Mergi la conţinutul principal

Tinerii braileni stau la coada sa-si asigure batranetea

* speriati de o batranete traita in saracie, sute de braileni se inghesuie sa-si plateasca din buzunar asigurarile sociale * Casa Judeteana de Pensii Braila a avut incasari record, de aproape 5 miliarde lei vechi, in luna ianuarie * majoritatea asiguratilor o reprezinta tinerii care muncesc in strainatate sau persoane de la tara

In fiecare zi, casieria Casei Judetene de Pensii Braila este luata cu asalt de zeci de persoane, care stau la rand, nu sa primeasca vreun drept, ci sa...dea bani. Este vorba despre tineri, cu varste intre 25 si 35 de ani, majoritatea care lucreaza in alte tari sau au venit de la munca din strainatate, dar si persoane din mediul rural, care vor sa-si asigure batranetea. "Incep sa fie interesati, este plafonul de varsta de la care incep sa constientizeze ca trebuie sa-si asigure un viitor. Se tem ca nu vor mai avea nici bruma aia de pensie, pentru ca nu au vechime completa", a precizat Stefan Sinpetru, directorul CJP Braila. Tinerii incheie contracte cu CJP, prin care sunt asigurate toate riscurile sociale prevazute de lege, iar contributia de asigurari sociale o plateste fiecare persoana, din buzunarul sau. In cazul in care intervin modificari asupra elementelor din contractul de asigurare (nume, venit asigurat, adresa, act identitate), se va incheia un act aditional la contract.

Incasari record la CJP Braila

In luna ianuarie au fost incheiate peste 200 de contracte noi cu plati facute, in 80% dintre cazuri, pe an sau pe 6 luni. Mai exact, pana la data de 22 ianuarie, incasarile facute de CJP Braila au fost de 461.547 lei, un record inregistrat la aceasta institutie. A crescut si numarul celor care de la 1 ianuarie si-au majorat veniturile pentru care se asigura, dintre cele 80 de acte aditionale incheiate, 99% fiind cu majorare de venit. De precizat este faptul ca nu mai exista plafon inferior nici superior al sumelor la care te poti asigura. In cele mai multe cazuri, oamenii dau cate 1 milion pe luna, ceea ce inseamna ca se asigura pentru un venit de 358 lei, ca referinta. Dar sunt si situatii in care platesc doar 10 lei sau cat are fiecare in buzunar. "N-am avut niciodata afluxul acesta, niciodata nu au fost atat de multi asigurati, in nicio alta luna. Asta inseamna un aflux de 50 persoane care sunt acoperite, ca resursa umana de numai 2 angajati, care gestioneaza nu doar activitatea de contracte, dar si declaratii, relationare pe probleme de pensii, vechime, consultanta. Ar fi pacat sa decredibilizam sistemul, pentru ca mecanismul este simplu: un sistem credibil atrage asigurati, asiguratii platesc, sistemul poate plati prestatii convenabile", a afirmat Stefan Sinpetru.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro