Mergi la conţinutul principal

Tragedie de Ziua Copilului, în Maternitatea Brăila

* o pacientă aflată în a 38-a săptămână de sarcină, adică la termen pentru naștere, a adus pe lume un copil fără suflare * conform primelor informații oficiale, se pare că evenimentul nefast s-ar fi produs chiar de 1 iunie, seara, din cauza unei bradicardii fetale

 

Zi nefastă, de 1 iunie, pentru o mămică internată în Maternitatea Brăila! Pacienta ar fi fost cu sarcina la termen, la 38 de săptămâni, iar miercuri seară, de 1 iunie, în urma unui control medical s-ar fi decis de urgență ca femeia să intre în sala de nașteri.

Din păcate însă, din primele informații confirmate oficial, reiese că bebelușul ar fi fost născut decedat, din cauza unei bradicardii fetale, adică a frecvenței cardiace scăzute a copilului. Contactat telefonic pentru a oferi mai multe informații despre acest caz, managerul Spitalului Județean de Urgență (SJU) Brăila ne-a confirmat doar că bebelușul a fost născut mort, precizând că nu știe cauza. ”Este un născut mort. Nu știu cauza și nici nu e treaba spitalului. Aceste cazuri se trimit la DSP, la Comisia de specialitate”, a fost răspunsul managerului Spitalului Județean de Urgență (SJU) Brăila, medicul Delia Râșnoveanu. La rândul lor, reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Brăila, ne-au precizat că ar fi fost vorba despre o bradicardie la făt, dar că așteaptă un raport întreg de la medicul care a constatat decesul, pentru a se putea pronunța mai clar asupra cazului. ”Înțeleg că urmează să se depună o sesizare la noi, la Comisia de malpraxis, din partea unei mămici. Deocamdată nu avem informații prea multe. Știm doar că aseară (n.r.- miercuri, 1 iunie) a fost mama la control și s-a constatat bradicardie la făt. S-a intervenit de urgență. Fătul a fost născut mort. Atât știm de la Maternitate. Ca procedură, acum urmează, în 24 de ore, ca medicul care a constatat decesul să trimită către noi, raportarea și concomitent să se facă certificatul medical constatator al morții”, ne-a declarat reprezentantul de relații publice al DSP Brăila, Nicușor Grosu.

Potrivit unor surse din cadrul spitalului, se pare că pacienta ar fi fost internată încă din data de 31 mai și urma să nască prin cezariană, doar că operația ar fi fost amânată pentru 1 iunie, din cauza unei hemoragii, informație încă neconfirmată și din surse oficiale.

Rămâne de văzut acum ce s-a întâmplat mai exact, dacă sarcina a fi fost urmărită îndeaproape de către un medic specialist, dacă existau alte probleme de sănătate ale pacientei sau cine se face vinovat de acest final tragic și cum va fi tras la răspundere. Bebelușul se află, acum, la morgă, pentru autopsie.

 

 

Ce este bradicardia

Potrivit specialiștilor, bradicardia este denumirea trecerii de la bătăile rapide ale inimii la cele mai lente. Dacă bătăile inimii sunt mai reduse de 60 pe minut, bradicardia este sinusală și, de cele mai multe ori, nu reprezintă un pericol. Dacă însă bătăile scad sub 50 pe minut, există motive de îngrijorare. În cele mai grave cazuri, bradicardia se poate manifesta ca o pauză sinusală și se poate ajunge chiar la moartea subită a pacientului. Formele grave de bradicardie pot indica o problemă de sănătate fiindcă inima nu pompează suficient sânge către celelalte organe interne și țesuturi, caz în care viața pacientului poate fi pusă în pericol. Pe de altă parte, analiza ritmului cardiac trebuie să țină seama și de vârstă. De asemenea, pulsul este influențat și de eventualele tratamente cu beta-blocante. Tot specialiștii susțin că există mai multe tipuri de bradicardie, respectiv: bradicardia atrială: la rândul ei este de trei feluri: aritmia sinusală respiratorie (pulsul crește în timpul inspirației și scade în timpul expirației), bradicardia sinusală (se întâlnește cel mai mult la sportivi), sindromul sinusului bolnav (poate fi vorba de mai multe condiții medicale); bradicardia atrioventriculară: se manifestă printr-o bătaie cardiacă întârziată, inima încearcă să compenseze; bradicardia ventriculară: se manifestă atunci când pulsul este sub 50 de bătăi pe minut și bradicardia la copii, când numărul de bătăi pe minut este sub 100 (normalul ar fi între 120-160). Cauza nu este pe deplin cunoscută, copiii care sunt mai afectați sunt cei născuți prematur, doar că în acest caz, sarcina a fost la termen.

Vom reveni!

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro