Mergi la conţinutul principal

Trimisi la interventii cu masini bune de casat

Pompierii braileni ies la interventii cu autospeciale depasite tehnologic, care ar fi trebuit casate de mult, iar la anumite misiuni lipsa echipamentelor de protectie le pune viata in pericol. Aceste informatii au fost facute publice, ieri, la bilantul de activitate pe anul 2008 a Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) "Dunarea" Braila. La sedinta au participat presedintele Consiliului Judetean, Gheorghe Bunea Stancu, primarul Aurel Simionescu si subprefectul Mircea Fudulaiche. Acestia au luat nota de situatia dificila in care se afla inspectoratul si au promis ca vor lua masuri pentru indreptarea lucrurilor.
Potrivit raportului prezentat de seful ISU "Dunarea", colonelul Florin Silvi, pe parcursul anului trecut s-a intervenit pentru stingerea a 247 de incendii si pentru 18 descarcerari, in urma unor accidente auto. De asemenea, s-au mai consemnat 42 actiuni de deblocari usi, 12 degajari de persoane, 38 actiuni de protectie civila, doua inundatii, 241 interventii la arderi necontrolate si o explozie. In urma incendiilor, au fost salvate sase persoane, 2.098 animale si bunuri materiale in valoare de circa 20.032.450 lei, insa s-au inregistrat si victime, opt persoane pierzindu-si viata si alte sapte fiind ranite. Tot incendiile au provocat decesul a 852 de animale, totalul pagubelor provocate de flacari ridicindu-se la 2.587.850 lei.
Potrivit statisticilor intocmite de pompieri, timpul mediu de raspuns al subunitatilor inspectoratului la interventiile solicitate a fost de 14 minute, iar timpul mediu de interventie la incendii s-a ridicat la 80 de minute. Timpii obtinuti sint in strinsa legatura cu tehnica de care dispune ISU "Dunarea" Braila. In cadrul sedintei de ieri, pompierii au mentionat faptul ca dotarea cu mijloace de interventie se cifreaza la abia 60% din necesar, iar din acest 60%, 80% dintre masini si echipamente si-au depasit durata normata de utilizare si se intretin foarte greu, cu costuri extrem de mari. In ultimii trei ani, de altfel, in dotarea ISU "Dunarea" au intrat doar doua autospeciale noi pentru interventie la incendiu, o masina echipata pentru descarcerare, trei masini de teren pentru transport materiale, cinci barci si trei costume de scafandru. In rest, se lucreaza cu 35 de masini vechi, autospeciale fabricate in anii '80, Dacii si Aro ce ar fi trebuit casate de mult. Pentru ca eficienta echipelor de interventie sa creasca, ISU "Dunarea" ar avea nevoie de cel putin sase autospeciale de ultima generatie.

Promisiuni

Cum de la Ministerul Administratiei si Internelor, cel care ar trebui sa le asigure dotarile necesare, nu prea trag sperante anul acesta, mai ales ca acum exista scuza crizei financiare, pompierii isi pun nadejdea in Consiliul Judetean, de la care au mai primit sprijin financiar si in anii trecuti. Presedintele CJ, Gheorghe Bunea Stancu, a promis, de altfel, ca exista toate sansele sa fie accesate, in perioada imediat urmatoare, fonduri europene in valoare de circa doua milioane de euro, care vor fi directionate spre dotarea ISU "Dunarea". Stancu a mai spus ca va incerca, cu ajutorul banilor din bugetul judetului, dar si din fonduri europene atrase, sa ajute ISU sa finalizeze modernizarea noului sediu al Centrului Operational, precum si modernizarea terenului de instructie si construirea unui nou sediu pentru Detasamentul 2 Braila, care in prezent foloseste un spatiu impropriu, situat pe platforma fostului Combinat de la Chiscani. De mentionat, insa, ca presedintele CJ a facut exact aceleasi promisiuni si la bilantul de anul trecut, dar lucrurile au ramas incremenite in proiect.
Lipsa de bani nu afecteaza inspectoratul doar in ceea ce priveste innoirea autospecialelor de interventie sau modernizarea sediilor, ci si nivelul dotarilor cu echipamente esentiale pentru protectia personalului. Locotenent colonelul Vasile Badara, seful subunitatii de Protectie Civila a anuntat ca, pe parcursul anului trecut, a crescut foarte mult traficul cu materiale periculoase, ce trebuie monitorizat pe raza judetului nostru. Deseurile toxice si substantele chimice periculoase tranziteaza Braila atit pe traseele rutiere cit si pe Dunare, iar specialistii in protectie civila au datoria de a verifica toate aceste transporturi. Din pacate, acestora le lipsesc dotari minime, cum ar fi dispozitivele dozimetrice pentru verificarea gradului de radiatii sau echipamentele de protectie individuala.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro