul primăriei este de a investi în mijloacele de transport ale societăţii, lucru care s-a şi întâmplat: au fost alocate fonduri pentru 32 de autobuze noi şi acum este în derulare o nouă licitaţie pentru alte 5 autobuze de medie capacitate. În plus municipalitatea acordă subvenţii pentru transportul studenţilor, al elevilor de liceu şi şcoli profesionale, dar şi al pensionarilor cu venituri mici. Primăria nu are atribuţii de negociere a salariilor în locul conducerii societăţii. Acum aproape 2 săptămâni a existat la mine în birou o întâlnire între conducerea primăriei, sindicat şi conducerea Braicar. S-a convenit de comun acord, cu termene precise asumate de toţi participanţii la acea întâlnire, în ce priveşte îmbunătăţirea condiţiilor de muncă, plata orelor suplimentare, angajarea de noi şoferi. Cu privire la creşterea salarială, punct rămas în divergeţă, conducerea societăţii a propus un plus de 7,5%, iar sindicatul a solicitat mult mai mult, drept pentru care le-am propus să se întâlnească zilele următoare şi, cu maximă transparenţă, să le fie prezentate toate situaţiile privind încasările şi cheltuielile societăţii. După aceea urmau să revină cu acele cifre să reluăm discuţia de principiu, fără a le stabili noi ca primărie, salariile ci doar de a fi mediatori. Din păcate, cei de la sindicat nu s-au mai dus la conducerea societăţii să discute pe acele cifre ci au declanşat direct procedura grevei care, iată, a fost anulată în instanţă. (...) Iar eu nu pot «participa» la o grevă ilegală. (...) Sunt de acord cu o creştere normală, decentă a salariilor, dar asta fără a împovăra compania, ori cu riscul de o duce spre faliment. Insist pe ideea că, în continuare, doar pe calea dialogului se poate ajunge normal la o soluţie de rezolvare a problemelor. Eu îi aşteptam să revină la mine la birou dar din păcate nu s-a întâmplat. Îi invit la dialog astfel încât să nu sufere în primul rând cetăţenii oraşului, iar în al doilea rând şoferii”, ne-a declarat edilul şef.

La rândul său, viceprimarul Doiniţa Ciocan, cea care are în atribuţii serviciul de transport în comun din municipiu, a reiterat ideile principale exprimate de către Marian Dragomir, insistând pe ideea că dialogul este singura cale de fi depăşit acest moment tensionat. “Noi am încercat să angajăm o discuţie cu sindicatul şi să menţinem calmul şi dialogul între părţi, dar să ne menţinem şi în limitele bugetului companiei. Noi i-am invitat în continuare la dialog, deşi sindicatul nu a dat curs invitaţiei noastre de a discuta cu compania pe cifre reale. Doar din dialog putea rezulta că poate fi susţinută o creştere de 7,5%, de 8%, de 9%, de 10% sau orice cifre ar fi rezultat din calcule ca fiind în limita de suportabilitate a bugetului companiei. Eu cred că totuşi nu se va ajunge la situaţia în care greva să se prelungească. Înţeleg că cei de la sindicat aşteaptă motivarea instanţei. O aşteptăm şi noi. Dar cred că în cadrul dialogului între părţi se poate ajunge la soluţia de rezolvare cu termene precise pe care împreună le putem urmări”, a spus sursa citată.  

 

Cum a motivat Tribunalul Brăila decizia de “grevă nelegală”

În cursul zilei de ieri, instanţa a transmis conducerii “Braicar” ca reclamant şi Sindicatului Liber “Transloc” ca pârât decizia motivată în speţa privind greva de avertisment pe care organizaţia sindicală avea de gând să o organizeze tot ieri, însă doar în intervalul 5.00 - 7.00, cu întreruperea lucrului dar cu asigurarea unui serviciu de transport la nivel de avarie, minim o treime din capacitate. În linii mari, magistraţii care s-au ocupat de acest dosar au reţinut faptul că nu au fost îndeplinite două cerinţe minimale pe parte de procedură din partea sindicatului: precizarea cu exactitate a curselor minime obligatorii la nivelul de o treime din capacitate, cu tot cu şoferii care le execută, precum şi prezentarea unor propuneri de soluţionare a problemelor rămase în divergenţă.   

“Din punctul nostru de vedere, aspectele reţinute de instanţă în baza cărora s-a luat decizia de a fi declarată nelegală acţiunea ce fusese programată pentru astăzi (ieri - n.r.) de grevă de avertisment, pot fi uşor corectate şi vom face acest lucru fără probleme pentru a intra în cadrul legal al grevei de avertisment. În ce priveşte decizia salariaţilor de a înceta lucrul, aici discutăm despre un conflict spontan cu care sindicatul nu are nici o treabă. Ba dimpotrivă, dimineaţă noi am încercat să convingem salariaţii să nu oprească lucrul, să mai aibă răbdare, să vedem motivarea instanţei, să corectăm ce era de corectat în procedura de autorizare a grevei de avertisment. Oamenii sunt supăraţi şi oricât am stăruit noi nu am reuşit să-i convingem să înceteze conflictul spontan. Mai mult, protestatarii susţin că sunt dispuşi şi pregătiţi să continue şi mâine acţiunea lor de protest”, ne-a declarat vicepreşedintele SL Transloc, Anina Rolea. În cursul după-amiezii de ieri, sursa citată a revenit cu precizarea că protestatarii au anunţat că vor executa şi cursele speciale de seară, adică vor prelua cu autobuzele, la orele convenite prin contract, salariaţii care vor ieşi din schimbul II de la fabricile din oraş.

 

Săndulescu: “Rămâne deschisă invitaţia companiei de a relua dialogul şi negocierile”

De altfel tocmai asupra acestui aspect a insistat în declaraţia sa directorul SC “Braicar”, Cornel Săndulescu atrăgând atenţia că neefectuarea curselor speciale aduce prejudicii pecuniare dar şi de imagine companiei de transport. “Un sfert din bugetul unităţii este asigurat de aceste curse speciale, adică acele curse contractate cu terţii pentru transportul salariaţilor ori a clienţilor acestora. Neexecutarea acestor curse duce automat la nerealizarea unor venituri. Mai mult, există riscul ca unii agenţi economici cu care suntem în contract să solicite prejudicii companiei, condiţii în care suntem forţaţi de legislaţia în domeniu să luăm măsuri disciplinare şi patrimoniale pentru recuperarea prejudiciului creat. Ca să nu mai spunem că operatorul a suferit un grav şi iremediabil prejudiciu de imagine, mai ales în rândul cetăţenilor acestui oraş care au avut de suferit din cauza acestui protest. Să nu uităm că 40% din bugetul companiei vine exclusiv din vânzarea de bilete şi abonamente, fără a mai pune la socoteală abonamentele sociale acordate elevilor, studenţilor şi pensionarilor cu venituri reduse. Dincolo de toate acestea, rămâne în continuare deschisă invitaţia companiei de a relua dialogul şi negocierile pentru soluţionarea în avantajul ambelor părţi a tuturor revendicărilor şi sperăm ca momentul tensionat să fie cât mai repede depăşit iar lucrul să fie reluat”, a spus Săndulescu.

Ieri, până la închiderea ediţiei, salariaţii “Braicar” nu au anunţat renunţarea la acţiunea spontană. 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro