Mergi la conţinutul principal

Succesul Aurorei Simionescu la JAXA face înconjurul lumii

• în calitate de profesor asociat la Agenţia Spaţială Japoneză, brăileanca este prima persoană din afara Japoniei care primeşte o asemenea funcţie, alături de o cercetătoare din Marea Britanie • Aurora Simionescu a anunţat că a ocupat postul la JAXA printr-o postare pe pagina personală de Facebook • informaţia a fost preluată de presa internaţională, succesul Aurorei Simionescu fiind zilele acestea prezentat în mai multe publicaţii naţionale şi din străinătate • în ciuda faptului că, în martie 2016, tânăra a primit titlul de cetăţean de onoare al Brăilei, împreună cu specialistul în robotică Anca Drăgan, numele celor două nu au fost adăugate nici până acum pe site-ul Primăriei, în lista dedicată celor onoraţi cu această distincţie

 

Astrofizicianul Aurora Simionescu, fiica fostului primar al Brăilei Aurel Simionescu, a obţinut recent un post important la nivelul Agenţiei Spaţiale Japoneze (JAXA). La doar 33 de ani, tânăra a devenit profesor asociat în cadrul instituţiei, fiind prima persoană din afara Japoniei care primeşte o asemenea funcţie, alături de o altă cercetătoare din Marea Britanie. Informaţia a fost făcută publică printr-o postare pe pagina personală de Facebook: “Astăzi este prima mea zi de lucru ca profesor asociat în cadrul Agenţiei Spaţiale Japoneze. Tot astăzi şi-a început job-ul şi o cercetătoare din Marea Britanie. Noi două suntem primele persoane din afara Japoniei care au primit vreodată un post permanent în cadrul JAXA!”, a scris Aurora Simionescu.

Precizăm că Aurora Simionescu a urmat cursurile Colegiului Naţional “Gheorghe Munteanu Murgoci”, iar în clasa a XI-a a fost selectată (împreună cu alţi 500 de elevi) pentru o bursă de studii de un an în Statele Unite ale Americii, la Deerfield Academy din Massachusetts. Tânăra este licenţiată în geoştiinţe şi astrofizică, la Jacobs University Bremen din Germania, obţinând distincţia magna cum laude. Din 2005 a început un doctorat la Max-Planck-Institut für extraterrestrische Physik (Institutul „Max Planck” pentru fizică extraterestră) din Garching (Germania). De asemenea, aceasta a fost inclusă în topul celor 100 de lideri ai inovaţiei din Europa Centrală şi de Sud, alături de alţi 12 români.

Recent, brăileanca a declarat unei publicaţii online din Germania că are planuri ambiţioase în continuare în privinţa carierei sale, dar şi în sprijinirea altor tineri cu potenţial. Aurora Simionescu a anunţat că îşi formează o echipă de doctoranzi şi postdoctoranzi alături de care şi-a propus să construiască un telescop ce va înlocui satelitul Hitomi, dispărut în spaţiu, în urmă cu un an.

“Încerc să împing limitele cunoaşterii mele, câte puţin în fiecare zi. Asta e provocarea mea”, declara Aurora Simionescu în cadrul interviului.

 

Cetăţean de onoare, dar nu şi pe site-ul Primăriei Brăila

Trebuie punctat că astrofizicianul Aurora Simionescu a primit titlul de cetăţean de onoare al Brăilei în luna martie 2016, alături de specialistul în robotică Anca Drăgan, profesor la Berkeley University, în Statele Unite. Propunerea a venit la final de mandat din partea consilierilor municipali PNL şi a fost votată secret, într-o şedinţă ordinară a Consiliului Local Municipal, cu 23 de voturi “pentru”, însă fără participarea la vot a consilierului Simona Drăghincescu şi bineînţeles, cu dezbateri aprinse pe subiect.

Deşi a trecut aproape un an de atunci, titlurile acordate celor două brăilence nu au fost consemnate în lista dedicată cetăţenilor de onoare ce apare pe site-ul Primăriei Brăila, nici până astăzi.

De altfel, ultima informaţie postată la acest capitol de aparatul municipalităţii este legată de titlul de cetăţean de onoare acordat post-mortem, în decembrie 2014, doctorului Laura Vizireanu, victima unui tragic accident aviatic petrecut în judeţul Constanţa. Brăileanca a decedat la doar 39 de ani, după ce un elicopter SMURD care se întorcea dintr-o misiune de salvare s-a prăbuşit în lacul Siutghiol. Tot atunci şi-au pierdut viaţa cei doi piloţi, precum şi încă un cadru medical aflat la bord.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro