Mergi la conţinutul principal

Stăpânii plăcilor

Rupţi parcă din versurile piesei "Lords of the boards" (Stăpânii plăcilor) a trupei de rock alternativ din Germania, Guano Apes, câţiva tineri din Sibiu şi-au pus în aplicare planul de a avea propria pârtie de schi şi de a reinventa staţiunea în care au copilărit: Păltiniş. Este vorba despre Arena Platoş Păltiniş, cel mai nou resort de schi şi snowboard din judeţul Sibiu, deschis la doar câţiva kilometri de staţiune. Acesta a prins contur în anul 2005, la iniţiativa austriacului Martin Freinademetz, multiplu campion internaţional la snowboard şi a sibianului Andy Fazecaş, multiplu campion naţional în cadrul aceluiaşi sport. Cei doi, alături de câţiva prieteni au decis să investească în Păltiniş, cea mai veche staţiune montană din ţară (întemeiată în anul 1894) şi situată la cea mai mare altitudine, 1442 metri. Redactorii "Obiectiv - Vocea Brăilei" au avut ocazia de a participa, recent, la un info trip în cadrul resortului de schi, alături de reprezentanţi mass-media din întreaga ţară. Contextul nu putea fi unul mai potrivit, în condiţiile în care în ultima perioadă se discută despre tematica "Brăila Capitală Culturală Europeană 2021", iar zona noastră nu excelează la capitolul investiţii şi turism. Realizarea celor doi investitori este mai mult decât grăitoare în privinţa faptului că un astfel de proiect foarte bine raportat la mediul înconjurător, poate conduce la dezvoltarea economică şi turistică a zonei. Dovadă stă faptul că în ultimii ani numărul pensiunilor din preajma staţiunii Păltiniş s-a triplat.

Andy Fazecaş: "Văzând tendinţa de involuţie a staţiunii, ideea de a construi o alternativă a devenit tot mai puternică"

Patru pârtii funcţionale de schi, snowboard şi sănii, locuri special amenajate pentru începători, o pârtie dedicată copiilor în exclusivitate, trei tunuri de zăpadă, maşini care "perie" pârtia, telescaun, teleschi, echipaj salvamont şi o nocturnă sunt câteva dintre elementele la care s-au gândit cei care au pus bazele proiectului din Păltiniş. "Arena Platoş este o poveste care a început să prindă contur în anul 2005. Am crescut practic cu staţiunea Păltiniş, dar văzând tendinţa de involuţie a ei în general, dar mai ales a condiţiilor de schi în special, ideea de a construi o alternativă a devenit tot mai puternică. Astfel, având în vedere morfologia zonei, capacitatea financiară şi dorinţa de colaborare a autorităţilor locale, am hotărât că cea mai bună zonă de dezvoltare ar fi în jurul Vârfului Comanda, cu împrejurimile denumite încă din vremuri străvechi Platoşul Comenzii, Poiana Poplăcii. Zona, fiind relativ departe, 2 km de staţiunea Păltiniş, şi de pârtia Onceşti, era în paragină. De-a lungul anilor baza de la Platoşul Comenzii a fost folosită la depozitarea gunoaielor sau la îngroparea cazanelor de la fostele staţii de asfaltare. Încă de la început, de la primele schiţe, până la prima lopată băgată în pământ, a existat o idee unitară, bazată şi conturată pe experienţa celor doi investitori-asociaţi, foşti sportivi de mare performanţă, care vin din domeniul sportului de iarnă, aflaţi la capătul unui îndelung periplu prin cele mai reprezentative staţiuni montane din lume. Acesta a fost punctul de plecare în stabilirea unui standard de calitate, de la care nu ne-am abătut nici în ziua de azi", declarată Andy Fazecaş, unul dintre autorii proiectului. Potrivit acestuia, deşi locaţia a fost gândită încă de la început ca una perfectă pentru copii, începători şi familii, având pârtiile mai scurte, totuşi, prin capacitatea de transport oferită, (aprox. 4500 pers/oră urcate pe pârtie), a fost stârnit şi interesul sportivilor profesionişti. "Calitatea pârtiilor şi capacitatea de transport au fost flancate cu succes de un apreski cu mult suflet, un centru de închiriere şi o şcoală de schi pentru copii şi adulţi. Programul de funcţionare, preţurile şi ofertele de evenimente au fost şi ele adaptate clienţilor noştri", a mai completat sursa citată. De precizat că şcoala de schi şi snowbord Arena Platoş Paltiniş are activi un număr de 15 instructori calificaţi iar serviciile oferite sunt pentru toate nivelele tehnice ale schiului alpin/snowboard: începător (nivel I), intermediar (nivel II) şi avansat (nivel III).

Evenimente "îngheţate"

Trebuie specificat că în fiecare weekend, la Arena Platoş Păltiniş au loc concursuri sportive, unele destinate profesioniştilor, altele destinate inclusiv familiilor sau concursuri ceva mai trăznite. Unul dintre acestea este Miss Bikini (organizat de obicei în luna martie) sau Slide and Freeze. Petrecerile şi concertele ce au loc la Arena Platoş Păltiniş, apreski-ul plin până la refuz sunt alte câteva motive care au crescut interesul turiştilor. Resortul îşi atrage clienţi din întreaga ţară, iar prin parteneriatele cu Tirol şi SnowFest a reuşit să capete notorietate oferindu-le clienţilor premii sejururi la Ski în Franţa şi Austria. În ceea ce priveşte planurile de viitor ale investitorilor, în afară de pârtia de 1200 de metri, aceştia încearcă să obţină aprobările pentru o pârtie de 2400 de metri, care să ofere schiorilor experimentaţi condiţii excelente de schiat. Potrivit reprezentanţilor Arena Platoş Păltiniş, cea mai mare provocare o reprezintă schimbarea turismului de weekend şi sărbători într-unul constant toată iarna. Şi lucrurile nu se opresc doar la sezonul rece.
"În ceea ce priveşte programul de vară, am dori să extrapolăm calitatea şi distracţia şi în acest sezon şi vrem să implementăm un parc aventură pentru copii, un centru de joacă integrat, tot pentru copii, Tiroliana, Zorbing, tresee de coborâre cu mountain bike-ul pentru copii şi adulţi, trasee de coborare cu trotineta de teren, caiace, pista de sanie de vară, cu o lungime de aproximativ 600 de m, precum şi o saltea gonflabilă uriaşă, pe care se pot efectua sărituri acrobatice", a mai completat Fazecaş.
Cu toate acestea, trebuie specificat că pentru a realiza o nouă pârtie este nevoie de defrişarea unei păduri, lucru nu foarte agreat de Consiliul Judeţean Sibiu, Primăria Plopoaca şi comunităţile pastorale din zonă. Cu toate acestea, echipa Arena Platoş Păltiniş susţine că are deja un proiect pregătit pentru împădurirea unei alte suprafeţe de teren, în aceeaşi proporţie în care s-ar face defrişarea.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro