Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Veşti bune din Turcia! Cristi a trecut cu bine de transplantul de celule stem

• luna aceasta, Cristi a făcut un transplant de măduvă osoasă, pentru a preveni astfel recidiva cancerului • intervenţia a fost un succes, adolescentul fiind acum în perioada de recuperare • Asociaţia “Salvează o inimă” a achitat integral costurile transplantului, cei 40.000 euro • după o lungă perioadă de suferinţă, în sfârşit, Cristi se va putea întoarce acasă

 

Medicii de la clinica din Turcia i-au dat lui Cristian Filip vestea mult aşteptată. Adolescentul a trecut cu bine şi ultimul hop pentru vindecarea completă, transplantul de măduvă osoasă fiind un succes. Transplantul autolog de celule stem a fost vital pentru Cristi, intervenţia fiind o metodă de înnoire a sistemului imunitar, ajutându-l astfel încât boala să nu mai recidiveze. Pentru adolescent urmează o perioadă de refacere, în care va fi supus unor noi seturi de analize, pentru a vedea cum evoluează starea lui de sănătate. Dacă lucrurile vor decurge conform aşteptărilor medicilor, în scurt timp Cristi se va putea întoarce acasă, la Brăila.

 

Scos din ghearele morţii

Pregătirile pentru transplantul autolog au început pe 7 iunie. Prin această procedură, lui Cristi i-au fost inserate în corp celule stem menite să înlocuiască acele celule distruse de tratamentul împotriva cancerului. Adolescentului i-au fost colectate propriile celule, care au fost apoi îngheţate şi depozitate în condiţii speciale, iar ulterior au fost transplantate înapoi în corp.

În procesul de pregătire a corpului pentru transplant, Cristi a trebuit să primească doze mari de chimioterapie, pentru a fi distruse toate celulele canceroase. Chimioterapia a început pe 8 iunie şi a durat 5 zile.

“A urmat o perioadă de pauză de două zile. Transplantul a avut loc pe data de 15 iunie. Prima zi de transplant a fost foarte grea. Cristian venea după zile grele de chimio şi avea şi emoţii pentru că nu ştiam cum va fi. Însă a fost foarte curajos şi mi-a dat şi mie putere. Transplantul a continuat şi pe 16 iunie pentru că au fost multe celule stem şi doctorii au decis să îl facă în două zile. Apoi au urmat zile grele pentru că valorile sângelui au scăzut. Dar starea lui s-a îmbunătăţit apoi, Cristi s-a simţit de la zi la zi mai bine. A fost încurajat şi felicitat de doctori, aceştia fiind alături de el zi şi noapte. Sunt o echipă super. Acum analizele sunt în creştere. Luni urmează un control să vedem ce ne zic doctorii”, ne-a spus mama lui Cristi.

Aşadar, Cristi a trecut cu brio şi de acest hop. Pentru adolescent urmează acum o perioadă de refacere şi, în funcţie de rezultatele analizelor, în scurt timp se va întoarce acasă. Potrivit preşedintelui Asociaţie “Salvează o inimă”, Vlad Plăcintă, în astfel de situaţii, timpul estimat pentru recuperare este de aproximativ o lună de zile. De altfel, asociaţia este cea care a achitat integral costurile transplantului, care s-au ridicat la 40.000 euro. Suma a putut fi plătită după ce, din nefericire, un alt copil de trei ani bolnav de cancer, susţinut de echipa de la “Salvează o inimă”, a piedut lupta cu viaţa. Din banii strânşi pentru acesta, de comun acord cu părinţii micuţului, suma de 60.000 euro a fost direcţionată către Cristian Filip şi un alt băiat de 8 ani bolnav tot de cancer. “L-am scos pe Cristi din ghearele morţii, dar mai avem de luptat. El va trebui să continue tratamentul şi acasă. Deocamdată am achitat tot, dar când va veni în România va trebui să mai facă recuperare”, a mai spus Vlad Plăcintă.

 

Suferinţa a ajuns la final

Reamintim că “adolescentul de 10” din Brăila s-a luptat cu cancerul mai bine de un an şi jumătate. Din septembrie 2015 şi până în prezent viaţa lui Cristi a însemnat spitale, chimioterapie, durere fizică şi psihică. A aflat că suferă de cancer chiar în prima zi de liceu, de altfel, el fiind primul intrat pe listă la  liceul “Perpessicius”, specializarea Ştiinţe ale Naturii. În primă fază, a ajuns la clinica Acibadem din Turcia unde doctorii l-au operat şi i-au îndepărtat tumora malignă. Au urmat peste 20 de şedinţe de chimioterapie şi radioterapie. După un drum greu şi anevoios, cu emoţii, cu stres dar şi cu lupta contracronometru şi a unei sume enorme, adolescentul s-a întors acasă, alături de familie. Bucuria lui nu a durat prea mult pentru că, la scurt timp de la întoarcerea în Brăila, a aflat că boala a recidivat. La începutul acestui an a urmat o nouă intervenţie chirurgicală, apoi noi cure agresive cu citostatice. A trecut cu bine de toate obstacolele şi, într-un final, a reuşit să facă şi transplantul de măduvă osoasă de care avea mare nevoie. A trecut cu bine peste toate. A strâns din dinţi şi s-a zbătut pentru viaţa sa. Şi iată că acum, suferinţa a ajuns la final!

 

Încă 400 lei donaţi de brăileni

Ieri, la adresa redacţiei, doi brăileni cu suflet mare au venit să îl ajute pe Cristi. Prima donaţie a fost în valoare de 100 lei şi a fost făcută de o pensionară care a preferat să îi păstrăm anonimatul. Donaţia a fost însoţită de mesajul: “Sunt impresionată de cazul lui Cristi, de lupta lui pentru viaţă. Să-i dea Dumnezeu sănătate şi să îi călăuzească pe doctori să-l poată ajuta”. Alţi 300 lei au fost dăruiţi tot de o persoană care a dorit să rămână anonimă. Acesta i-a transmis următorul mesaj: “Să-i dea Dumnezeu sănătate să se poată întoarce la şcoală”.

Mulţumim donatorilor pentru gestul frumos. Cum costurile pentru transplant au fost acoperite de Asociaţia “Salvează o inimă”, părinţii lui Cristi ne-au rugat ca banii care se vor mai dona la redacţie să îi direcţionăm către alţi copii aflaţi în suferinţă. “Acum tratamentul este plătit. Sper să nu mai fie nevoie de bani. Dacă se mai strâng donaţii, vă rog să-i dăruiţi altor copii care au mare nevoie de ei. Vă mulţumim din tot sufletul nostru. Doamne ajută!”, ne-au transmis părinţii adolescentului.

Mulţumim tututor persoanelor care s-au implicat în campania umanitară pentru Cristian Filip! Mulţumim fiecărui părinte care a rezonat cu suferinţa acestui copil şi a donat din salariul său. Mulţumim bunicilor care au “rupt” din pensia lor pentru a-l ajuta pe Cristi! Mulţumim copiilor şi profesorilor care au organizat târguri caritabile şi au strâns zeci de mii de lei pentru acest copil! Mulţumim zecilor de brăileni care au ales să redirecţioneze 2% din impozitul lor pe profit Asociaţiei “Salvează o inimă” şi să susţină astfel cauza lui Cristi! Multumim fiecărui donator în parte pentru gestul de solidaritate de care a dat dovadă! Fără voi nu am fi putut scrie astăzi acest material!

 
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii