Mergi la conţinutul principal

Speranțe într-un an agricol mai bun! Nivelul Dunării, peste media multianuală a lunii martie

• potrivit SGA Brăila, debitul Dunării la intrarea în țară, sectorul Baziaș, a depășit ieri, 8 martie,  media multianuală a lunii martie • tot ieri, la Brăila s-a înregistrat o cotă de 406 de centimetri • la un asemenea nivel, unul dintre sectoarele de dig care apără Insula Mare a Brăilei a intrat în faza I de apărare, dar nu sunt probleme până acum, după cum ne asigură specialiștii • chiar dacă unele pasarele ale bacurilor sunt ușor acoperite de apă, îmbarcarea și debarcarea autoturismelor nu sunt afectate în vreun fel

                                                                           

Nivelul Dunării crește tot mai mult pe sectorul brăilean, dar încă este departe de cota de inundație, de 610 centimetri. Cert este că, după seceta de anul trecut, când fluviul ajunsese la cote alarmant de mici, încât a fost afectată capacitatea de funcționare a stațiilor de irigații, în prezent situația se prezintă încurajator pentru agricultori, care nu pot decât să spere că debitul se va menține în parametri normali anul acesta. În ceea ce privește sistemul de apărare la inundații, până acum doar unul dintre sectoarele de dig care apără Insula Mare a Brăilei a intrat în faza I de apărare, cu apa ridicată la mai mult de jumătate din înălțimea taluzului. Se află în această situație sectorul Filipoiu, dar conducerea Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Brăila a dat asigurări că nu sunt probleme. Nici la punctele de trecere cu bacul spre județul Tulcea nu sunt probleme, chiar dacă pe anumite pasarele, debarcarea și îmbarcarea autoturismelor se face prin apă, din cauza nivelului crescut al fluviului. 

Potrivit datelor puse la dispoziție de SGA Brăila, debitul Dunării la Brăila era ieri, 08 martie, de 7.670 metri cubi pe secundă, cu o cotă de 406 de centimetri, în următoarele 24 de ore prognoza fiind de staționare, după cum a transmis SGA Brăila. ”Se prognozează o ușoară creștere, până în data de 11 martie 2023, cota urmând să ajungă la 408 centimetri /7.710 mc/s, iar apoi ne așteptăm la o scădere până în data de 14 martie , când se prognozează 401 centimetri/7.570 mc/s”, a precizat, pentru ”Obiectiv-Vocea Brăilei”, directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Brăila, Laura Satnoianu.

În ceea ce privește debitul Dunării la intrarea în țară, în secțiunea Baziaș, aici, ieri, era așteptată o scădere până la valoarea de 7.700 mc/s, situându-se oricum peste media multianuală a lunii martie de 6.700 mc/s, potrivit directorului SGA Brăila.

Specialiștii mai apreciază că pentru următoarele zile nu se prognozează modificări semnificative ale regimului hidrologic, pentru data de 14 martie a.c. fiind estimat un debit de 7.800 mc/s , ceva mai mare față de luna ianuarie a.c., când debitul Dunării la intrarea în țară a fost de 6.100 mc/s .

De asemenea, dacă ne mai uităm la valorile înregistrate la începutul acestui an, mai exact pe 19 ianuarie a.c. , o să observăm că la Brăila, debitul Dunării era, mult mai mic, respectiv de 5.870 mc/s, față de cât s-a înregistrat ieri.

Cel mai mic debit la Brăila, în acest an, a fost înregistrat pe 15 luna ianuarie, când măsurătorilor au indicat o valoare de 5.440 mc/s, iar de atunci este în creștere. Dacă ne uităm la debitele Dunării înregistrate anul trecut, măsurătorile au indicat valori minime și maxime între 2.370 mc/s și 7.040mc/s, mai scăzute față de anul 2021, când s-au înregistrat 2.720mc/s (minim), 10.130 mc/s (maxim).

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro