Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Spania sub conducerea lui Franco era pregatita sa declare razboi Portugaliei in 1975

Spania din ultimele luni ale dictatorului Francisco Franco era pregatita sa declare razboi Portugaliei in numele luptei impotriva comunismului, potrivit unor documente americane citate luni de cotidianul spaniol El Pais, relateaza AFP.
Ultimul sef de Guvern in perioada dictaturii lui Francisco Franco (1939-1975), Carlos Arias Navarro, declara in martie 1975 ca "Spania era dispusa sa duca lupte anticomuniste" impotriva Portugaliei, "singura daca este necesar" dupa revolutia din 1974 care pusese capat guvernarii autoritare a lui Marcelo Caetano.
Robert Ingersoll, care era in perioada respectiva adjunct al secretarului de Stat american, mentiona: "Portugalia constituie o amenintare serioasa pentru Spania, nu numai din cauza evolutiei situatiei (interne - n. red.), ci si datorita sprijinului extern de care ar putea beneficia si care ar putea fi ostil Spaniei".
Diplomatul american remarca totodata ca Arias Navarro i se parea "foarte ingrijorat" de situatia din Portugalia, in conditiile in care succesorul lui Caetano la conducerea tarii, Antonio de Spinola, tocmai renuntase la putere, iar stinga cistiga teren in tara.
Spania "este o tara puternica si prospera" care "nu doreste sa ceara ajutor", dar care "spera in cooperarea si intelegerea prietenilor sai" in materie de interes si ideologie in cazul unui conflict cu Portugalia, potrivit mesajului diplomatului american.
Dictatorul Francisco Franco a murit la 20 noiembrie 1975, disparitie care a deschis calea "tranzitiei" catre democratie, pina la primele alegeri libere de dupa Franco, in iunie 1977
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii