Mergi la conţinutul principal

Tudose, Boboc şi Nazare n-au semnat pentru pensii nesimţite

Un nou episod având ca temă "privilegiile parlamentare" a dat naştere unor conflicte între aleşii Puterii şi cei de Opoziţie, ba chiar a stârnit disensiuni şi în interiorul taberei liberalilor. Este vorba despre iniţiativa legislativă a deputatul PSD Petre Daea prin care parlamentarii ar putea beneficia de pensii speciale. Potrivit proiectului, după exercitarea mandatului, la cerere, atunci când vor împlini vârsta standard de pensionare, deputaţii şi senatorii vor avea dreptul la o indemnizaţie lunară pentru activitatea de parlamentar. De aceasta, ar urma să beneficieze doar cei care nu mai au calitatea de parlamentar. Conform Mediafax.ro, Daea a declarat că pentru a beneficia de această indemnizaţie un parlamentar trebuie să fi activat minim 6 luni în Legislativ. De asemenea, că pensia ar putea ajunge la 1.500 lei pentru un ales cu un mandat la activ, respectiv, 4.000 lei pentru unul cu trei mandate. Mai exact, calculul acestei pensii se va face prin înmulţirea a 0,55% din indemnizaţia brută lunară de parlamentar cu numărul mandatelor. Proiectul a fost depus, ieri, la Camera Deputaţilor şi este semnat de 256 parlamentari, inclusiv din opoziţie (23 liberali). Potrivit listei ce apare la finalul expunerii de motive a proiectului, singurii parlamentari brăileni care nu figurează drept coiniţiatori ai acestui demers sunt deputatul PSD Mihai Tudose, senatorul PNL Cătălin Boboc şi deputatul PNL Alexandru Nazare. Ceilalţi 7 parlamentari de Brăila s-au arătat "pentru" această iniţiativă legislativă, printre aceştia numărându-se şi liberalul Vasile Varga. Ulterior, deputatul PNL a revenit asupra deciziei, iar Mihai Tudose ne-a declarat că nu a semnat iniţiativa pentru că nu se afla în Parlament la momentul respectiv.

Varga şi semnătura problemă

Trebuie precizat că deputatul liberal Vasile Varga a intrat cu această ocazie în colimatorul conducerii centrale a PNL. Contactat, miercuri, de redactorii "Obiectiv - Vocea Brăilei", deputatul a recunoscut că a semnat proiectul, subliniind iniţial că aşteaptă să îl vadă în forma finală înainte de a decide dacă îl va vota sau nu."Am considerat că grefierii, diplomaţii şi consilierii Curţii de Conturi trebuie să beneficieze de pensii speciale, pentru că şi activitatea pe care o derulează este una specială. De aceea am semnat în favoarea acestui demers, deşi nici eu nu am fost de acord cu
majorarea pensiilor parlamentarilor. Vreau să văd întreg proiectul, pentru că încă nu este depus spre dezbatere", a declarat Varga.
Miercuri seară, în cadrul Biroului Politic Naţional (BPN) al vechiului PNL, preşedintele liberalilor, Alina Gorghiu a condamnat radical decizia parlamentarilor liberali care au semnat acest proiect de lege. Totodată, ieri, Mircea Ionescu Quintus, preşedintele de onoare al PNL a anunţat că, deşi are trei mandate de parlamentar la activ, nu vrea să primească o astfel de pensie specială pe care o consideră ruşinoasă. "Se va face o verificare şi, când vom şti sigur pe parlamentarii noştri care au semnat o asemenea iniţiativă, vom sta de vorba cu ei şi vor trebui să aleagă între PNL şi o pensie nesimţită", a declarat Quintus, potrivit presei centrale. Contactat din nou de redactorii noştri, Varga a refuzat să comenteze prea mult subiectul, însă a afirmat că decizia BPN a fost clară: niciun parlamentar PNL nu va vota proiectul în plen! "S-a ajuns la concluzia că în momentul în care va fi proiectul pe ordinea de zi - fiindcă abia acum l-au înregistrat -, niciun membru al Partidului Naţional Liberal nu îl va vota. Ca atare, nici eu nu voi vota acest proiect. Clar, nu se va vota! Ceea ce mi-aş dori eu să se înţeleagă este că eu nu m-am dus în Parlamentul României să mă îmbogăţesc. Indemnizaţia mea de parlamentar am transformat-o, de ani de zile, în burse pentru elevii merituoşi, dar fără posibilităţi financiare. Chiar nu aveam niciun interes să votez în favoarea majorării pensiilor parlamentarilor, în schimb am vrut să fiu solidar mai ales cu grefierii, a căror activitate dificilă o cunosc, dar şi cu diplomaţii şi consilierii Curţii de Conturi, care au o responsabilitate enormă". Ulterior, deputatul a revenit cu un telefon pentru a anunţa că şi-a retras semnătura de pe proiect, alături de mai mulţi liberali.

Tudose nu a semnat, dar nu respinge ideea unei pensii parlamentare

În ceea ce îl priveşte pe deputatul PSD Mihai Tudose, acesta a subliniat că nu se regăseşte printre semnatarii proiectului, în primul rând, pentru că nu se afla în Parlament în momentul în care textul de lege a fost iniţiat. Ministrul Economiei a specificat totuşi că nu respinge din start ideea unei pensii ocupaţionale pentru parlamentari, doar de dragul de a o face şi că este de acord cu încercarea de a găsi o soluţie echilibrată. "Nu am semnat proiectul în primul rând pentru că nu am fost în Parlament când s-a iniţiat. Dar ideea de a avea un tip de pensie ocupaţională este una care se aplică şi în alte domenii. Adică putem fi de acord cu pensia ocupaţională la o însoţitoare de bord şi nu suntem la parlamentari? Haideţi să fim serioşi! Care este modalitatea de a o obţine? Care este cuantumul? Asta este o altă discuţie. Nu ştiu dacă sunt de acord sau nu, să vedem cum se face, unde se face?", a declarat Tudose.

Rizea: "Cred că e normal să ne raportăm cât de cât la ceea ce este în Europa în ziua de azi"

Deputatul PSD Cristian Rizea s-a arătat un adevărat susţinător al iniţiativei legislative a colegului său de partid. Acesta a subliniat că nu este vorba despre nicio facilitate la mijloc, ci un simplu pas către normalitate şi către normele Uniunii Europene. "Am semnat acea iniţiativă a domnului Daea. Până la urmă nu e vorba de nicio facilitate. Cred că e normal, fiind o ţară membră a Uniunii Europene să ne raportăm cât de cât la ceea ce este în Europa în ziua de azi. Să ne punem în acord şi în ceea ce priveşte această legislaţie din Parlamentul European. Dar nu cred că poate fi interpretată ca fiind o lege aşa cum spun unii care blamează permanent Parlamentul. Cum să vă spun? Erau acele pensii acum 5 - 6 ani de peste 100 de milioane de lei vechi, chiar 300 de milioane de lei vechi ale unor angajaţi care fuseseră la companii de stat. Nu cred că pot fi comparate aceste lucruri. Sunt nişte chestiuni normale până la urmă, în acord cu ceea ce înseamnă legislaţie europeană. Nu e nimic în mod special pentru România, sau în mod deosebit pentru noi (n.r. parlamentarii). S-a discutat şi aspectul din punct de vedere valoric, nu ştiu foarte exact, dar cred că au explicat colegii mei, ea diferă pentru cei cu un mandat, două şi cei cu trei", a declarat Rizea. Totodată, PSD-istul a ţinut să precizeze că există o diferenţă între indemnizaţia parlamentarilor români şi ceilalţi din Uniunea Europeană. "Sunt şi aspecte care într-adevăr justifică, dacă vreţi, criticile aduse politicului din România, dar de multe ori suntem blamaţi pe nedrept. Uitaţi-vă indemnizaţia cât e! Adică la ce tam-tam se face de obicei asupra parlamentarilor, uitaţi-vă exact cât câştigă, pentru că indemnizaţia este în jur de 4.800 lei. La un nivel mult mai scăzut decât în alte ţări europene. (...) Important e ca şi România să fie în acord cu Uniunea Europeană. Eu nu mă refer doar din punct de vedere al unui parlamentar. Cred că încet - încet şi salariile medicilor, profesorilor, trebuie să le punem în acord cu ceea ce înseamnă UE. Aţi văzut, Guvernul Victor Ponta chiar face ceea ce a promis. Uitaţi-vă şi la măsurile din punct de vedere economic, care se vor resimţi. În 3 - 4 patru luni de zile veţi vedea că oamenii vor simţi în buzunar, în mod direct această relaxare fiscală. Mă refer la reducerea TVA-ului la alimente, la toate produsele agro-alimentare, la băuturile non-alcoolice", a completat Rizea.

UNPR-iştii susţin iniţiativa pensiilor speciale

Contactaţi telefonic, cei doi deputaţi UNPR de Brăila, Mărioara Nistor şi Silviu Petrea au afirmat că au semnat iniţiativa legislativă a lui Petre Daea. "Susţin proiectul de lege. Dorim să revenim la situaţia care era în 2010, înainte de măsura luată de tăierea pensiilor şi a salariilor. Reamintesc faptul că în 2009, Guvernul Boc a tăiat pensiile şi salariile tuturor bugetarilor, inclusiv tuturor parlamentarilor, iar prin decizia din 2010, CCR a dat doar magistraţilor dreptul la pensii speciale! Formula de calcul ce urmează a fi aplicată, înseamnă un procent de 0.55% din indemnizaţia lunară a unui deputat sau senator. De exemplu: pentru indemnizaţia brută de 7.000 cât este acum, pentru un mandat, pensia ajunge la 1.500 lei, iar pentru trei mandate ajunge la 4.000 lei, suma maximă. Doresc să menţionez că şi parlamentarii europeni beneficiază de această lege. Indemnizaţiile şi pensiile parlamentarilor români sunt cele mai mici din Uniunea Europeană! Precizez că în acest moment parlamentarii români nu beneficiază de spor de vechime pentru perioada petrecută pe băncile legislativului", a declarat Nistor. La rândul său, Petrea, a subliniat că deşi nu crede că va beneficia de pe urma proiectului, a decis să îl semneze pentru colegii săi mai în vârstă. "Am semnat legea. Au venit colegii noştri de la PSD şi au adus nişte argumente interesante la momentul ăla. Au subliniat că vechimea în Parlament nu este considerată vechime în câmpul muncii şi nu poţi să ai avantaje de pe urma ei. Au respectat legislaţia europeană în materie şi au preluat absolut tot ce se întâmplă acolo. De asemenea, au făcut o comparaţie - chiar dacă asta nu mi se pare neapărat relevant -, cu cei care mai au pensii speciale: magistraţi, aviatorii, procurorii. Aceştia oricum au pensii mult mai mari decât apare în respectiva legislaţie. Oricum, nu cred că o să apuc niciodată pensia asta, dar am semnat pentru colegii mei mai în vârstă", a afirmat Petrea. Totodată, deputatul a precizat că în 2017 parlamentarii de opoziţie vor avea ocazia să schimbe legea, în cazul în care vor ieşi învingători în alegeri. "Dar eu cred că e mai mult populism din partea PNL-ului vizavi de semnarea legii", a conchis Petrea.

Cătălin Boboc şi Alexandru Nazare afirmă că nu au semnat proiectul

În ceea ce îi priveşte pe liberali, senatorul Cătălin Boboc şi deputatul Alexandru Nazare au precizat că nu au semnat un asemenea proiect de lege care nu face altceva decât să mărească privilegiile parlamentarilor. "Nu am semnat! Ca să fiu sincer, nu sunt la vârsta la care să mă gândesc la pensie. Nu e una dintre preocupările mele. Dar dacă vorbim despre pensie, am putea să ne referim la pensiile altora în primul rând. Nu ştiu ce conţine proiectul, am văzut şi eu discuţii pe tema asta, dar nu cunosc amănunte. De principiu, aş spune că sunt multe alte lucruri de care ar trebui să ne ocupăm mai înainte! Poate că într-o zi ar putea să vină şi rândul acestei iniţiative, dar cu siguranţă nu înainte de altele. Sunt mult mai multe de îndreptat", a declarat Boboc. La rândul său, Nazare a ţinut să puncteze că, deşi nu este de părere că parlamentarii nu ar trebui să beneficieze de o pensie, în niciun caz nu ar trebui să se pună problema unor beneficii suplimentare. "Este în celebra serie de iniţiative prin care aleşii neamului trag cu dinţii să îşi consolideze nişte privilegii proprii. Eu nu am semnat şi nici nu am de gând să îl semnez! Dacă vrem să tragem linie şi să extragem nişte concluzii în paralel de acest proiect care se referă la sistemul de salarizare şi de pensii în sistemul public, într-adevăr cred că e nevoie de o analiză serioasă a anomaliilor din sistemul de salarizare. Mă refer la specialiştii din domeniul public care sunt plătiţi prost spre foarte prost şi nici nu pot fi menţinuţi în sistemul public, atât timp cât au salarii proaste. Dacă ne uităm, a durat vreo 4 ani până când o parte a personalului care lucrează cu fonduri europene - şi nici măcar tot, după cum s-a promis -, e plătit mai bine. Vă daţi seama că anomaliile sunt mult mai mari! Am ţinut să fac această paranteză în legătură cu sistemul de pensii şi salarii, dar în privinţa proiectului de pensii speciale pentru parlamentari... Nu cred că oamenii ne-au trimis în parlament ca să ne preocupăm în primul rând de beneficiile şi privilegiile de parlamentar, cred că ne-au trimis acolo ca să încercăm să le remediem problemele şi situaţia economică a României", a declarat Nazare. Fostul PDL-ist a mai adăugat că parlamentarii ar trebui în primul rând să facă lucruri concrete pentru a schimba percepţia negativă a românilor şi abia apoi să se gândească la propuneri de acest gen. "Cum situaţia economică generală lasă atât de mult de dorit, evident că aceste iniţiative sar în sus", a conchis sursa citată.
Menţionăm că, deputatul Marian Dragomir (PSD), senatorii Ion Rotaru (PSD) şi Dănuţ Mihai (PC) nu au putut fi contactaţi pentru a-şi motiva poziţia vizavi de acest proiect de lege.
De asemenea, este important de amintit că majoritatea parlamentarilor de Brăila se află la primul mandat, cu excepţia PSD-iştilor Cristian Rizea, Ion Rotaru care sunt la al doilea mandat şi a lui Mihai Tudose care se află la al patrulea mandat.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro