Mergi la conţinutul principal

Subiecte mai dificile la matematică

Ca de obicei, proba de matematică a fost considerată de cei 2.237 de candidaţi înscrişi la Evaluarea Naţională, ca fiind mai dificilă decât cea de la limba şi literatura română. Faţă de anul trecut însă, subiectele au permis o mai bună departajare a candidaţilor, în special la zona de vârf. Inspectorul şcolar general adjunct Nicolae Cătălin Stănică a precizat că anul acesta vor fi mai puţine note de 10.00, dar că va creşte numărul de note peste cinci, producându-se, probabil, o aglomerare a notelor în zona 6.00 - 8,50.
Din punct de vedere formal, subiectele au respectat atât programa şcolară, cât şi programa de examen, iar testul a fost structurat progresiv, pe trei nivele de dificultate, astfel că se poate face foarte bine departajarea elevilor. "Subiectele au fost în concordanţă cu ceea ce am dat la simulare, chiar şi ca structură a nivelului de dificultate. Subiectul I a avut un nivel elementar, dar şi aici unii copii mai puţin pregătiţi puteau pierde puncte dacă nu ştiau să calculeze aria rombului şi nu-şi dădeau seama că 50% înseamnă jumătate. La subiectul II, primii doi itemi solicită tot noţiuni elementare, iar la cel de-al treilea este nevoie să se cunoască o formulă şi se poate rezolva. Astfel, din aceste două subiecte şi un elev mai puţin pregătit poate obţine notă de trecere. Dacă se mai ştiu nişte formule şi se calculează cu atenţie se poate ajunge şi la nota 7.00. Subiectul III a fost ceva mai dificil, în special punctele b) şi c). La punctul b) trebuia construită o perpediculară, iar dacă elevul nu ştia că pentru a afla cea mai mică distanţă de la un punct la o dreaptă trebuie să ducă perpendiculara pe dreaptă prin acel punct, nu putea merge mai departe. Apoi, la punctul c) era o problemă de geometrie în spaţiu, dar pentru rezolvarea ei era nevoie de geometrie plană. Cred că în acest an nu vom mai avea note de 1.00 sau 2.00, şi aceşti elevi vor reuşi să ajungă la 5.00, dar vor fi şi mai puţine note maxime. Având în vedere ce s-a lucrat cu elevii mă aştept să avem un procent bun la matematică", a explicat inspectorul şcolar general adjunct Nicolae Cătălin Stănică. Primele rezultate se vor afla vineri, 27 iunie, până la ora 16.00, urmând ca între 16.00 şi 20.00 să se poată face contestaţii. Rezultatele finale se vor publica pe 1 iulie.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro