Mergi la conţinutul principal

Superoferta la Constitutie: articolul 16 cu steluta

Daca e sa ne uitam la pozitia fruntasa ocupata de Dinu Patriciu in topul celor mai bogati 300 de romani, am putea spune ca cineva acolo sus il iubeste. Cu o avere estimata la 400-450 de milioane de dolari anul trecut, fostul presedinte al Companiei Rompetrol ar trebui sa fie unul dintre cei care traiesc fara grija zilei de miine. Dar nu este chiar asa, pentru ca pe linga ingerul sau pazitor mai exista cineva care nu-l iubeste deloc. Dovada ca procurorii i-au trimis cazul in instanta taman de Ziua Petrolistului (8 septembrie). Anchetatorii i-au inghesuit in dosar sapte capete de acuzare, toate unul si unul, infractiuni care atrag pedepse grele cu inchisoarea. Ancheta a durat foarte mult, Patriciu chiar petrecindu-si o noapte intreaga in compania procurorilor, in mai, anul trecut. Atunci, imediat dupa ce a iesit, a izbucnit scandalul legat de audienta pe care i-ar fi acordat-o premierul intre patru ochi, potrivit marturiei Monicai Macovei.
Patriciu si-a sustinut permanent nevinovatia, dar citi inculpati pledeaza "vinovat" in procese? E drept ca, cel putin pina la emiterea unei sentinte definitive, politicianul beneficiaza de prezumtia de nevinovatie. Sau, cum spune romanul, ramine negustor cinstit pina cind va fi prins. Pentru ca - tot romanul spune - nu iese fum fara foc. Adica procurorii au ei ceva in dosarul ala, n-au inaintat instantei doar copertile.
Ajuns pe mina judecatorilor, Patriciu nu inseamna decit inca un caz dificil de diagnosticat, atit pentru amploarea sa, cit si pentru statutul de VIP al unuia dintre cei 12 acuzati in dosarul Rompetrol. Apoi, trebuie mentionat ca justitia romana a avut de prea putine ori cistig de cauza atunci cind in boxa acuzatilor s-au aflat nume grele. Achitarile - dar si intreruperile executarii pedepselor din motive mai ales medicale - s-au tinut lant din '90 incoace, astfel ca prin celulele rezervate vip-urilor bate vintul. De altfel, numele a cinci din primii zece romani din Top 300 au aparut in mari scandaluri de presa, iar unele au mers mai departe, pina in fata instantei. Nu si mai departe, in vreo condamnare. Or fi cu totii inocenti? Au ce au procurorii astia cu bietii bogati? Sau articolul 16 din Constitutie e cu steluta, tocmai pentru ca si cererea (presiunea) e mare? Articolul respectiv se refera la egalitatea In drepturi si prevede la alineatul (1) ca "Cetatenii sint egali In fata legii si a autoritatilor publice, fara privilegii si fara discriminari", iar la alineatul (2) ca "Nimeni nu este mai presus de lege". Varianta tiparita a Constitutiei republicate in 2003 nu contine nici o steluta, atit in Monitorul Oficial, cit si pe cele mai importante baze virtuale legislative. Dar asta nu inseamna ca nu e acolo.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro