Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Umbra disponibilizarii ameninta salariatii "Laminorul"

Membrii consiliului de administratie al SC "Laminorul" analizeaza in sedinta de astazi oportunitatea implementarii unui program de relansare economica a societatii, program care ar avea ca efect diminuarea numarului de salariati ai unitatii cu 169 persoane. Cea mai mare parte dintre cei care nu vor mai fi angajatii "Laminorul", 97 persoane, provind din sectoare de activitate propuse pentru externalizare, asa cum este cazul sectorului paza, metrologie, transport, mecano-energetic. Celelalte 72 de persoane ar urma sa fie disponibilizate si sint salariati atit din sectorul direct productiv, cit si indirect productiv. Conform acestui plan, in "Laminorul" ar mai ramine doar aproximativ 400 de salariati.
Tot la capitolul masuri propuse in cadrul acestui program au fost incluse si renuntarea din partea salariatilor la o serie de drepturi, asa cum este cazul eliminarii platii salariatilor aflati in somaj tehnic, eliminarea primei de vacanta, de Craciun, Pasti si Ziua Metalurgistului sau renuntarea la "subventionarea" unei parti din contravaloarea biletelor de tratament si odihna ale angajatilor. Aceasta perspectiva a scandalizat organizatia sindicala din cadrul "Laminorul" conducerea acesteia declarind ca este hotarita sa ajunga pina la organizarea de miscari de protest sindicale. "Daca acest program va trece de Consiliul de Administratie, vom trece la organizarea de pichetari ale sediului societatii, chiar si cu blocarea accesului membrilor CA in societate, persoane care nu au facut nimic pentru unitate decit sa o destabilizeze. Nu in ultimul rind, toate drepturile la care se cere sa renuntam sint obtinute prin negocieri cu angajatorul si inregistrate in Contractul Colectiv de Munca (CCM) pe unitate. Am spus de nenumarate ori ca nu sintem de acord cu reducerea numarului de personal acum, in faza in care societatea este aproape de momentul privatizarii, politica de personal urmind a fi stabilita de viitorul patron. Sindicatul va proceda la analiza activitatii CA si in functie de concluzii vom cere AVAS (Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului - n.r.) demiterea actualului consiliu de administratie", ne-a declarat liderul de sindicat, Constantin Iarca. Sursa citata a adaugat ca, din informatiile pe care le detine, "DanSteel" - Danemarca, firma favorita in cursa de privatizare a societatii brailene, a acceptat conditiile impuse de stat privind returnarea sprijinului financiar in valoare de 95 miliarde lei vechi acordat de AVAS anul trecut societatii "Laminorul", fapt ce apropie unitatea braileana de deznodamintul mult asteptat: semnarea contractului de privatizare.
Important de mentionat este ca "Laminorul" a incheiat primul semestru al anului 2005 cu o pierdere de 28,84 miliarde lei la o cifra de afaceri de 135,39 miliarde lei. Prin comparatie cu perioada similara a anului trecut, se remarca o pierdere din exploatare de 20,8 miliarde lei fata de 40,5 miliarde lei, cit a fost pierderea din exploatare aferenta semestrului I 2004.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii