Mergi la conţinutul principal
Fără pregătiri cu elevii de la clasă

STOP industriei meditațiilor

• în noua Lege a Educației, pregătirea în privat a elevilor de la clasă va fi considerată abatere disciplinară, iar profesorii care nu vor respecta această regulă vor putea fi sancționați în ultimă instanță, chiar cu desfacerea contractului individual de muncă • în prezent, doar 111 profesori din Brăila declară la ANAF veniturile obținute din meditații, sub 5% din totalul dascălilor din tot județul • la nivel național, se estimează că în “industria meditațiilor” se “pompează” 120 milioane lei/lună

 

Industria meditațiilor capătă tot mai multă amploare de la an la an. E un fenomen acceptat de toată lumea - profesori, părinți, elevi, instituții. Și nu e niciun secret că în majoritatea cazurilor pregătirile în privat sunt plătite la negru, fără ca profesorii să declare aceste venituri la stat și să achite taxele aferente. Mai grav este că nu de puține ori profesorii de la clasă le “sugerează” elevilor că le-ar prinde bine meditațiile extra, iar în urma acestei înțelegeri nescrise vor primi note bune în catalog. S-a ajuns și în situația în care părinții plăteau două pregătiri: una cu profesorul de la clasă și încă una cu alt profesor “ca să știe copilul ceva la examen”. Mii de lei lunar pentru ca elevii să aibă parte de o educație privată, în paralel cu cea de la școală. Până acum nu era etic ca dascălii să facă pregătire cu proprii elevi. De acum înainte această practică va fi ilegală, odată cu intrarea în vigoare a noilor Legi ale educației.

 

Sancțiuni aspre pentru profesorii care dau meditații elevilor de la clasă

„Pentru a asigura echitatea și obiectivitatea în activitatea de predare-învățare-evaluare, personalului didactic de predare îi este interzis să desfășoare activități de pregătire suplimentară contracost pentru elevii de la clasa/clasele la care este încadrat în anul școlar în curs”. Este prevederea din noua Lege a Educației, lege ce a intrat în vigoare la începutul lunii septembrie. Mai mult, cadrele didactice au “obligația de diligență să depună eforturi pentru atingerea competențelor necesare de către fiecare elev, prin activitatea la clasă și prin programele de învățare remedială. Cu alte cuvinte, dascălii trebuie să se asigure că elevii vor dobândi cunoștințele necesare în urma activității de la clasă, astfel încât aceștia să nu mai aibă nevoie de meditații.

Pregătirea în privat a elevilor de la clasă va fi considerată abatere disciplinară, alături de faptele de violență fizică și/sau verbală îndreptate asupra elevilor sau colegilor, manifestarea convingerilor politice, prozelitismul religios și altele.

Profesorii care fac pregătiri cu elevii de la clasă riscă următoarele sancțiuni:

- reducerea salariului de bază, cumulat, când este cazul, cu indemnizația de conducere, de îndrumare și control, cu până la 15%, pe o perioadă de 1-6 luni;

- suspendarea, pe o perioadă de până la trei ani, a dreptului de înscriere la un concurs pentru obținerea gradației de merit, pentru ocuparea unei funcții de conducere, de îndrumare și de control ori a unei funcții didactice superioare;

- suspendarea, pe o perioadă de până la trei ani, a dreptului de a face parte din comisiile de organizare și desfășurare a examenelor naționale;

- desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.

Pentru a pune în aplicare prevederea privind interzicerea meditațiilor la clasă, în

noua Lege a Educației se precizează că în fiecare școală se va înființa un Registru al declarațiilor de interese ce va trebui completat de cadrele didactice.

Modelul registrului declarațiilor de interese și procedura exactă de declarare a acestora vor trebui aprobate în cel mult trei luni de la intrarea în vigoare a legii, adică până în decembrie 2023.

Cine poate face sesizarea în cazuri de abateri disciplinare? Orice persoană care constată posibile abateri disciplinare, inclusiv cazuri de violență. Plângerea se face la secretariatul școlii.

Cine anchetează abaterile disciplinare? Potrivit edupedu.ro, la nivelul școlii se înființează o comisie, cu aprobarea consiliului de administrație la decizia conducerii, din care trebuie să facă parte între 3-5 membri, printre care și un reprezentant al sindicatului din care face parte profesorul anchetat, iar ceilalți au funcția cel puțin egală cu a celui care a săvârșit abaterea. Sancțiunile se aprobă de cel puțin 2/3 din numărul total al membrilor consiliului de administrație.

Legea mai prevede că profesorul anchetat trebuie audiat obligatoriu. Acesta trebuie să fie înștiințat cu cel puțin 48 de ore înainte. Ancheta nu este împiedicată dacă cel anchetat refuză să se prezinte sau să scrie un proces verbal.

Cadrul didactic cercetat are dreptul să cunoască toate actele cercetării și să își producă probe în apărare. Dacă se dovedește că persoana e nevinovată i se comunică în scris inexistența faptelor pentru care a fost cercetată.

În prezent, potrivit Codului de etică al personalului didactic din învățământul preuniversitar, aprobat prin ordin de ministru și publicat în Monitorul Oficial în 4 octombrie 2018, profesorilor le este interzis să dea meditații elevilor de la clasă. Dar ordinul nu specifică sancțiuni. Se menționează doar că sunt interzise orice activități care generează acte de corupție, printre care și meditațiile contracost cu beneficiarii direcți ai educației de la formațiunile de studiu la care este încadrat.

 

Doar 111 profesori din Brăila își declară veniturile din meditații. Adică 3,6% din totalul dascălilor

Meditațiile sunt o industrie de milioane. O demonstrează cifrele. La nivelul județului nostru, potrivit datelor solicitate Administrației Județene a Finanțelor Publice (AJFP) Brăila, doar 111 profesori au declarat că realizează în prezent meditații în particular, fiind înregistrați la Fisc. Asta înseamnă 3,6% din totalul celor peste 3.100 de cadre didactice care predau în școlile brăilene în anul școlar precedent. Totuși numărul celor care își declară veniturile din astfel de activități a crescut. Spre exemplu, în 2016 erau doar 23 profesori, în 2019 numărul lor a ajuns la 45, în 2011 la 60, iar în 2022 la 77.

În ceea ce privește veniturile din meditații declarate de profesori în anul 2022, fiscul brăilean ne-a transmis că aceștia au raportat câștiguri în valoare totală de  1.021.432 lei.

La nivel național, în anul calendaristic 2021, 7.900 de profesori au declarat la ANAF că au realizat venituri din meditații în valoare totală de 83,7 miloane lei.

Desigur, în realitate suma este mult mai mare, dacă îi adăugăm și pe cei care nu dau bon fiscal la finalul fiecărei ședințe de pregătire cu elevii. Așa s-a ajuns ca piața meditațiilor să fie estimată la peste 120 milioane lei/lună, o sumă astronomică. Estimarea a fost făcută în urma studiului național “Meditațiile în România: sistem educațional paralel sau complementar?“, realizat tot în 2021 de IRES și Societatea Academică din România. Studiul a arătat că circa o treime (31%) dintre elevii claselor V-XII fac meditații, iar părinții lor plătesc, în medie, 300 de lei pe lună. Cum în anul școlar 2020-2021 în România erau peste 1,3 milioane elevi de gimnaziu și liceu, rezultă că peste 410.000 elevi (o treime) făceau meditații. Iar dacă părinții plăteau, în medie, 300 lei pe lună, de aici și suma de 123 milioane lei lunar “pompați” în “industria medicațiilor”. Și din 2021 și până în prezent tarifele pentru meditații au crescut, deci bugetul lunar alocat de părinți depășește suma de 300 lei/lună.

 

Meditația, cât e meditația?

În timp ce Ministerul Educație vrea să facă puțină ordine în dezordine, industria meditațiilor continuă să înflorească. Site-urile de profil abundă în anunțuri în care dascălii își oferă serviciile, iar de când cu pandemia, pregătirile nu se mai fac doar la domiciliul profesorului, ci și online. De asemenea, acum ședința nu mai durează două ore, ci o oră și jumătate. În ceea ce privește costul unei meditații, prețurile pornesc de la 45 lei/ședință și ajung până la 100 lei/ședință, în funcție de experiența pedagogului în pregătirea elevilor pentru examene și de vechimea în învățământ. Spre exemplu, la limba română, o profesoară cu 10 ani experiență percepe un tarif de 90 lei/ședință, în timp ce un dascăl cu trei ani experiență vrea 60 lei/ședință. La matematică și fizică, ședința costă 100 lei/2 ore.

În unele anunțuri meditatorii garantează chiar “rezultate din prima ședință”.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro