Mergi la conţinutul principal

Tânărul Samurai al Brăilei

• a început să practice kickboxing acum șase ani, la vârsta de 13 ani • în prezent este de șapte ori campion național în două sisteme de luptă • are centura neagră de un dan în Budokai, peste 50 de meciuri câștigate la amatori și opt meciuri la profesioniști, dintre care patru câștigate prin K.O

 

Se spune că în sportul de contact luptătorul trebuie să aibă inimă. Prin ”a avea inimă” se face referire la curajul și ambiția de a merge mai departe ori de câte ori ai fost înfrânt. Fiecare om a primit cel puțin un talent la naștere. Valentin Mavrodin (The Young Samurai) a primit darul de a lupta. Pe lângă faptul că este un luptător în viața de zi cu zi, acesta este o speranță care deja începe să confirme în kickboxingul brăilean. Numele de luptător, The Young Samurai, l-a primit de la senseiul său, Dorel Beșleagă.

S-a născut pe 29 februarie 2004 într-o familie cu condiție financiară bună. A început să practice kickboxing de când era în școala generală, dar înainte de sportul de contact a cochetat și cu fotbalul. „Am început la 13 ani. Am făcut și fotbal înainte, dar nu mi-a mai plăcut. Eram în Școala Anton Pann, în cartier la noi, și aveam oră cu domnul profesor de sport Laurențiu Buzea”. Datorită profesorului său de sport l-a cunoscut pe senseiul Dorel Beșleagă, de la care a învățat taina artelor marțiale și nu numai. "Acesta se cunoștea cu sensei și făcea antrenamente la sală. M-a întrebat de ce nu vin și eu la kickboxing. Și i-am zis că nu știu ce este... Mi-a spus că este un sport de contact. Astfel am luat legătura cu sensei și am început antrenamentele. Cam așa am început, de mic copil. El m-a crescut”. După câteva luni de antrenament, Valentin s-a înscris la campionatul național de kickboxing și a câștigat. Victoria și pasiunea pentru kickboxing l-au determinat să facă performanță. „După trei luni de când începusem, s-a desfășurat campionatul național la Isaccea, dacă nu mă înșel. Am participat, am câștigat și am zis că vreau să continui. Sensei m-a întrebat dacă vreau ceva serios, dacă vreau performanță și i-am zis că da. Și așa am început cu luptele".

Calea unui campion nu se rezumă doar la trofee, medalii și aplauze, ci la dorința de a continua după fiecare înfrângere, la perseverență, efort în sala de sport și lupta cu plăcerile vieții. "Am fost la un concurs la Galați, tot campionat național. Am luat bătaie. În finală am picat cu un adversar mai bun și m-a bătut. Fiind copil am plâns, dar m-am dus înapoi la antrenament și am revenit. M-am antrenat, m-am dus mult la competiții. Asta a fost. Am mers înainte”. Valentin este unul dintre acei tineri care nu vorbesc prea mult, lăsând faptele să vorbească în locul său, la fiecare meci, indiferent de rezultat. Dar are o vorbă mare pe care o spune mereu:  ”Mergem înainte”.

 

Susținerea familiei în cariera sa de luptător

Cu excepția ambiției, talentului, devotamentului și muncii, orice campion are în colțul său pe cineva care îi este aproape. Familia l-a susținut pe toate planurile. „Familia m-a susținut mult financiar. Noi, ca luptători, nu avem o sursă de sponsorizare momentan. Familia m-a susținut mereu din toate punctele de vedere. Majoritatea echipamentului ei mi l-au cumpărat.  Bineînțeles, și sensei s-a implicat. Foloseam din echipamentul lui”.

Este trist faptul că trăim într-o țară în care sportul nu este susținut. Mai ales într-un astfel de oraș, unde mulți tineri talentați ajung în anturaje dubioase sau să lucreze pe minim pe economie la job-uri care nu sunt pentru ei. În 2023, cu atâtea resurse și atâta tehnologie, un sportiv talentat ar trebui să stea în sala de sport ca să facă performanță. "Când ne-am apucat, niciunul nu aveam echipament. Foloseam echipamentul lui sensei, ne dădea de la el. Tu ca sportiv și mai ales ca și copil trebuie să-ți cumperi echipamentul tău. Nu este igienic să folosești o pereche de mănuși pe care au mai folosit-o 20 de persoane. Deci, pe plan financiar, părinții m-au susținut prea mult, aproape mi-au fost mereu", ne-a mărturisit Valentin. Părinții acestuia au crezut în el și în visul lui încă din prima secundă și cu aceeași ardoare cred și azi, susținându-l în fiecare zi. „La început li s-a părut un sport dur, dar știau că și eu sunt la fel de dur ca și sportul. Știau că o să fac față. Nu se așteptau la probleme. Am venit și cu nasul spart, dar asta e. Mergem înainte. Dacă vrei, mai faci, dacă nu vrei, nu mai faci.  Este alegerea ta. M-au susținut și am mers înainte", spune tânărul cu hotărâre.

 

Admirație și respect pentru senseiul său

Foarte rar un tânăr vorbește cu atâta respect și admirație față de profesorul său, indiferent ce sport ar practica. „Practic, el m-a învățat tot. M-a învățat ce înseamnă respectul, m-a învățat cum să fiu și în viață și în sport, cum să mă comport ca persoană. Este ca un tată pentru mine. M-a ajutat mereu, și când am avut probleme. Ne-a fost aproape și la bine și la rău, și mie și lui Ștefan Vrânceanu, la majoritatea. Nu-i vreun antrenor în Brăila mai bun decât el. El a adus sportul ăsta în Brăila”. Pe lângă senseiul său, tânărul Samurai al Brăilei îi apreciază pe luptătorii Daniel Ghiță și Sorin Căliniuc. „Mi-a plăcut Daniel Ghiță. Este singurul nostru român de top, care s-a bătut și în K1 și în Glory și în majoritatea galelor. Pe sensei îl admir. Chiar dacă n-a avut el susținerea financiară să lupte când era Local Kombat. Pe timpul acela nu cred că era normal să vină cineva să-ți ceară 3.000 de dolari ca să te lupți într-o gală. Îmi place Daniel Ghiță. Este un tânăr în top acum, Sorin Căliniuc, care luptă în Bulgaria, în Glory”.

 

Premiile și performanțele lui Valentin Mavrodin

Seriozitatea și ambiția de care a dat dovadă îmbinate cu antrenamentele dure și-au spus cuvântul. La vârsta de doar 19 ani are în palmares peste 50 de victorii la amatori și opt victorii la profesioniști, dintre care patru obținute prin K.O. Este campion național în două sisteme de luptă Kickboxing și Kyokushin Budokai și deținătorul centurii la -65 de kilograme, Colosseum New Heroes. „Sunt campion național de șapte ori. Am peste 100 de meciuri la amatori, dintre care peste jumate câștigate. N-am stat să țin contul, pentru că aveam câte 3-4 meciuri pe zi. Așa era înainte, se făceau competiții la săptămână. Când am făcut pasul la profesioniști, prima luptă am câștigat-o împotriva lui Paul Cornea. Medicii au oprit meciul pentru că sângera prea tare. Momentan, am un record de 8 win-uri, 4 K.O-uri și un  meci pierdut”. Chiar dacă în ring jocul este de unu la unu, Valentin dovedește că știe, aplică și respectă cu adevărat valorile artelor marțiale. De câte ori prinde ocazia, acesta îl menționează și pe colegul său Ștefan Vrânceanu, un alt tânăr cu potențial de la Doru Team, fapt ce denotă colegialitate și respect, atât pentru colegul său cât și pentru întreaga echipă. ”Facem parte din Federația de Budokai unde am câștigat mai multe titluri pe MMA de Campion Național, atât eu cât și Ștefan Vrânceanu. În Budokai am un dan. Practic aș putea să predau. Sunt senpai. L-am obținut la vârsta de 18 ani. Și poate, după ce nu va mai antrena sensei, o să mă apuc și eu să antrenez, dar vedem. Nu știm ce ne rezervă viitorul”, ne-a spus Valentin.

 

Semnificația tatuajelor și hobby-urile tânărului

La fel ca orice luptător cu tatuaje, tânărul Samurai al Brăilei are un număr de nouă tatuaje, toate fiind realizate de senseiul său Dorel Beșleagă.

„Majoritatea nu au nici o semnificație, dar am câteva care înseamnă ceva pentru mine. Tatuajul de pe piept reprezintă ceva religios. Pe abdomen scrie «Singur în întuneric». Mă văd o persoană singuratică. Recent mi-am făcut două tatuaje pe antebraț și pe braț. Pe braț este un tigru pe care scrie «Only the strong survive».  Pe antebraț am o gorilă pe care scrie «No fear». Nu am frică de nimeni și de nimic.  Astea ar fi tatuajele. În rest nu semnifică mai nimic pentru mine, doar că îmi plac desenele. Îmi place ce face sensei și asta-i lucrarea lui, toată”.

Ca mulți alți tineri, Valentin este pasionat de senzații tari, mai exact de mașinile puternice. Datorită sportului pe care îl practică acesta nu concepe să piardă o zi în fața televizorului cu mâncare nesănătoasă. „Îmi place să conduc. M-aș apuca de drift. Îmi plac motoarele mari. Îmi plac modificările pe mașini. Acum dețin un seria 3, motor de 3.5. În timpul liber mai merg la un pescuit, la fotbal, la un tenis de picior. Îmi place să mă mișc. Nu-mi place să stau în casă la chipsuri, televizor și tiktok”, mărturisește sportivul.

 

Ce spune a doua familie a tânărului

„Valentin este un copil care a muncit foarte mult, având de mic rezultate excelente în diferite sisteme de luptă, MMA și kickboxing amator. Acum, de când luptă în kickboxing la profesioniști, a dovedit talentul lui și adevărata valoare. Însă de acum înainte, ce va face la antrenamente și cât de serios și ambițios va fi, va conta în cariera lui la pro. Dacă va ști să se mențină prin seriozitate și perseverență cum a făcut până acum, în viitor îl vom vedea în meciuri din ce în ce mai grele, de ce nu în promoții renumite din afara țării, unde chiar va putea să se întrețină și să-și facă o meserie din acest sport. Eu eram în lupte RONIN, adică un samurai singuratic, fără clan. Pe Valentin l-am trecut Samuraiul Tânăr pentru că el aparține unei organizații și este mult mai sociabil decât mine”, ne-a spus senseiul Dorel Beșleagă.

„Îl susțin din toate punctele de vedere. Sunt lângă el mereu, la orice meci. Este tare ca și caracter. Este foarte ambițios, față de mulți alți sportivi, și nici nu-i cu nasul pe sus. Tot el m-a îndrumat să vin la sală la sensei Doru”, ne-a spus prietenul și colegul său de antrenament, Andrei Stoica.

 

Sfat pentru copiii care vor să aleagă calea artelor marțiale

Se spune că cei tineri n-au experință de viață și nu pot da sfaturi. Însă pentru generația nouă, sfatul unui tânăr este mult mai apreciat de copii deoarece este mai apropiat de vârsta lor, cu atât mai mult când are atâtea merite.

„I-aș îndruma pe copii mai mult spre un sport de contact. Orice sport are frumusețea lui, dar consider că sportul de contact te disciplinează cel mai mult. Te învață să fii om și să oferi respect. Pentru cei care sunt mai timizi, dacă ar veni la antrenament și ar vorbi cu sensei, acesta le-ar explica cum stă treaba. Și mie mi-a fost teamă la început și eu am luat bătaie. Toți care practică acest sport au luat bătaie. Să nu le fie frică, să aibă încredere în ei că pot reuși. Dacă ai încredere în tine poți reuși orice”.

 

Planuri de viitor

Pe lângă cariera de luptător, tânărul brăilean aspiră și la o carieră de antreprenor. „Pe viitor aș vrea să deschid sala mea, dar nu vreau să antrenez eu, aș vrea să antreneze tot sensei. Veniturile aș vrea să se îndrepte mai mult spre partea lui. Aș susține sala cu echipament și tot ce trebuie, dar el să fie antrenor acolo. Vreau să aibă un loc unde să predea. Să nu stea după taxe... Și așa la noi este greu cu taxele și cu chiria la săli. Sa nu mai depindă de nimeni, să avem sala noastră și să ne antrenăm când vrem, la orice oră vrem”. În ceea ce privește cariera sportivă acesta are ținte precise pe care cu siguranță le poate atinge dacă va continua cu aceeași seriozitate de care a dat dovadă până acum. „Mi-aș dori să ajung în Glory sau ONE Championship. Dacă o să fac pasul și spre MMA, sper că UFC, chiar și Bellator. Dar să vedem cum merge”.

În octombrie urmează să lupte tot în piramida New Heroes, la Brașov pentru titlul mondial la categoria 65 de kg, cu Bogdan Floriștean și cu doi străini. „Am început pregătirile și vedem ce o să se întâmple. Din câte am înțeles, au semnat cu mulți olandezi. Și cred că asta o să fie, România vs Olanda”, conchide Valentin.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro