Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Un brăilean, ales Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor

* părintele Nichifor Horia are 53 de ani și este starețul Mănăstirii „Sfinții Trei Ierarhi” din Iași * joi, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a ales, prin vot secret, în demnitatea de Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor * brăileanul a publicat, anul trecut, volumul „Practica exorcizării în Biserica Ortodoxă. Aspecte liturgice, canonice şi pastorale” și a absolvit cursuri de perfecţionare a muzeografilor şi ghizilor, de formator și de antreprenor

 

 

Preot monah originar din Brăila, ridicat în demnitatea de ierarh al Arhiepiscopiei Iașilor, după ce a obținut, în anul 2019, Premiul special al publicului la faza naţională a Concursului internaţional „Ma thèse en 180 secondes”, organizat de AUF (Agence Universitaire de la Francophonie) și a fost, ani la rând, stareț al Mănăstirii „Sfinții Trei Ierarhi” din Iași.

Potrivit Agenției de Știri Basilica.ro, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române (BOR) l-a ales joi, 25 februarie 2021, prin vot secret, pe preacuviosul părinte arhimandrit Nichifor Horia în demnitatea de Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor. Părintele Nichifor are 53 de ani și s-a născut la Brăila. Este starețul Mănăstirii „Sfinții Trei Ierarhi” din Iași şi Exarhul administrativ al mănăstirilor din cadrul Arhiepiscopiei Iașilor.

Brăileanul care a ales să-L slujească pe Dumnezeu a absolvit Facultatea de Teologie din Iași, în anul 1997, cu o lucrare de licență dedicată relației dintre fiul și părintele duhovnicesc în Patericul Egiptean. S-a închinoviat (a devenit monah) în anul 1993, în obştea Schitului Sihla al Mănăstirii Sihăstria din județul Neamţ. În anul 1996, Părintele Patriarh Daniel - pe atunci Mitropolit al Moldovei - l-a hirotonit pe cuviosul Nichifor Horia ieromonah (preot monah), iar în 2009 Mitropolitul Teofan l-a hirotesit arhimandrit.

Preacuviosul Nichifor a publicat două volume de autor la Editura Doxologia: „Duhovnicia Patericului” (2013) și „Practica exorcizării în Biserica Ortodoxă. Aspecte liturgice, canonice şi pastorale” (2020). Este autorul a numeroase articole pe teme duhovnicești sau teologice în reviste de specialitate, în Ziarul Lumina și pe portalul Doxologia.ro.

Părintele arhimandrit Nichifor Horia a obţinut, în anul 2019, Premiul special al publicului la faza naţională a Concursului internaţional „Ma thèse en 180 secondes”, organizat de AUF (Agence Universitaire de la Francophonie). A fost pentru prima dată când un teolog a ajuns în faza naţională a acestui concurs, care la noi în ţară s-a aflat la a treia ediţie.

Noul ierarh al Arhiepiscopiei Iașilor a urmat și cursuri de perfecţionare a muzeografilor şi ghizilor din muzeele bisericeşti, certificatul fiind eliberat de Secretariatul de Stat pentru Culte - Direcţia Relaţii Culte. „Alte cursuri absolvite îi atestă competenţele de formator adulţi și de antreprenor, certificările fiind eliberate de Ministerul Muncii şi Familiei şi Protecţiei sociale şi Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării”, se mai precizează în comunicatul Basilica.ro.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii