Mergi la conţinutul principal

Tinerii absolventi, ajutati de minister sa se integreze pe piata muncii

Tinerii absolventi sint indrumati de ministrul muncii sa faca toate diligentele astfel incit sa beneficieze de prevederile legale in ceea ce priveste integrarea lor pe piata muncii. Mesajul oficialului ministerial, transmis in teritoriu prin intermediul agentiilor judetene pentru ocuparea fortei de munca, explica in detaliu prevederile legale cu referire stricta la tinerii absolventi, insistind asupra pasilor ce trebuie urmati de catre acestia pentru a putea beneficia de sprijinul oferit de stat. "Consider ca este un moment important sa transmit acest mesaj. Este sfirsitul anului scolar si multi tineri ies de pe bancile scolilor si vor dori sa munceasca. Tocmai de aceea vreau sa va informez ca avem foarte multe masuri care sa va ajute, care sa va sprijine in demersul de a gasi un loc de munca. Este un pas extrem de important. De multe ori, inceputul unei cariere determina intreaga viata profesionala" se arata in mesajul ministrului muncii Gheorghe Barbu.
Oficialul ministerial explica faptul ca, in primul rind, tinerii absolventi trebuie sa mearga la agentiile pentru ocuparea fortei de munca si sa se inregistreze pentru a putea beneficia de toate prevederile si facilitatile oferite de legislatia in vigoare. Conform Legii nr.76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, prin absolvent al unei institutii de invatamint se intelege persoana care a obtinut o diploma sau un certificat de studii intr-una din institutiile de invatamint gimnazial, profesional, special, liceal, postliceal sau superior, de stat sau particular, autorizat sau acreditat. Concret, sint beneficiari ai acestor prevederi persoanele in virsta de minimum 16 ani, care in 60 de zile de la absolvire s-au inscris in evidentele agentiilor pentru ocuparea fortei de munca.
In ceea ce priveste facilitatile oferite de cadrul legal in vigoare, una din masurile de stimulare a incadrarii in munca a absolventilor consta in acordarea de subventii de la 1 la 1,5 salarii de baza minime brute pe economie, timp de 12 luni, angajatorilor care incadreaza absolventi si ii mentin in activitate pe o perioada de cel putin 3 ani. In plus, angajatorii care incadreaza in munca pe durata nedeterminata absolventi beneficiaza si de scutirea, pe o perioada de 12 luni, de la plata contributiei datorate la bugetul asigurarilor pentru somaj aferenta absolventilor respectivi.

Peste 800 de tineri absolventi si-au gasit, in ultimele 18 luni, un loc de munca

Pentru stimularea incadrarii, absolventii beneficiaza si de o prima neimpozabila, egala cu un salariu de baza minim brut pe tara daca se incadreaza cu program normal de lucru si pentru o perioada mai mare de 12 luni. De asemenea, absolventii someri care se angajeaza in perioada de acordare a acestui drept beneficiaza de o suma neimpozabila, egala cu indemnizatia de somaj pe care ar fi primit-o pina la expirarea perioadei de acordare a acesteia.
Important de mentionat este ca absolventii primesc si o serie de servicii pentru stimularea ocuparii constind in medierea muncii inclusiv organizarea de catre agentiile de ocupare a unei burse a locurilor de munca pentru absolventi in data de 22 septembrie, informare si consiliere profesionala, precum si servicii de formare profesionala. "Consider ca toate aceste masuri cresc sansele de angajare a tinerilor absolventi si sint deja mii de tineri care si-au gasit, astfel, un loc de munca. (...) In concluzie, toti actorii implicati pe piata fortei de munca au de cistigat. Pe de o parte, angajatorul care poate sa isi diminueze cheltuielile cu forta de munca, iar, pe de alta parte, absolventul care isi gaseste un loc de munca si dobindeste experienta necesara. Datoria noastra, ca institutie publica, este sa facem aceasta intilnire posibila" precizeaza in finalul materialului ministrul muncii.
Potrivit informatiilor prezentat de catre AJOFM Braila, in anul 2005 si primele 6 luni ale acestui an au fost ocupate de catre absolventi peste 800 locuri de munca din care 38% au fost subventionate din bugetul asigurarilor pentru somaj. Pentru finantarea acestei masuri active, in perioada de referinta, au fost efectuate cheltuieli in valoare de 1.077.611 RON.
Structura locurilor de munca ocupate de absolventi, pe nivele de instruire, a fost urmatoarea: 10% pentru studii superioare, 27% pentru studii medii, 52% pentru muncitori calificati si 11% pentru muncitori necalificati.
In primele 6 luni ale anului curent au solicitat prima de incadrare, de un salariu de baza minim brut pe tara garantat in plata, un numar de 25 absolventi inregistrati in evidentele agentiei care au fost angajati pe perioada mai mare de 12 luni.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro