Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

SOCIAL: Un grup de politicieni importanţi din lume propun legalizarea consumului de droguri uşoare

Războiul global împotriva drogurilor a eşuat, arat un raport realizat de un grup de politicieni şi foşti lideri din lume, care propune legalizarea consumului de droguri uşoare.

Raportul a fost realizat de Comisia globală pentru politică privind drogurile, care include 19 membri, printre care fostul secretar general al ONU Kofi Annan, premierul Greciei Giorgios Papandreou, fostul şef al politicii externe a UE Javier Solana, fostul secretar de stat american George Schultz, foşti lideri al Mexicului, Columbiei şi Braziliei, antreprenorul Richard Branson, dar şi scriitorii sud-americani Carlos Fuentes şi Mario Vargas Llosa.

Documente afirmă că politica mondială împotriva drogurilor a eşuat, alimentând crima organizată, ceea ce costă contribuabilii milioane de dolari şi provoacă mii de decese.

Autorii au citat estimări ONU potrivit cărora consumul de opiacee a crescut cu 35% în lume în perioada 1998 - 2008, cel de cocaină cu 27%, iar cel de canabis cu 8,5%.

Autorii critică guvernele care susţin că actualul război împotriva drogurilor este eficient. "Liderii politici şi oficialii publici ar trebui să aibă curajul să spună public ceea ce mulţi dintre ei admit în privat: că dovezile arată în mod clar că strategiile represive nu rezolvă problema drogurilor şi că războiul împotriva drogurilor nu a fost şi nu poate fi câştigat", au subliniat ei.

În loc de pedepsirea consumatorilor de droguri "care nu le fac rău altora", comisia îndeamnă guvernele să pună capăt criminalizării consumului, să experimenteze modele legale care să submineze crima organizată şi să ofere asistenţă medicală consumatorilor.

Raportul promovează politici antidrog bazate pe metode dovedite empiric pentru a reduce infracţionalitatea şi a promova dezvoltarea economică şi socială.

Panelul a criticat în special Statele Unite, cerându-le să adopte strategii ce au la bază asistenţă medicală şi drepturile omului. "Sperăm că această ţară (SUA - n.r.) începe cel puţin să creadă că există alternative", a declarat fostul preşedinte columbian Cesar Gaviria. "Nu vedem SUA evoluând într-un mod compatibil cu interesele noastre pe termen lung", a adăugat el.

Casa Albă a respins, însă, raportul. "Dependenţa de droguri este o boală care poate fi prevenită şi tratată cu succes", a declarat un purtător de cuvânt al Biroului american pentru politica de control a drogurilor. "A face drogurile mai uşor disponibile - aşa cum sugerează raportul - va face mai dificil să ne menţinem comunităţile sănătoase şi în siguranţă", a adăugat el
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii