Mergi la conţinutul principal

Statui lăsate în semiuitare pe bulevardul Independenţei

Peste nici două săptămâni, mai exact pe 7 august, va începe cea de-a doua ediţie a Simpozionului Internaţional de Sculptură "Nicăpetre". Artişti din România, Rusia, Ucraina, Bulgaria, Republica Moldova şi Italia vor munci timp de două săptămâni, în curtea liceului "C. D. Neniţescu" - fostul Liceu de Chimie - pentru a sculpta în piatră statui care să răspundă temei din acest an: Chira Chiralina. Reamintim că ideea organizării acestor tabere de sculptură îi aparţine consilierului judeţean Marian Căpăţână. Scopul este acela de a dărui Brăilei opere de artă care să aibă legătură cu miturile şi legendele locale şi care să înfrumuseţeze acea zonă din oraş unde vor fi expuse pentru următorii zeci de ani. După dezbateri mai mult sau mai puţin aprinse, s-a decis că locul statuilor realizate în timpul acestor simpozioane internaţionale, ce se vor ţine şi în anii următori, să fie bulevardul Independenţei. Primele şapte sculpturi, realizate la ediţia de anul trecut, cea cu tema "Mitul Pescarului", vor fi amplasate pe tronsonul de bulevard cuprins între Calea Călăraşilor şi Str. Şcolilor, urmând ca statuile din acest an să fie puse între Str. Şcolilor şi Str. 1 Decembrie 1918 etc.
Marea problemă este, însă, că şi la ora actuală, când mai sunt doar câteva zile până la cea de-a doua ediţie a Simpozionului Internaţional de Sculptură, cele mai multe dintre statuile realizate anul trecut încă sunt depozitate în curtea fostului liceu de chimie, acolo unde vor trebui să lucreze artiştii. Din şapte monumente, cinci sunt în continuare în incinta liceului de pe Şos. Buzăului şi doar două au ajuns pe bulevardul Independenţei. Cele două au fost puse provizoriu luna trecută, direct pe asfaltul aleii, una la capătul dinspre Calea Călăraşilor, cealaltă la capătul dinspre Str. Şcolilor. Când le-au adus acolo, autorităţile locale spuneau că mai aşteaptă eliberarea unor avize pentru a putea construi soclurile individuale pe care vor fi aşezate atât cele două, cât şi cele cinci care încă nu au ajuns pe bulevard.
"Vor sta în poziţiile respective câteva săptămâni - o lună, timp în care sunt aşteptate opinii din partea populaţiei, apoi se va stabili amplasarea finală, mai la stânga, mai la dreapta, în funcţie de reacţiile primite", ne spunea, pe 8 iunie, fostul primar Aurel Simionescu. Acesta se referea la cele două statui care abia fuseseră aduse pe bulevard. Ele jucau rolul de modele care, odată stabilite, urma să ghideze autorităţile locale în procesul de realizare a soclurilor şi de stabilire a amplasamentului final.

A trecut o lună şi jumătate şi nu s-a întâmplat mai nimic

A trecut mai bine de o lună de atunci, iar dezbaterea publică anunţată de ex-primarul Simionescu nu pare să se fi mai ţinut. Actuala administraţie consideră că nu este nevoie de aşa ceva, amplasamentele fiind deja stabilite, în schiţele care însoţesc planul de urbanism de detaliu elaborat atunci când s-a dat autorizaţie pentru montarea statuilor pe domeniul public. "Avem deja aceste schiţe, emise încă din luna martie a anului în curs, deci poziţia fiecărei statui este deja stabilită", ne-a declarat, ieri, viceprimarul Alexandru Jantea.
Întrebat de ce nu au început nici până la ora actuală lucrările de realizare a soclurilor ce vor "găzdui" cele şapte statui, viceprimarul Jantea ne-a spus că încă mai sunt de parcurs câteva proceduri administrative. "Primăria a emis autorizaţia de construire a soclurilor, iar acum urmează să se stabilească firma care le va realiza efectiv. Se va face o licitaţie în acest sens", a precizat viceprimarul. În acest context, este puţin probabil ca soclurile să fie gata până pe 7 august, când se va da startul celei de-a doua ediţii a simpozionului de sculptură.
Partea proastă este că, în cele câteva săptămâni cât au stat pe bulevard, aşezate direct pe asfaltul aleii, cele două statui par a fi început să se degradeze, după cum o arată micile "ciupituri" apărute în piatră. În plus, cea dinspre Calea Călăraşilor, care reprezintă probabil un peşte, pare a fi fost folosită pe post de bancă de unii brăileni. Aceasta are pe ea urme de pantofi, iar alături se găseau, ieri, câteva coji de seminţe, semnul distinct al băncilor amplasate în zonele de promenadă ale Brăilei.

Cât au costat statuile din prima ediţie şi de ce s-a întârziat atât de mult expunerea lor

După cum v-am mai informat, prima ediţie a Simpozionului Internaţional de Sculptură "Nicăpetre" a reunit la Brăila artişti din România, Ucraina şi Bulgaria. Aceştia au realizat, în final, şapte sculpturi care respectă tema impusă de organizatorii simpozionului, şi anume "Mitul pescarului". Suma plătită de Consiliul Judeţean pentru organizarea simpozionului propriu-zis, plus onorariile sculptorilor, s-a ridicat la 2,1 miliarde de lei vechi. Din septembrie 2015, când s-a finalizat tabăra de sculptură, până la începutul lunii iulie a.c., statuile au rămas în curtea fostului liceu de Chimie, învelite în folii de plastic. Motivul pentru care nu au fost expuse mai repede pe domeniul public ţine de sumele prea mari solicitate de evaluatorii autorizaţi, cei care au trebuit să facă evaluarea artistică a statuilor, pentru includerea acestora în patrimoniul Consiliului Judeţean.
Locaţiile pentru amplasarea statuilor au iscat, în toamna anului trecut, o mică dispută între autorităţile municipale şi cele judeţene. Astfel, în timp ce Primăria susţinea varianta împrăştierii acestora în mai multe zone din oraş, Consiliul Judeţean a venit cu ideea poziţionării lor pe bulevardul Indendenţei, care să devină astfel un "bulevard al artelor vizuale".

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro