Mergi la conţinutul principal

Teapa cu majorarea pensiilor

Paradoxul cresterii pensiilor: Guvernul da pensionarilor cu o mina si le ia cu alta. Majorarea pensiilor ar putea determina pierderea ajutoarelor sociale si ale celor de caldura care se acorda persoanelor cu venituri mici, relateaza The Money Channel. Astfel, daca Executivul nu va creste plafoanele de venituri pentru care se acorda aceste ajutoare sociale, sute de mii de pensionari vor avea de pierdut zeci de lei lunar, mai ales pe timp de iarna.
In prezent, toti cei care au venituri sub 96 de lei lunar primesc ajutoare sociale, plus un ajutor de incalzire de 50 de lei lunar, daca se incalzesc cu lemne, carbune sau alti combustibili. Cresterea pensiilor chiar si cu 5%, de la 1 septembrie, va face ca pensionarii in cauza sa piarda respectivele ajutoare.
Pe de alta parte, un pensionar care are acum o pensie de 200 de lei si locuieste la bloc, primea ajutoare de incalzire constind in echivalentul a 80% din factura de caldura. Astfel, la costuri lunare cu incalzirea de 200 de lei, ajutorul era de 160 de lei. Odata cu majorarea pensiei cu 43%, respectivul pensionar va avea o pensie de 286 de lei, dar, conform actualelor baremuri, va mai primi ajutoare de caldura de doar 120 de lei (60% din factura). Prin urmare, va pierde 40 de lei din cei 86 de lei primiti din majorarea pensiei. La o pensie actuala de 350 de lei, majorarea cu 43% va duce la o pensie de 500,5 lei, ceea ce va face ca respectivul pensionar sa nu mai primeasca nici un fel de ajutor de caldura. La o factura de incalzire de 200 de lei, el primea 80 de lei ajutor.

Aproximativ 75.000 de braileni au beneficiat anul trecut de ajutoare de caldura

Potrivit datelor furnizate de Directia de Munca si Protectie Sociala, brailenii au beneficiat anul trecut de ajutoare de caldura in valoare de 8.504.420 RON. In lei vechi, suma este echivalenta cu 85 de miliarde, ceea ce inseamna un buget mult mai generos comparativ cu cel din anul precedent. Numarul beneficiarilor a fost de 75.373. Cresterea numarului de persoane care pot primi sprijin financiar se explica prin faptul ca plafonul maxim stabilit anul trecut pentru subventii a fost de 500 de lei, venit lunar pe membru de familie. Fixarea sumei la acest cuantum a facut ca multe familii sa indeplineasca aceste conditii si sa beneficieze de ajutoare. Foarte multi dintre beneficiari au fost pensionari.
Persoanele si familiile care se incalzesc cu lemne, carbuni si combustibili petrolieri sint cele care au depus cele mai multe cereri pentru ajutoare de caldura. Este vorba despre aproximativ 40.000 de solicitanti. De asemenea, au fost primite in jur de 14.000 de cereri care apartin persoanelor care se incalzeau cu energie termica si aproximativ 17.000 de cereri apartinind persoanelor care se incalzeau cu gaze naturale. In afara de aceste categorii, au fost alte 4.000 de persoane si familii beneficiare de ajutor social care se incalzeau cu lemne care de asemenea au primit ajutoare financiare pentru incalzire.
Reamintim ca OUG nr.107/decembrie 2006 prevede acordarea ajutorului pentru incalzirea locuintei cu lemne, carbuni, combustibili petrolieri tuturor familiilor si persoanelor singure cu venituri pe membru de familie de pina la 500 lei. Potrivit legislatiei actuale cuantumul ajutorului este stabilit in suma fixa, in raport cu veniturile familiei sau a persoanei singure, astfel incit familiile cu veniturile reduse beneficiaza de un sprijin lunar in cuantum de 46 lei, cele cu venituri lunare pe membru de familie cuprinse intre 125 lei si 170 lei au dreptul la 42 lei, celor al caror venit se situeaza intre 170 lei si 210 lei li se va acorda un ajutor de 38 lei, celor cu venituri intre 210 lei si 250 lei li se acorda o suma de 34 lei, celor cu venituri intre 250 si 290 lei li se va acorda suma de 30 lei, celor cu venituri pe membru de familie situate intre 290 si 345 lei li se acorda un ajutor de 26 lei, celor cu un venit situat intre 345 si 390 lei li se acorda suma de 22 lei, celor cu venituri intre 390 si 440 lei li se acorda o suma de 18 lei, iar celor cu venituri cuprinse intre 440 si 500 lei li se acorda o suma de 14 lei. In cazul familiilor care beneficiaza de ajutor social, cuantumul ajutorului ramine 50 lei lunar. Plata sumelor se efectueaza o singura data pentru toata perioada sezonului rece.

Plafoane usor diferite pentru cei care se incalzesc cu gaze

In cazul celor care se incalzesc cu gaze Ordonanta de Urgenta nr. 57/2006 prevede ca persoanele care au un venit mediu lunar pe membru de familie de pina-n 125 lei, beneficiaza de o suma de 210 lei, cei al caror venit se situeaza intre 125 si 170 lei, au dreptul la 130 lei, cei cu venitul intre 170 si 210 lei au dreptul la 110 lei, cei cu sume cuprinse intre 210 si 250 lei primesc 90 lei, cei cu venituri intre 250 si 290 lei, beneficiaza de 70 lei, cei cu venituri cuprinse intre 290 si 345 lei, au dreptul la 50 lei, cei cu venitul net pe membru de familie cuprins intre 345 si 390 lei beneficiaza de 35 lei, cei cu sume cuprinse intre 390 si 440 lei primesc 25 lei si cei care au un venit net mediu lunar pe membru de familie situat intre 440 si 500 lei beneficiaza de 15 lei. "Am urmarit declaratiile din minister si se vorbeste de majorarea plafoanelor. Deocamdata n-am primit nimic oficial in acest sens. Intr-adevar, anul trecut multi dintre beneficiarii sprijinului financiar pentru caldura au fost pensionari. Numarul persoanelor de virsta a III a care incaseaza acel venit minim garantat este mult mai mic in comparatie cu cei care au primit sprijin financiar pentru incalzire. Chiar daca nu se vor modifica plafoanele pentru acordarea acestui ajutor pentru caldura, oricum pensionarii sint in cistig. Ei nu vor mai primi acel sprijin pentru incalzire, dar cresterea pensiilor este o masura valabila pentru tot restul vietii, asa ca oricum sint in avantaj", ne-a declarat Anica Racovita, director executiv adjunct al Directiei de Munca si Protectie Sociala. Si daca reprezentantii Ministerului Familiei si Egalitatii de Sanse vor decide modificarea plafoanelor pentru acordarea ajutoarelor pentru incalzire astfel incit pensionarii sa beneficieze si de acest sprijin financiar, revine intrebarea "De unde bani?".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro