Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Spargeri la pont

angajat în Anglia şi cu o avere frumuşică ascunsă prin apartamentul din Brăila, un bărbat care era, se pare, cunoştinţă cu Lazăr Alin, fiul interlopului „Maghighi”, a avut parte de o pagubă impresionantă • după trei încercări, la insistenţele lui Alin, indivizi specializaţi în furturi au găsit ascunşi într-o locuinţă din zona Spitalului Judeţean, bijuterii din aur, ceasuri de firmă, parfumuri, importante sume de bani, prejudiciul fiind de 450.000 lei • în urma unor descinderi ale poliţiştilor de la începutul lunii aprilie, cinci persoane au fost reţinute şi apoi arestate • dosarul este înregistrat la Judecătoria Brăila

 

Îmbogăţiţi peste noapte! Gaşca spărgătorilor din locuinţe, în care s-a integrat perfect şi fiul interlopului „Maghighi”, el fiind cel care a dat un pont ce a dus la comiterea unui furt de miliarde, a ajuns în faţa instanţei. Cinci infractori au fost săltaţi de poliţişti, la începutul lunii aprilie, toţi fiind trimişi în spatele gratiilor.

La sfârşitul anului trecut, un brăilean care lucrează prin Anglia s-a trezit că i-a fost golită casa din municipiul Brăila, şi nu era vorba despre vreun furt banal, ci de o valoare de 450.000 lei. Fiul lui „Maghighi” ar fi fost cel care îl cunoştea pe bărbatul aflat peste hotare şi despre care ştia că are ceva avere în locuinţă, astfel că a dat pontul unor hoţi profesionişti. Şi aceştia nu au stat prea mult pe gânduri, ci au lovit, reuşind să găsească bijuterii şi ceasuri de valoare, dar şi importante sume de bani. A fost nevoie de mai multe încercări, pentru că banii şi bijuteriile erau ascunse prin diferite locuri din casă, fiind destul de greu de găsit. „Maghighi” a fost cel care a insistat şi, până la urmă, întreaga avere a fost scoasă şi împărţită tuturor participanţilor. Hoţii au dat mai multe lovituri, însă cea comisă după ce s-a primit pontul de la interlop, a fost cea mai importantă.

 

Bani, bijuterii şi ceasuri Rolex şi Candino au dispărut

 

Procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Brăila a dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor Marchiş Marian, Stoian Viorel, Marchiş Anton, pentru săvârşirea infracţiunii de furt calificat. Alţi doi inculpaţi, adică Lazăr Alin, zis “Maghighi”, şi Popa Gheorghe Iulian sunt judecaţi pentru complicitate la furt calificat.

În rechizitoriul întocmit de Parchet s-a stabilit că, în perioada noiembrie - decembrie 2018, persoane necunoscute, prin forţarea şi escaladarea unei ferestre, au pătruns în locuinţa unei persoane vătămate SCM, iar din interior au sustras o sumă de bani şi bijuterii din aur, creând un prejudiciu total în valoare de 450.000 lei. În urma sesizării, s-a efectuat cercetarea la faţa locului, anchetatorii stabilind că nici uşa de acces în scară şi nici uşa de acces către casa scării nu prezentau urme de forţare. Fereastra de la balcon a fost găsită întredeschisă, prezentând urme de forţare. S-a constatat că în interiorul casei existau urme de răvăşire, uşile mobilierului din camere erau larg deschise, sertare trase, haine scoase afară şi aruncate pe jos. Pe hol, în baie erau urme de forţare în pereţi, iar în bucătărie uşile corpului de mobilier erau dislocate, ochiurile aragazului fiind scoase. Dovadă că cineva a căutat cu interes, şi nu degeaba. Potrivit anchetatorilor, persoana vătămată a spus că, de aproximativ 10 ani, lucrează în Anglia, iar anterior a lucrat în Italia. În urma muncii depuse a reuşit să economisească aproximativ 20.000 euro, 10.000 lire sterline, aproximativ 10.000 lei. În plus a achiziţionat mai multe bijuterii din aur, atât de damă cât şi de bărbaţi, în greutate totală de aproximativ 400-500 de grame. În apartamentul care avea să fie atacat de hoţi nu a locuit nimeni, însă o rudă avea lăsată o cheie. După cum arată procurorul, în decembrie 2018, când a revenit acasă, familia a constatat că dintr-un şifonier au dispărut două pungi în care se aflau banii economisiţi în străinătate şi cei proveninţi din vânzarea unui apartament, în total fiind vorba despre 60.000 euro şi aproximativ 20.000 lire sterline. După cum a arătat partea vătămată, din dormitor mai lipseau 10 ceasuri, dintre care unul marca Rolex, în valoare de 3.500 euro, altul marca “Candino” de 1.500 euro. Mai lipseau şi nişte cercei din aur, precum şi alte bijuterii aflate în bucătărie, fiind vorba de aproximativ 500 grame de aur. Printre bijuteriile sustrase se numărau mai multe coliere din aur, brăţări din aur şi cercei. Persoana vătămată a constatat că îi mai lipseau din casă şi 30 de sticle de whisky şi vin de colecţie achiziţionat din străinătate, dar şi parfumuri din mărci “Armani”, Gucci, Hugo Boss.

 

Inculpatul Lazăr Alin a pus hoţii la treabă

 

După cum se mai arată în rechizitoriul Parchetului, persoana vătămată a declarat că îi bănuieşte de comiterea fapte pe o nepoată şi concubinul acesteia, întrucât doar aceste rude ştiau că deţine în apartament sume importante de bani şi bunuri de valoare. Brăileanul lăsat fără avere a luat legătura cu un amic şi l-a rugat să apeleze chiar la cunoştinţele sale din lumea interlopă pentru a afla cine a comis furtul.

Anchetatorii au stabilit că, la un moment dat, inculpatul Lazăr Alin, zis “Maghighi”, i-a spus inculpatului Stoian Viorel că există un apartament în apropiere de Spitalul Judeţean unde se aflau sume mari de bani. Inculpatul Marchiş Marian a spus că atunci când li s-a dat “pontul” li s-a spus clar că proprietarul era plecat în străinătate. “În luna noiembrie 2018, pe timp de noapte, Marchiş Marian împreună cu Stoian Viorel, s-au deplasat la locuinţa respectivă situată la parter, au escaladat fereastra balconului, care era legată cu o sfoară. Au pătruns amândoi în apartament şi au căutat banii, dar nu i-au găsit, astfel că au plecat. Au purtat mănuşi şi au avut asupra lor lanterne. În ziua următoare, Marchiş Marian şi Stoian Viorel au discutat cu Lazăr Alin care le-a spus să mai revină la apartamentul respectiv deoarece este posibil ca persoana vătămată să fi schimbat locul unde ţinea banii”, a stabilit procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Brăila.

În următoarea noapte, inculpaţii Marchiş Marian şi Stoian Viorel au revenit la apartament şi au căutat banii despre care ştiau sigur că există, în urma informaţiilor primite de la Lazăr Alin. Nu au găsit banii nici în cea de-a doua noapte, aşa că au sustras nişte parfumuri. În următoarea zi, cei doi au discutat din nou cu inculpatul Lazăr Alin, care le-a spus să insiste, întrucât banii există, iar persoana vătămată este plecată în străinătate.  

 

A treia noapte cu noroc: bani oferiţi ca “drept de şmecher”

 

Prin urmare, în cea de-a treia noapte, arată anchetatorii, inculpatul Marchiş Marian l-a luat şi pe fratele său Marchiş Anton, dar şi pe inculpatul Stoian Viorel şi au mers toţi trei la apartamentul vizat. Au intrat pe uşă şi, suprinzător, au găsit şi banii. După cum se arată în rechizitoriul procurorului de caz, inculpatul Marchiş Marian a arătat că a găsit banii căutaţi, respectiv 50.000 euro pe care i-a şi numărat, lire sterline şi lei, precum şi bijuterii din aur (aproximativ 400 - 500 grame) sub aragaz. “Inculpatul Marchiş Marian a ascuns bijuteriile de inculpatul Stoian Viorel, apoi a vândut circa 150 grame dintre acestea la o casă de amanet. Cu privire la modul în care s-a făcut împărţirea banilor şi bijuteriilor, inculpatul Marchiş Marian a arătat că el a luat partea sa, de 13.000 euro, Stoian Viorel a luat circa 35.000 euro (din care i-a dat suma de 10.000 euro lui Lazăr Alin, zis “Maghighi” care a dat pontul). Alţi 10.000 euro au fost împărţiţi altor persoane, dar nu se ştie exact cui, inculpatului Stoian Viorel rămânându-i în final 15.000 euro”, arată procurorul. Din banii sustraşi, inculpatul Marchiş Marian a spus că şi-a cumpărat un apartament în municipiul Brăila, dar şi un autoturism, iar aproximativ 2.000 de euro au fost pierduţi la jocurile de noroc. 

În faţa anchetatorilor, mai arată procurorul, inculpatul Stoian Viorel a spus că, în vara anului 2018, s-a întâlnit cu inculpatul Marchiş Marian care i-a propus să sustragă bani şi bunuri din apartamente situate în Brăila. În luna noiembrie 2018, inculpaţii s-au întâlnit şi cu Lazăr Alin, zis “Maghighi”, care le-a povestit celor doi că îl cunoaşte pe SCM şi că acesta deţine sume importante de bani şi bijuterii de valoare, pe care le are în apartamentul său. Marchiş şi Stoian s-au înţeles să sustragă bani şi bunuri din apartament, încurajaţi de faptul că li s-a spus că persoana vătămată este plecată peste hotare. Potrivit anchetatorilor, inculpatul Lazăr Alin, fiind rudă cu persoana vătămată, a putut să le ofere informaţii autorilor cu privire la plecarea din ţară a persoanei vătămate, pentru ca fapta să fie comisă fără probleme. “Inculpatul Stoian a arătat că, toţi trei (n.r. - fraţii Marchiş şi Stoian), au fost în locuinţa bărbatului plecat în străinătate trei nopţi consecutive, asta pentru că în prima şi a doua noapte nu au găsit banii pe care îi căutau. Stoian a spus că a aflat ulterior că fraţii Marchiş au furat bijuterii, în cea de-a treia noapte în care au fost la apartament, ba chiar au luat şi ceasuri de valoare, ferindu-se însă de el. Stoian a spus că el a luat circa 30.000 euro, Marchiş Marian circa 40.000 euro, iar Marchiş Anton circa 10.000 euro. Ulterior din banii luaţi, Stoian Viorel a dat circa 10.000 euro lui T.A. cu titlul de “drept de şmecher”, pentru a fi lăsat în pace. Stoian spune că şi-a cumpărat şi el un autoturism şi a construit un garaj. Se constată că inculpaţii Marchiş Marian şi Stoian Viorel au recunoscut fapta reţinută în sarcina lor (...), au arătat anchetatorii.

 

Alte furturi din locuinţe: o familie de doctori atacată de hoţi

 

În urma anchetei efectuate, s-a mai stabilit că, în perioada 31 decembrie 2018 - 4 ianuarie 2019, persoane necunoscute, prin folosirea de chei potrivite, au pătruns în alt apartament situat în municipiul Brăila, pe Calea Galaţi. Din interior au sustras o centrală termică şi 6 sticle cu băuturi alcoolice, prejudiciul fiind de aproximativ 3.000 lei. Poliţiştii au efectuat o percheziţie la domiciliul unui bărbat şi au găsit mai multe bunuri, acesta spunând că se ocupă cu vânzarea de bunuri second-hand, pentru a face rost de bani, fără a şti de unde provin bunurile pe care le acvhiziţionează. Acesta a spus că fusese căutat, la începutul lunii ianuarie, de Marchiş Marian, zis “Cuţă”, care i-a spus că are de vânzare o centrală termică “Saunier Duval”, pentru care ar vrea suma de 2.000 lei.

După cum au stabilit anchetatorii, în perioada 14 ianuarie - 19 ianuarie 2019, persoane necunoscute au pătruns într-o altă locuinţă, din municipiul Galaţi, prin ruperea butucului de la uşa de acces. Au sustras din interior bunuri în valoare de aproximativ 6.000 lei. Partea vătămată a constatat că îi lipsea centrala marca “Ariston”, un televizor Samsung, dar şi un calorifer din aluminiu.

S-a constatat că hoţii sunt aceiaşi brăileni. În rechizitoriul Parchetului se mai arată că, în data de 15 februarie 2019, persoane necunoscute au pătruns prin escaladarea gardului şi forţarea unui geam într-un alt imobil din municipiul Brăila, de unde au sustras bani şi bijuterii, valoarea totală fiind de aproximativ 11.000 lei. S-au găsit urme de răvăşire în casă, iar partea vătămată a reclamat că i-a dispărut suma de 200 euro dintr-o poşetă, 5.000 lei şi 300 euro dintr-un sertar. În plus, lipsea şi o casetă cu bijuterii din aur galben. Femeia şi soţul său sunt medici, astfel că au spus că sunt la muncă şi pe timp de noapte, când sunt de gardă. Audiat ca suspect, inculpatul Marchiş Marian a declarat că, în luna februarie 2019, împreună cu alte două persoane a decis să fure bunuri dintr-o casă din municipiu, de la nişte doctori, tot în urma unui “pont”.

Şi în perioada 8 - 9 martie 2019, inculpaţii Marchiş şi Stoian au pătruns într-un apartament situat pe strada Simion Bărnuţiu, de unde au sustras mai multe parfumuri şi un lănţişor din aur, în valoare de aproximativ 5.000 lei.
Categorie articol: 

Comentarii