Mergi la conţinutul principal

SOCIAL: Primarul din Sf.Gheorghe: Galopiada Secuiască este dovada faptului că Ţinutul Secuiesc există

Primarul din Sfântu Gheorghe, Antal Árpád András, a afirmat sâmbătă, în faţa celor peste o mie de persoane prezente pe Platoul de la Moacşa la deschiderea festivă a primei Galopiade Secuieşti, că evenimentul este dovada faptului că Ţinutul Secuiesc există, în ciuda afirmaţiilor unor politicieni.

"De câte ori spun bucureştenii că noi nu existăm, de atâtea ori organizăm câte un eveniment mare", a afirmat Antal Árpád András.

Prima Galopiadă Secuiască, care, potrivit organizatorilor, poate fi considerată ca şi premergătoare Galopului Naţional din Ungaria, se desfăşoară sâmbătă, pe platoul de la Moacşa, judeţul Covasna. Potrivit unui comunicat remis sâmbătă de biroul de presă al Consiliului Local (CL) Sfântu Gheorghe, primul moment al evenimentului a fost marşul husarilor.

La deschiderea festivă a Galopiadei au fost prezenţi şi şefii Consiliilor Judeţene (CJ) Mureş, Harghita şi Covasna, Lokodi Edit Emőke, Borboly Csaba şi Tamás Sándor, precum şi primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád András. Cu această ocazie, a luat cuvântul căpitanul Galopului Naţional, Székely Tibor, care a subliniat mottoul husarilor: „Putere, cinste" şi a accentuat că fără aceste valori husarul nu ar fi husar. „Această zi să fie ziua concursului cinstit şi a prieteniilor noi", a spus căpitanul Székely Tibor.

La rândul său, preşedintele CJ Covasna a vorbit despre Galopul Secuiesc, care, în opinia sa, întruchipează credinţa, onoarea şi patriotismul. „Credinţa, onestitatea şi patriotismul sunt cele trei valori care se întruchipează în Galopul Secuiesc. Păstrază tradiţiile, prezintă istoria şi reprezintă încrederea în sine, puterea şi unitatea secuimii", a spus Tamás Sándor.

Lokodi Edit Emőke a arătat, în discursul său, că evenimentul nu a fost organizat împotriva unora, ci cu scopul de a îngriji tradiţiile secuieşti.

După deschiderea oficială a Galopului Secuiesc a avut loc, potrivit programului, un tur de prezentare, după care a început cursa de calificare, întrecerea între călăreţii îmbrăcaţi în uniforme de husari, veniţi din zeci de localităţi din judeţele Mureş, Harghita şi Covasna. În cadrul Galopului a fost organizat şi un concurs de tir cu arcul călare, probă de obstacole, prezentarea husarilor, dresaj ecvestru, cursa semifinală, dar şi un spectacol cu cai, intitulat „Legenda Sfântului Gheorghe", prezentat de Centrul ecvestru al familiei Kálnoky de la Valea Crişului. Au urmat concursuri de atelaje, galopul vedetelor, concurs de atelaje al vedetelor, iar, cu puţin înainte de ora 19.00 a început decernarea premiilor. Concurenţii care se clasează primele trei locuri vor putea participa la Galopul Naţional din Ungaria.

Ziua va fi încheiată cu diferite programe culturale, primul urcând pe scenă Orbán Ferenc, împreună cu echipa lui formată din cinci membri, care va prezenta albumul „Evilág". De la ora 21,00 va avea loc Premiera operei rock „Honfoglalás" (Descălecarea), pusă în scenă de Teatrul Călare din Komárom (Ungaria) şi Teatrul „Sziget", în colaborare cu călăreţii de la Asociaţia „Szilaj Hagyományőrző Egyesület" din Ghidfalău şi de la centrul ecvestru al familiei a Kálnoky, din Valea Crişului, precum şi cu Ansamblul de Dansuri „Trei Scaune".

În cursul zilei, doritorii au putut vizita târgul meşteşugurilor legate de cai şi expoziţia cu vânzare de arte plastice. Cei interesaţi au putut participa la întâlnirea microregiunilor, iar pofticioşii au avut ocazia să guste o mâncărică de fasole.

Potrivit siteului oficial al Primăriei Sfântu Gheorghe, CL şi CJ Covasna participă la organizarea evenimentului cu câte 100.000 de lei, sumă la care se mai adaugă şi taxa de înscriere a participanţilor, de 1.000 de lei.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro