Mergi la conţinutul principal

START la plata impozitelor!

• taxele și impozitele locale aplicabile în anul fiscal 2024 în Brăila au crescut cu 13,8%, ca efect al indexării cu rata inflației din anul fiscal anterior • brăilenii care achită integral taxele până la 31 martie 2024 beneficiază de o reducere de 10% pentru impozitul pe clădiri și terenuri și 5% pentru impozitul pe autoturisme • în prima zi în care s-au deschis ghișeele primăriei s-au și format cozi

 

Anul 2024 a venit cu creșteri ale taxelor și impozitelor locale și cu tradiționalele cozi la ghișee. Luni, pe 8 ianuarie, numeroși brăileni s-au înghesuit să-și plătească dările către stat, însă marți și miercuri, probabil și din cauza frigului de afară, n-a mai fost la fel de aglomerat la ghișee. Pe măsură ce vremea se va domoli este de așteptat ca oamenii să formeze din nou cozi lungi, în contextul în care cei care își achită impozitele până pe data de 31 martie 2024 beneficiază de o reducere de 10%. Și cum anul acesta taxele și impozitele locale pentru apartamente, terenuri și mașini au fost majorate cu 13,8% (efectul indexării cu rata inflației), fiecare leuț economisit contează. Ceea ce poate mulți brăileni nu știu este că și în cazul plățior online până la finalul lunii martie se aplică bonificația de 10%, fără să mai fie nevoiți să piardă timp cu deplasarea la centrele primăriei.

 

Cât vom plăti impozit pentru casă și teren în 2024?

Ca în fiecare început de an, “Obiectiv Vocea Brăilei” consemnează principalele schimbări care au intervenit odată cu intrarea în vigoare a noilor valori în funcție de care se calculează, în baza unei formule stabilite de autoritățile fiscale, taxele și impozitele locale.

Astfel, pentru o clădire (A) cu cadre din beton armat sau cu pereți exteriori din cărămidă arsă sau din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic și/sau chimic, valoarea impozabilă în lei pe metrul pătrat este de 1.350,21 lei/mp în cazul caselor cu instalații de apă, canalizare, eletrice și încălzire (condiții cumulaive) și 810,12 lei/mp fără aceste utilități. Pentru o clădire (B) cu pereți exteriori din lemn, din piatră naturală, din cărămidă nearsă, din vălătuci sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic și/sau chimic - valoarea impozitului este de 405,05 lei/mp (355,93 lei/mp anul trecut) în cazul în care există instalații de apă etc. și 270,04 lei/mp pentru cele fără utilități (237,29 lei/mp anul trecut). În cazul clădirilor (C) care au anexa cu cadre din beton armat sau pereți exteriori din cărămidă arsă sau din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic/chimic - valoarea de impozitare va fi de 270,4 lei/mp (pentru cele cu utilități) și 236,31 lei (fără). În cazul clădirilor (D) ce au anexa cu pereți exteriori din lemn, din patră naturală, din cărămidă nearsă, din vălătuci sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic/chimic - valoarea impozabilă va fi de 168 lei pe mp (cu utilități), respectiv 101,28 lei pe mp (dacă nu există utilități).

Trecem la impozitul pe terenurile amplasate în intravilan-teren cu construcții, unde pentru zona A a orașului, atât pentru persoane fizice cât și pentru cele juridice, calculul pleacă acum de la 14.276 lei/ha (12.545 lei/ha anul trecut). În zona B, impozitul se va calcula pornind de la o valoare impozabilă de 1.0795 lei/ha (9.486 lei/mp ha).

Dacă intrăm în zona extravilană, hectarul de teren arabil este impozitat anul acesta cu 74 lei/ha, față de 65 lei/ha anul trecut, în timp ce pentru terenul cu construcții calculul pleacă de 46 lei/ha (40 lei/ha anul trecut).

 

Impozite mai mari pentru proprietarii de mașini

Impozitul pe mijlocul de transport se calculează în funcție de capacitatea cilindrică a acestuia, iar creșterea de 13,8% se aplică tuturor categoriilor de autoturisme.

Astfel, pentru mașinile cu capacitate cilindrică de până în 1.600 cmc, impozitul este acum de 11 lei/200 cmc sau fracțiune din aceasta (10 lei/200 cmc anul trecut). Așadar, brăilenii care au astfel de mașini vor plăti un impozit de până la 88 lei (80 lei anul trecut).

Apoi, în categoria mașinilor de capacitate cilindrică între 1.601 cmc și 2.000 cmc, noul impozit este de 26 lei/200 cmc (23 lei/200 cmc anul trecut). Astfel, proprietarii de autoturisme vor plăti un impozit anual între 208 lei și 260 lei.

Pentru mașinile cu capacitate peste 2.001 cmc, dar până în 2.600 cmc inclusiv, noul nivel de impozitare este de 104 lei la fiecare 200 cmc, comparativ cu 91 lei/200 cmc cât a fost anul trecut. Astfel, pentru mașinile din această categrie, impozitul anual va fi de 1.040 lei și 1.352 lei.

Pentru cei care au mașini mai puternice, între 2.601 și 3.000 cmc inclusiv, impozitul a crescut de la 182 lei la 207 lei/200 cmc. Asta înseamnă că impozitul anual va fi între 2.691 lei și 3,105 lei.

În final, pentru autoturismele de peste 3001 cmc impozitul va fi pe măsură: 418 lei pentru fiecare 200 cmc, adică o taxă anuală ce pornește de la 6.270 lei.

Dacă discutăm despre mijloacele de transport pe apă, impozitul din acest an pleacă de la 31 lei pentru bărcile de pescuit fără motor folosite pentru uz personal (27 lei anul trecut) și ajunge la 1.613 lei în cazul bărcilor cu motor având lungimea între 6 și 12 m (1417 anul trecut). Pentru un scuter/ski jet impozitul este de 303 lei (266 lei în 2023).

Trebuie spus că și taximetriștii vor plăti taxe mai mari în 2024. Spre exemplu, taxă de autorizare/viză anuală a crescut la 719 lei an/autorizație taxe (632 lei anul trecut), iar taxă de viză anuală dispecerat taxi variază între 768 lei/an și 3.074 lei/an, în funcție de numărul de indicative.

 

Cât costă în 2024 eliberarea certificatelor, avizelor și autorizațiilor?

- Taxa pentru eliberarea certificatului de urbanism în mediul urban pleacă de la 7 lei pentru suprafețele de până la 150 mp și ajunge la 16 lei pentru suprafețele de peste 750 mp, dar nu mai mari de 1.000 mp.

- Taxa pentru avizarea certificatului de urbanism de către comisia de urbanism este de 17 lei.

- Taxa pentru eliberarea unei autorizații privind lucrările de racorduri și branșamente la rețelele publice de apă, canalizare, gaze, energie electrică, telefonie și televiziune prin cablu este de 17 lei, pentru fiecare record (15 lei anul trecut).

- Taxa pentru eliberarea autorizației sanitare de funcționare – 26 lei (23 lei anul trecut).

- Taxa pentru autorizarea amplasării de chioșcuri, containere, tonete, cabinete, spații de expunere, corpuri și panouri de afișaj, firme și reclama situate pe căile și spațiile publice – 9 lei pentru fiecare metru pătrat de suprafață ocupată de construcție.

Pentru manifestări artistice și activități distractive susținute pe raza municipiului, organizatorii trebuie să plătească în acest an o taxă de 2% din încasările din vânzarea de bilete sau abonamente, la fel ca și anul trecut, iar pentru festivaluri, concursuri și cenacluri se menține la 5% din încasări. La fel ca în ultimii 4 ani.

 

Ce bonificații se aplică persoanelor fizice la plata integrală a impozitelor?

- 10% pentru plata cu anticipație a impozitului pe clădiri;

- 10% pentru pentru plata cu anticipație a impozitului pe teren;

- 5% pentru plata cu anticipație a impozitului pe mijloacele de transport

 

Taxele și impozitele locale pot fi plătite și online

Pentru a evita așteptarea la ghișee, brăilenii pot plăti și online dările către stat, prin intermediul site-ului www.ghișeul.ro. Pe site-ul Primăriei municipiului Brăila chiar este publicat și un ghid despre cum vă puteți crea cont și plăti impozitele. De reținut că și în cazul plăților online până la data de 31 martie se aplică bonificația de 10%.

Pentru contribuabilii care preferă metoda tradițională de plată, ghișeele la care se achită obligațiile fiscale către bugetul local sunt: Bulevardul Independenței nr. 65, Bulevardul Al. I. Cuza nr. 105; în cartierul Radu Negru, pe strada Grigore Alexandrescu, bloc V1 - parter; în cartierul Brăilița - str. Dumbrava Roșie nr. 32, Cămin Cultural Chercea, Strada Comuna din Paris.

Programul detaliat de funcționare al acestora precum și numerele de telefon de contact sunt disponibile pe site-ul Primăriei Brăila.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro