Mergi la conţinutul principal

Târgul Anticarilor și Buchiniștilor va trezi la viață fosta Regală a Brăilei

* peste 30 de colecționari și-au exprimat intenția de a participa la Târgul Anticarilor de pe strada Mihai Eminescu, fosta Regală, deschis în perioada 9-15 august * vor fi prezenți și anticari români din Anglia, Italia și Germania, care vor expune mii de obiecte vechi, de colecție, care mai de care mai interesante * "Este parfumul vremurilor de altădată; fiecare obiect poartă în el o poveste de viață, o existență", a spus Florin Chirpac, brăileanul care se ocupă, de 15 ani, de organizarea evenimentului de pe Regală

 

Devenit tradiție, Târgul Anticarilor și Buchiniștilor - inaugurat pe vechea Cale Regală, cu prilejul Zilelor Municipiului Brăila - își va deschide porțile în perioada 9-15 august. Potrivit reputatului actor Florin Chirpac, pasionat colecționar și fost director al Teatrului "Cărăbuș" din Brăila, peste 30 de anticari și buchiniști români din țară și din străinătate și-au anunțat, deja, participarea la vestitul târg de la Brăila, care, în urmă cu vreo 15 ani, reprezenta doar un vis frumos al pasionaților de artefacte și nimic mai mult.

"Vin anticari din toată țara, din Galați, Brașov, Botoșani, Cluj, Vrancea, Buzău, Constanța și București, dar și-au anunțat intenția de a veni la Brăila și anticari români din Anglia, Italia și Germania, care vor aduce obiecte vechi, din perioada interbelică. Unii au mai fost și în anii trecuți la Târgul Anticarilor de la Brăila. Oamenii vin cu mare plăcere la noi, vin să mai facă și bani, cu toate că, în primii ani, brăilenii nu păreau foarte interesați de antichități. Personal, mă bucur foarte mult că brăilenii sunt interesați de evoluția tehnicii, de obiectele vechi, de epocă. Am început așa, din dorința de a le arăta ceva deosebit oamenilor... Este parfumul vremurilor de altădată; fiecare obiect poartă în el o poveste de viață, o existență", ne-a spus Florin Chirpac, brăileanul care se ocupă, de mai bine de 15 ani, de organizarea evenimentului de pe Regală.

Mai mult chiar decât în anii trecuți, anticarii vor aduce la Brăila o mulțime de obiecte vechi, de colecție, care mai de care mai interesante. De la statuete, cărți, patefoane, radiouri și pendule vechi și până la mobilier de epocă, lămpi, jucării, medalii, ceasuri, bijuterii, piese din alpaca și bronz și obiecte decorative sosite tocmai din Orient - găsești de toate la vestitul Târg al Anticarilor de la Brăila. Anul trecut a fost puzderie de curioși pe cea mai frumoasă arteră a orașului, iar anticarilor aproape că nu le-a mai păsat de soarele arzător de august sau de restricțiile impuse de pandemia de Coronavirus, care - să nu uităm - sunt în vigoare și acum, dată fiind prelungirea stării de alertă. Așezate frumos pe tarabe sau direct pe caldarâm, obiectele de colecție așteptau, cuminți, mușteriii, iar anticarii n-au regretat nicidecum că au bătut amar de drum, până la Brăila.

"Este pasiunea mea de o viață. Am început încă de când eram copil și colecționam mărci filatelice. Am continuat, după Revoluție, cu fiare de călcat vechi, că atunci se găseau mai ușor, și am continuat cu sfeșnice, statuete, lămpi, pendule și obiecte de bronz, alamă și alpaca", ne-a spus, la târgul precedent, gălățeanul Anton Albăstrelu, de 58 de ani, anticar cunoscut în toată țara, de mai bine de 30 de ani, care adună obiecte vechi și le restaurează cu migală.

Ca el vor fi zeci, de săptămâna viitoare. Arhitectura clădirilor din Centrul Vechi, atmosfera de secol XIX și obiectele de epocă, ce-ți fac cu ochiul, vor transforma, din nou, Regala și ne vor duce-aievea, în trecut: în urmă cu un secol și ceva, când brăileanii se mândreau cu orașul lor de poveste. Brăila, "Marsilia" României Mari și cel mai mare port la Dunăre. Grânarul Europei.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro