Mergi la conţinutul principal

Tradiţia, pusă în valoare de copii

De miercuri după-amiază a început pe Esplanadă cea de-a XIII-a ediţie a Festivalului Naţional de Folclor "Lina Chiralina", la care sunt înscrişi peste 650 de copii din 14 judeţe.
Miercuri au cântat şi au dansat timp de aproape cinci ore 21 de ansambluri şi solişti din judeţul Brăila şi din judeţele limitrofe. Au evoluat ca solişti copiii: Diana Ţigănuş, Oana Dumitrescu, Mihai Marcu, Lavinia Drăghici, Anamaria Ichim - toţi elevii prof. Gigi Dogărescu de la Palatul Copiilor Brăila, Denisa Grosu de la Pitulaţi, Roberta Vişan de la Colegiul "Ana Aslan", prof. Marieta Ion, Maria Hulea, Florin Bunădimineaţă şi Alexandra Horujenco de la Galaţi, Diana Spătaru de la Vânători - Galaţi, Bianca Mihai, Laurenţia Meiroşu şi Drăguţa Dobre de la Ianca - Brăila, Ileana Jianu şi Mihaela Ivan de la Tufeşti - Brăila, Sorana Beliciu şi Alin Miron din Moineşti - Bacău, Andreea Neacşu de la Chiscani - Brăila, Flavia Onea de la Lieşti - Galaţi şi Marinela Topor de la Gropeni - Brăila. Pe scenă au urcat, alături de solişti, şi ansamblurile: "Crenguţa" de la Pitulaţi, comuna Scorţaru Nou - Brăila, îndrumător educatoarea Mioara Constantin, "Muguraşul" de la Palatul Copiilor Brăila, instructor prof. Gigi Dogărescu, "Doiniţa Covurluiului" din Galaţi, instructori Mihaela şi Ion Horujenco, "Valurile Dunării" din Giurgeni, Ialomiţa, instructor Nicu Iancu, "Plai vânătorean" din Vânători, Galaţi, instructori Diana şi Virgil Tăbuş, "Sărăţeanca" de la Ianca - Brăila, instructori înv. Nicoleta Tănăsoiu şi prof. Costel Ciupercă, "Spic de grâu" de la Mihăileşti, Buzău, prof. Elena Hornea, "Parnasoss" de la Şcoala "Kazantzakis" Brăila, instructor Constantin Haraga, "Românaşii de Roşiori" de la Roşiori, Brăila, instructor prof. Georgeta Lungu, "Ca pe baltă" de la Tufeşti, Brăila, instructor prof. Veta Gheorghe, "Moineşteanca" de la Clubul Copiilor Moineşti din Bacău, instructor Marinică Ichim, "Romaniţa" de la Romanu, Brăila, instructor Cleopatra Chihai, "Dunărenii" de la Chiscani, Brăila, instructor prof. Georgeta Boboc, "Cununiţa satului" de la Lieşti, Galaţi, coordonator Mioara Dibu şi "Floricica" de la Gropeni, Brăila, instructor Rădiţa Fluturaş, regizor Ioan Horujenco şi corepetitor Niculai Mercan.

Astăzi de la 17.30 - Gala Laureaţilor

Ieri, tot pe Esplanadă, au evoluat ansamblurile şi soliştii din celelalte judeţe din ţară: Prahova, Hunedoara, Maramureş, Vaslui, Olt, Neamţ, Iaşi, Dâmboviţa şi Covasna. Juriul festivalului este format din profesorii: Cătălina Chendea - inspector în ministerul Educaţiei - preşedinte, Mircea Bogatu, inspector Brăila şi Ghiţă Nedelcu, director Palatul Copiilor Brăila - vicepreşedinţi, iar membrii sunt: Galina Cojocari, Costel Ciupercă de la Brăila, Gheorghe Ilaşcu de la Vaslui, Grigore Băcanu de la Galaţi şi Cornel Gănescu de la Inspectoratul Şcolar Ilfov. Aceştia au urmărit: calităţile vocale ale soliştilor, autenticitatea cântecelor şi dansurilor interpretate, au evaluat costumele, expresivitatea interpretării şi mesajul transmis. Festivalul este prezentat de: Maria Bălţatu, elevă în clasa a XII-a la Colegiul "Bălcescu" şi Ştefania Băluţă, clasa a XI-a la Colegiul "Murgoci".
Astăzi, de la ora 17.30, pe Esplanadă va avea loc Gala Laureaţilor.
Acest festival a fost iniţiat în 2001 de profesoara Nedeluşa Chirceacov, maestrul coregraf Vasile Lipan şi corepetitorul Ionel Vâlsan, toţi de la Palatul Copiilor Brăila. În timp, manifestarea a ajuns de la nivelul local la cel interjudeţean, iar din 2012 este de nivel naţional, fiind cuprinsă în Calendarul activităţilor educative naţionale ale Ministerului Educaţiei. Festivalul este organizat de Palatul Copiilor şi Primăria Brăila.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro