Mergi la conţinutul principal

Traficanţii de cocaină, tot în arest

* cei cinci se află în continuare după gratii, după ce au refuzat să declare recurs împotriva mandatului de arestare preventivă * apărătorul inculpaţilor, avocatul Mircea Constanda, ne-a declarat că aceştia ar fi avut şanse minime să scape din arest, la Curtea de Apel Galaţi * al şaselea traficant, Ionuţ Cosmin Mihalcea, absolvent LPS, are interdicţie de a părăsi localitatea * "depozitul de droguri" de pe strada Danubiului 13 a fost răscolit de "mascaţi", la fel imobilul din Petru Maior 27 *

Prinşi în flagrant, în urma unei ample acţiuni pregătite de DIICOT Brăila încă din luna aprilie a.c., cei cinci traficanţi de cocaină, capturaţi la începutul lunii iulie, se află în continuare în arest preventiv. Al şaselea tânăr implicat în "afacerea" cu droguri de mare risc, Ionuţ Cosmin Mihalcea, a primit doar interdicţie de a părăsi localitatea, magistraţii ţinând cont de faptul că urma să susţină examenul de bacalaureat.
Culmea, deşi s-a străduit să ia bacalaureatul, Ionuţ Cosmin Mihalcea, absolvent al Liceului cu Program Sportiv (LPS), l-a picat fără drept de apel, pentru că a luat o medie mică la limba română, iar după ce a făcut contestaţie a primit o notă şi mai mică (3.00).
Contactat în legătură cu motivul pentru care tinerii suspectaţi de trafic de droguri nu au declarat recurs împotriva arestării preventive, avocatul Mircea Constanda, decanul Baroului de Avocaţi Brăila - apărătorul a patru dintre traficanţii arestaţi - ne-a declarat: "Le-am sugerat să nu declare recurs la arestare, pentru că ar fi avut şanse minime, dacă nu chiar nule, să aibă câştig de cauză la Curtea de Apel Galaţi, date fiind pedepsele prevăzute de lege pentru traficul de droguri de mare risc (pedepse care merg până la 20 de ani de închisoare - n.r.). În plus, s-ar fi întârziat finalizarea urmăririi penale şi trimiterea inculpaţilor în judecată, pentru că dosarul trebuia să plece de la DIICOT la Curtea de Apel. Interesul nostru, al apărătorilor, este ca dosarul să ajungă la instanţa de fond cât mai repede".
Avocatul Constanda ne-a confirmat faptul că al şaselea tânăr implicat în traficul de cocaină, Ionuţ Cosmin Mihalcea, a primit doar interdicţie de a părăsi localitatea, beneficiind de indulgenţa judecătorilor brăileni.

"Activitate minuţios organizată"

Între timp, ancheta procurorilor de la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Brăila continuă. Oamenii legii au percheziţionat atât imobilul din strada Danubiului 13, unde s-a găsit un adevărat "depozit" de cocaină, cât şi casa din strada Petru Maior 27, domiciliul unuia dintre inculpaţi, unde s-au găsit, de asemenea, droguri de mare risc şi de unde au fost ridicaţi doi dintre traficanţi.
La o zi după descinderea "mascaţilor" în mai multe locaţii din Brăila, inclusiv la domiciliul lui Stănel Corbu - unde, însă, nu s-au găsit droguri - surse din cadrul Crimei Organizate declarau că "activitatea de trafic de droguri era minuţios organizată, în municipiul Brăila existând un grup infracţional organizat al cărui scop era obţinerea de sume importante de bani din vânzarea de droguri de risc (cannabis - n.r.) şi droguri de mare risc (cocaină - n.r.)". Liderul traficanţilor de cocaină era Constantin Ciprian Geangu, de 32 de ani, apropiat al grupării din Lacu Dulce, fostă victimă a fraţilor cămătari Titi şi Ionel Sgîrcitu.
Traficanţii de droguri vindeau doza cu câte 100 - 110 euro, obţinând câştiguri uriaşe de pe urma consumatorilor "cu dare de mână". Nu oricine îşi permitea să plătească 500 de lei pentru 0,8 grame de cocaină. Anchetatorii sunt în alertă, pentru că nu e vorba de pastile ecstasy sau haşiş la "mâna a doua", ci de cocaină, unul dintre cele mai puternice şi mai periculoase droguri, aduse - prin filieră - tocmai din America de Sud.
Partenerul lui Constantin Geangu era fratele acestuia, Ştefan Geangu, care se ocupa efectiv de tranzacţiile cu cocaină, sub îndrumarea "boss-ului". Potrivit anchetatorilor, Dănuţ Gabriel Spirea, al treilea traficant, asigura legătura între Geangu, liderul grupului, şi Ionuţ Cosmin Mihalcea. Tot el conducea "clienţii" la vânzător (Geangu) şi verifica dacă aceştia sunt "curaţi". Depozitar al drogurilor era Alexandru Ionuţ Neagu, iar Florin Radu juca rolul de intermediar între el şi lider.
Încă din 4 aprilie 2012, DIICOT a autorizat un investigator sub acoperire să joace rolul de consumator de droguri. Acesta s-a întâlnit cu Ionuţ Cosmin Mihalcea, elevul de la LPS, apoi cu "Dan" (Spirea) şi, contra sumei de 200 de lei, a intrat în posesia unei doze de cannabis. Traficanţii îl ştiau pe omul legii drept "băiatul de la Galaţi". Pe 23 aprilie, prin intermediul lui Mihalcea, "băiatul de la Galaţi" a mai cumpărat de la Spirea o doză de cocaină, apoi, pe 7 iunie, încă două doze de "moarte albă". Era timpul ca investigatorii să pună mâna pe traficanţi şi să spulbere "afacerea" lui Geangu.
Astfel, în ziua de 5 iulie 2012, investigatorul sub acoperire i-a solicitat lui Spirea, de data aceasta, cinci doze de cocaină, pentru care traficantul i-a cerut suma de 550 de euro. A fost pus la cale flagrantul.
În zona "Pancronex", "băiatul de la Galaţi" i-a dat traficantului 550 de euro, iar acesta a oprit 50 de euro şi restul i-a înmânat lui Ştefan Geangu, într-un fast-food din vecinătate. Conştiincios, Geangu s-a dus la "depozitul" de pe Danubiului 13, a luat cinci doze şi i le-a dat lui Spirea. Numai că, în momentul în care se efectua tranzacţia, au intervenit oamenii legii, care l-au reţinut pe Spirea exact când îi dădea drogurile "cumpărătorului". La scurt timp, "mascaţii" i-au reţinut şi pe ceilalţi cinci indivizi implicaţi în traficul de droguri. Mai trebuie precizat că, numai de pe strada Danubiului 13, au fost recuperate aproape 100 de grame de cocaină.
A doua zi, 6 iulie 2012, Tribunalul Brăila a emis mandat de arestare preventivă pentru cinci din cei şase suspecţi. Unul dintre cei implicaţi, Ştefan Geangu, a declarat în faţa instanţei de judecată că ar fi cumpărat cocaina de la un prieten cu care a lucrat în Italia, plătindu-i acestuia 3.000 de euro. Cercetările sunt în plină desfăşurare.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro