Mergi la conţinutul principal

VIDEO | 165 de ani de la Unirea Principatelor Române. Hora Unirii la Monumentul Domnitorului Cuza

• miercuri dimineață, oficialitățile civile și militare au sărbătorit Ziua Unirii, la Monumentul Domnitorului Cuza • „24 ianuarie 1859 este un moment în care voința de a fi liberi și de a trăi într-o țară unită a depășit toate obstacolele”, a spus prefectul Brăilei, Iulian Timofei • la ceremonie au fost prezente oficialitățile publice locale, membrii partidelor politice, directori de instituții și comandanți de unități • Muzica Militară a Garnizoanei Brăila și trei plutoane de militari au prezentat onorul, cu Drapelul de Luptă al Batalionului 285 Artilerie „Vlaicu Vodă” în frunte

 

Zi frumoasă, dar mohorâtă, cu temperaturi sub zero grade Celsius la Brăila, în Ziua Unirii Principatelor Române.

Miercuri dimineață, începând cu ora 9.00, s-a dat startul manifestărilor prilejuite de împlinirea a 165 de ani de la Unirea Moldovei cu Țara Românească și făurirea României moderne, de către Domnitorul Alexandru Ioan Cuza. Evenimentul a fost organizat de Instituția Prefectului - Județul Brăila și de unitățile Garnizoanei Brăila. Au fost prezenți, printre alții: prefectul județului, Iulian Timofei, primarul Brăilei, Marian Dragomir, președintele CJ, Francisk Chiriac, comandantul Garnizoanei Brăila, contraamiral de flotilă Nicu Chirea, consilieri locali și județeni, comandanți de unități militare și șefi de instituții, reprezentanți ai partidelor politice. Din păcate, la sărbătoarea de anul acesta a Micii Unirii, au fost prea puțini brăileni; cei mai mulți au preferat să rămână în case, decât să înfrunte gerul și să se prindă în horă cu mai-marii urbei. Majoritatea covârșitoare a celor prezenți a fost formată din membri ai diverselor partide politice care, în an electoral, s-au întrecut în depune flori la monumentul domnitorului Cuza. Practic, când s-au format grupurile de partid - PSD, PNL, AUR, Forța Dreptei - pentru momentul depunerii de coroane, n-a mai rămas aproape nimeni pe margine... Chiar și așa, Ziua Unirii și-a păstrat solemnitatea ei, pentru că „Momentul 24 ianuarie 1859” este unul de o importanță covârșitoare pentru toți românii, inclusiv pentru noi, brăilenii.   

Ceremonialul prilejuit de Ziua Unirii Principatelor Române a început dis-de-dimineață, odată cu sosirea prefectului Iulian Timofei și a comandantului Garnizoanei Brăila, contraamiral Nicu Chirea, prezentarea onorului, salutul Drapelului de Luptă și intonarea Imnului de Stat al României. A urmat serviciul religios (însoțit de rostirea rugăciunii domnești „Tatăl Nostru”), oficiat de către un sobor de preoți condus de părintele Ștefan Constandache, protopopul Brăilei.

„Marcăm, astăzi, Ziua Unirii Principatelor Române, de la 1859. Sărbătorim un eveniment din trecutul nostru și o sursă de mândrie și inspirație pentru generațiile viitoare. 24 ianuarie 1859 este un moment în care voința de a fi liberi și de a trăi într-o țară unită a depășit toate obstacolele. Este ziua în care, în ciuda piedicilor și a intrigilor politice ale vremii, idealurile de independență și unitate au fost mai puternice decât orice altceva. În 2024, ne amintim și sărbătorim acest moment istoric ca pe un pilon al unității naționale”, a precizat prefectul Brăilei, Iulian Timofei, în evocarea „Momentului 24 ianuarie 1859”.

De altfel, tot miercuri, la invitația primarului orașului Ianca, George Chiriță, precum și a primarului comunei Șuțești, Costică Dobre, prefectul Iulian Timofei a luat parte și la manifestările similare desfășurate în cele două localități brăilene. La manifestările prilejuite de Ziua Unirii Principatelor au participat sute de localnici care au venit să serbeze, alături de oficialități, momentul Micii Uniri. 

„Privind înapoi, putem învăța multe din sacrificiile și dăruirea celor care au luptat pentru visul nostru comun și suntem obligați să onorăm această moștenire, să cultivăm unitatea și să promovăm valorile care ne definesc ca națiune. Astăzi, învățăm din trecut și ne orientăm către viitor. Într-o lume în continuă schimbare, este esențial să rămânem uniți în diversitatea noastră și să lucrăm împreună pentru a construi un viitor în care fiecare român să se simtă parte a unei frumoase familii. Haideți să privim spre viitor cu încredere și să continuăm să păstrăm vie flacăra Unirii Principatelor Române!” a mai spus prefectul Brăilei.

Programul artistic de la Monumentul Domnitorului Cuza (piațeta din fața Palatului de Justiție) a fost susținut de Maria Ciocan, cunoscuta interpretă de muzică populară, de Muzica Militară a Garnizoanei Brăila (dirijor cpt. Ionuț Badale), de Ansamblul „Mugurașul” al Palatului Copiilor Brăila și de Ansamblul Folcloric „Grâușorul Osmănean”, de la Unirea. După depunerea jerbelor de flori din partea autorităților civile și militare și a reprezentanților partidelor politice, a urmat defilarea Gărzii de Onoare, din care au făcut parte militari din cadrul Batalionului 285 Artilerie „Vlaicu Vodă”, Flotilei Fluviale „Mihail Kogălniceanu” și Batalionului Nave Treceri Fluviale „Danubius”, din cadrul Brigăzii 10 Geniu.

Manifestările prilejuite de Unirea Principatelor Române s-au încheiat, după obicei, cu Hora Unirii, în care s-au prins majoritatea celor prezenți, „de la vlădică și până la opincă”, indiferent de vârstă, statut social sau culoare politică. Pentru că Hora Unirii este și hora împăcării cu noi înșine și cu semenii noștri.

 

 

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro