Mergi la conţinutul principal

Sute de detinuti acuza incalcari flagrante ale drepturilor

Sute de puscariasi braileni au iesit la vorbitor, in ultimii ani, in fata reprezentantilor Societatii Independente Romane pentru Drepturile Omului (SIRDO). Parte dintre cazurile inregistrate de SIRDO au devenit dosare cu care, vrind, nevrind, Romania s-a prezentat in fata Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO). Si unii chiar au cistigat litigiile cu statul roman, in fata instantei europene. Dincolo de frustrarile specifice, infractorii au dezvaluit si fapte dintre cele mai grave, abuzuri care s-au consumat, in cazul lor, fie in timpul anchetelor, fie in penitenciar. Multi detinuti se pling de felul in care au fost incadrate juridic faptele pe care le-au savirsit, dar si ca sint grav bolnavi si ca, in sistemul privativ de libertate, nu pot primi medicatia cuvenita. Zilele trecute, 25 de astfel de detinuti au reclamat, pe linga piedicile de natura juridica pe care le intimpina, si abuzuri la care ar fi fost supusi: rele tratamente aplicate in timpul anchetei si chiar si in puscarie, lipsa avocatilor la audierile politistilor, refuzul autoritatilor de a le revizui dosarele pentru reevaluarea probelor si a incadrarii juridice a faptelor, lipsa de medicatie si de hrana adecvate afectiunilor de care sufera, dar si privarea de la dreptul de a primi pensiile pe perioada detentiei.

Acuzatii: "tortura prin manipulare", "abuz prin neplata pensiilor", "audieri fara avocat", "lipsa medicatiei pentru bolnavi"

Co-presedintele SIRDO, Lucia Humeniuc, ne-a relatat ca, in ultimii ani, sute de detinuti de la Braila s-au adresat organizatiilor pentru apararea drepturilor omului, reclamind, in principal, faptul ca nu ar fi avut parte de o judecata dreapta. SIRDO monitorizeaza cazurile acestora si asigura consiliere juridica prin diverse cabinete de avocati. "Saptamina trecuta, un coleg al meu a fost la Braila si a vorbit cu 25 de detinuti. Toti detinutii de acolo au ridicat probleme reale, de abuz. Cei mai multi ne-au povestit ca n-au avut parte de o judecata dreapta, ca au fost torturati prin manipulare de catre anchetatori - este cazul lui Cristian Salagarov - ca, desi incarcerati, nu li se platesc pensiile, ca politistii i-au audiat fara avocat. Aceia bolnavi - si sint multi in inchisoarea de la Braila - au reclamat faptul ca nu primesc medicatia cuvenita, in mod constant. I-am cerut directorului inchisorii sa nu mai permita audierile fara avocat si, intr-adevar, acum, nu se mai intimpla acest lucru. La Braila, am vorbit si cu detinuti care au intrat in refuz de hrana, pentru a li se rezolva problemele juridice. De asemenea, sint citeva persoane imobilizate la pat, care au nevoie de insotitori si care nu au primit suspendarea executarii pedepsei", ne-a mai spus Lucia Humeniuc.
Din aceeasi sursa am mai aflat ca toti detinutii intervievati saptamina trecuta au ridicat problema asumarii faptelor cu autori necunoscuti si anchetele abuzive. Alti detinuti au reclamat ca sint traumatizati atit in timpul anchetelor, cit si in penitenciar. "Unii, cei mai multi care implinesc virsta pensionarii, ne-au reclamat ca inchisoarea nu le faciliteaza primirea pensiei. Este un abuz. Daca oamenii implinesc anii si pot sa se pensioneze, penitenciarul trebuie sa intocmeasca actele pentru ei. Inchisoarea trebuie sa ceara bani pentru formularea acestor acte, dar si pentru a onora cererile detinutilor de a primi xerocopii dupa dosare", a mai spus Lucia Humeniuc.
Silviu Mocanu, detinutul despre care ziarul nostru a mai scris, care a cistigat, prin CEDO, 17.000 de euro de la statul roman, pentru rele tratamente si tortura in timpul anchetei, s-a adresat, de asta data, la SIRDO, fiindca nu a reusit sa obtina o rejudecare a procesului, in vederea reanalizarii probelor care, in acceptiunea sa, sint "subtiri". Spiru Maradin a reclamat ca are diabet si ca, in inchisoare, nu poate sa primeasca medicatia speciala de care are nevoie, iar instantele nu tin cont de afectiunea de care sufera, asa incit sa-i intrerupa executarea pedepsei.

"Ii dau sa manince ca la copiii mici"

Ca in Penitenciarul cu Regim de Maxima Siguranta Braila exista multi detinuti bolnavi, ne-a confirmat si directorul inchisorii, magistrat Gheorghe Cucu: "Aici detinutii beneficiaza de asistenta medicala, am avut chiar si persoane pe care le duceam din doua in doua zile, chiar si noaptea, la dializa. Medicul nostru este generalist. Am avut, insa, si cazuri de persoane care au sustinut ca au comis fapte penale pentru a beneficia de asistenta medicala gratuita, fiindca in libertate, unii nu au bani pentru a se trata asa cum se cuvine. Avem diabetici, dar si foarte multi bolnavi psihic, pentru tratarea carora se cheltuie foarte multi bani. Avem persoane cu schizofrenie... Avem imobilizati la pat care necesita insotitori".
In prezent, trei detinuti braileni sint imobilizati la pat si au nevoie de ingrijire permanenta. Ioan Melinte, 60 de ani, a fost arestat in noiembrie 2005 pentru furt calificat. In iunie 2006 a fost adus la Braila. Colegii de celula povestesc ca a fost adus pe brate la puscarie. Melinte ar fi furat niste lucruri chiar din imobilul in care locuia fosta sotie. Pentru asta a primit patru ani de inchisoare. Pe 19 iulie, ajutat de cadrele de penitenciar, a facut cerere de contestatie a executarii pedepsei. Reporterii nostri au incercat sa lege o discutie cu acesta, insa omul nu pare sa inteleaga ce se intimpla in jurul lui. Insotitorul lui Melinte este Vasile Ilie, bolnav de epilepsie si schizofrenie paranoida. Jurnalistilor nostri, Ilie le-a povestit: "E vai de capul lui, Melinte. Face si pe el, dar eu am grija de el, ii dau pastile, ii dau sa manince ca la copiii mici, macar de s-ar putea face ceva pentru el" . Si Ilie s-a adresat SIRDO. El a invocat faptul ca este bolnav, ca are afectiuni grele, de care nu se poate trata in mediul privativ de libertate. Potrivit actelor medicale aratate de acesta, Ilie sufera de epilepsie si schizofrenie paranoida. El a contestat, insa fara succes, in mai multe rinduri executarea pedepsei.
Bolnavii din inchisoare reprezinta o problema chiar si pentru cadrele de penitenciar: "Trebuie sa-i asistam permanent, mai ales pe aceia cu afectiuni psihice. Chiar avem probleme cu ei, dar asta-i situatia".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro