Mergi la conţinutul principal

Sportul sugrumat de Curtea de Conturi

• edilul-şef Marian Dragomir a anunţat, ieri, că inspectorii de la Curtea de Conturi impută municipalităţii modalitatea prin care s-au alocat bani către toate disciplinele sportive din Brăila în 2015 • partea proastă este că aceştia au solicitat Primăriei să recupereze banii până la ultimul leuţ • potrivit primarului, ar fi vorba despre zeci de miliarde lei vechi, care oricum au fost cheltuite deja de echipe • Dragomir a anunţat că va contesta raportul Curţii de Conturi în speranţa că lucrurile se vor remedia

 

Vremuri grele pentru sportul brăilean. Primăria Brăila a primit, recent, un raport negativ din partea Curţii de Conturi privind modul în care s-a făcut finanţarea activităţilor sportive în 2015, iar documentul ar putea genera consecinţe serioase. Mai exact, potrivit primarului Marian Dragomir, inspectorii au cerut municipalităţii să recupereze integral sumele acordate anul trecut pentru Sport, sume care cumulează undeva la zeci de miliarde lei vechi. Aceeaşi sursă a precizat că cei de la Curtea de Conturi consideră că s-au făcut plăţi nelegale, deoarece banii au fost alocaţi în baza Legii 69/2000 a educaţiei fizice şi sportului şi nu în baza Legii 350/2005 privind regimul finanţărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activităţi nonprofit de interes general.

Dragomir s-a arătat contrariat de decizia inspectorilor, deoarece ambele legi sunt în vigoare, astfel că a anunţat că va contesta raportul, în speranţa că lucrurile încă mai pot fi remediate.

„Am achitat tot ce înseamnă plăţi către sportul brăilean din momentul în care am venit la Primărie. Avem un control al Curţii de Conturi care nu este de acord ca Primăria Municipiului Brăila să finanţeze sportul aşa cum l-a finanţat până acum, susţinând că actul normativ care este în vigoare şi pe baza căruia Primăria a făcut finanţările până în prezent nu este optim din punctul lor de vedere şi că ar trebui să finanţăm pe Legea 350. Noi am finanţat până acum la fel ca Primăria Municipiului Galaţi. Mai mult decât atât, vreau să vă spun faptul că Primăria Brăila va contesta, astăzi (n.r. - ieri), raportul Curţii de Conturi. Vom face public în momentul în care el va deveni public, tot ceea ce scrie acolo. Tocmai pentru că noi am considerat - atât eu, cât şi angajaţii Primăriei şi consilierii -, că trebuie să susţinem sportul în ansamblul lui”, a declarat Dragomir.

Mai mult, edilul-şef a subliniat că i se pare extrem de curios faptul că în 2014, deşi finanţarea activităţilor sportive la nivelul municipiului s-a făcut tot în baza Legii 69/2000, Curtea de Conturi nu a ridicat aceleaşi obiecţiuni. 

„Avem o situaţie absolut ciudată în ceea ce priveşte această abordare, din mai multe puncte de vedere. De exemplu, Primăria Municipiului Brăila este asociată la Handbal Club Dunărea Brăila, deci are obligaţia ca asociat de a finanţa acest sport, dar cei de la Curtea de Conturi au văzut lucrurile diferit. Ca primar, am o hotărâre de Consiliu Local, votată de toţi consilierii municipali, prin care s-a prevăzut că handbalul trebuie să primească o sumă de bani. Hotărârea nu a fost atacată de Prefectura Judeţului Brăila, deci ea este perfect valabilă şi produce efecte. Nepunerea ei în aplicare de către primar şi aparatul Primăriei Municipiului Brăila poate produce nişte efecte pe care noi nu ni le dorim. Dar în aceeaşi măsură şi decizia Curţii de Conturi vine în totală contradicţie cu hotărârea CLM şi ni se impune nu doar să nu mai finanţăm sportul aşa cum am făcut-o până acum, ba se dispune să recuperăm şi sumele de bani de la tot ceea ce înseamnă sport brăilean, plătite până în prezent. Deci nu doar de la handbal, ci şi de la baschet, fotbal, rugby, înot, atletism, de la tot ceea ce Primăria Brăila a plătit pe anul 2015. Asta, pentru că nu au controlat şi anul 2016. Ciudat este faptul că aceeaşi instituţie a controlat şi anul trecut activitatea din 2014, când finanţarea a fost făcută în acelaşi mod. Absolut identic. Dar atunci s-a dispus doar recuperarea unei sume de bani de la fotbal, lucru care s-a şi întâmplat. Atunci, eu mă întreb, la fel ca dumneavoastră, la fel ca şi cetăţenii din municipiul Brăila, să nu mai vorbim de iubitorii sportului, de cei care îl practică: dacă o instituţie vine şi controlează doi ani la rând, aceeaşi speţă, cum e posibil ca într-un an să fie legal, dar în al doilea an nelegal? Când a fost făcut corect controlul? Dacă ei spuneau din primul moment că ar trebui finanţat numai pe Legea 350... însă ei nici acum nu au spus că trebuie finanţat doar pe Legea 350. Şi oricum, ambele legi sunt în vigoare”, a mai adăugat primarul.

 

Dragomir susţine că toate cluburile sportive din Brăila au fost informate

Potrivit lui Dragomir, după acest episod, autorităţile brăilene vor începe implementarea finanţărilor în baza Legii 350, însă începând cu anul viitor. Chiar şi aşa, edilul-şef a ţinut să atragă atenţia asupra câtorva elemente uşor problematice pe care le implică aplicarea acestui act normativ.

„Cei care primesc finanţare pe Legea 350 trebuie să îşi asigure cofinanţare, ceea ce nu este o problemă pentru mulţi dintre ei, deşi pentru alţii este. În schimb, noi trebuie să facem un concurs de proiecte. De exemplu, există un singur club de rugby în judeţul Brăila. Cu cine concurează el? Există o singură echipă de handbal care face performanţă în judeţul Brăila - HC Dunărea Brăila. Vorbim despre o echipă rămasă în Cupele Europene, pe primul loc la nivel naţional astăzi. Cu cine concurează ea din judeţul Brăila? Despre ce concurs de proiecte vorbim aici? Ca să nu mai spunem faptul că noi suntem asociaţi şi avem obligaţia de a finanţa şi de a plăti sume de bani ca şi contribuţie a noastră”, s-a plâns Dragomir.

Acesta a dat asigurări că toate cluburile sportive brăilene cunosc situaţia actuală, subliniind că unele chiar au stat de vorbă cu inspectorii Curţii de Conturi, precum conducerea echipei de baschet.

 

Cîrligea susţine că a vrut să ajute HC Dunărea, dar a fost refuzat de autorităţi

Problemele sportului brăilean nu vin doar de la nivelul instituţiilor de control, ci şi de la cel al disputelor pe plan politic. Consilierul judeţean PNL Florin Cîrligea a emis, ieri, un comunicat de presă prin care s-a plâns că a încercat să sprijine financiar echipa de handbal a Brăilei, însă s-a lovit de refuzul autorităţilor. Se pare că acesta a propus să sponsorizeze echipa, în contextul în care s-ar accepta ideea ca tricourile HC Dunărea Brăila să fie inscripţionate cu numele companiei pe care o conduce, însă a fost refuzat de autorităţi pe motiv că îşi face campanie electorală.

„În condiţiile în care sunt cunoscut ca un susţinător al sportului brăilean, sunt surprins de faptul că încercarea mea de a sprijini, pe lângă echipa de fotbal Dacia Unirea Brăila, şi echipa de handbal HC Dunărea Brăila, se loveşte de refuzul autorităţilor publice locale. Nu ştiu ce oare îi poate determina pe reprezentanţii HC Dunărea şi pe finanţatorii lor principali - CJ Brăila şi Primăria Municipiului -, să nu accepte un astfel de ajutor, mai ales că, ştim cu toţii, HC Dunărea Brăila, în ciuda rezultatelor excelente, trece prin neplăceri financiare care, în opinia mea, n-ar trebui suportate de această echipă minunată. Aştept însă ca finanţatorii handbalului brăilean să accepte ca echipa să nu fie considerată proprietatea vreunui partid şi să dea dovadă de mai multă deschidere către cei care pot ajuta la menţinerea şi creşterea performanţei sportive în judeţul nostru”, a declarat Cîrligea, într-un comunicat de presă.

Preşedintele Consiliului Judeţean, Francisk Chiriac, a afirmat că Florin Cîrligea ar trebui să povestească şi despre refuzurile de a sprijini echipa de handbal, în trecut, în momentul în care i s-a cerut ajutorul. Acesta a punctat că declaraţiile PNL-istului sunt pur electorale şi că niciodată nu a refuzat un sprijin financiar în privinţa echipei.

„Apare pe tricouri fără niciun fel de problemă, în funcţie şi de sponsorizarea pe care o face. Dacă doar cumpărăm un echipament şi asta înseamnă că e sponsorizare... Nu refuzăm niciun fel de sponsorizare. Să nu creadă cineva că e echipa lui x sau y. Este a administraţiei. Nu refuzăm parteneriatul privat. Dacă vrea să sprijine echipa acum, îl acceptăm cu mare drag, dar sper să o facă şi altă dată, nu doar în apropierea alegerilor. Îmi pare rău că face astfel de declaraţii fără să înainteze vreun document. Dacă vă lăsa şi un document unde demonstra că CJ sau Primăria nu acceptă sponsori sau oameni de bussiness pentru sprijinirea echipei, atunci spuneam că e adevărat. Dar pe vorbe, mi se pare că ne facem campanie electorală prea devreme. Dacă vrea să sponsorizeze, pe 25 noiembrie este consiliul de administraţie. Să vină, să dea un document şi să spună cu ce sumă vrea să sponsorizeze sau să intre în asocierea aceasta. Nu avem niciun fel de problemă. Suntem deschişi”, a afirmat la rândul său Chiriac.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro