Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

SOCIAL: Comandamentului Central de Iarnă va funcţiona în cadrul MTI între 1 noiembrie 2011-31 martie 2012

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Anca Boagiu, a semnat Ordinul de ministru privind funcţionarea Comandamentului Central de Iarnă pentru perioada 1 noiembrie 2011 - 31 martie 2012, informează reprezentanţii ministerului.

"Decizia ministrului are în vedere asigurarea desfășurării normale a activității de transport în scopul de a se interveni operativ în cazurile de blocare a circulației și de a asigura o informare corectă asupra stării căilor de comunicații pe timp de iarnă", se spune în comunicatul MTI.

Din componenţa Comandamentului Central de Iarnă fac parte Comandamentele operaţionale ale Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România, ale CNCF CFR S.A., ale Autorităţii Navale Române, ale Autorităţii Aeronautice Civile Române şi ale Autorităţii Rutiere Române.

Rolul Comandamentelor operaţionale este acela de a prezenta Comandamentului Central de Iarnă programe propii de măsuri, privind asigurarea desfăşurării normale a activităţilor în perioada de iarnă şi alături de dispecerate să centralizeze şi să transmită zilnic, către Secretariatul Comandamentului de Iarnă, datele primite de la unităţile din sector, după orarul stabilit şi ori de câte ori situaţia o va impune.

Secretariatul Comandamentului Central de Iarnă va funcţiona în cadrul Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România. "Atribuţiile acestuia constau în organizarea unui sistem operativ de informare între Comandamentul Central de Iarnă şi Comandamentele operaţionale, prin care vor fi centralizate şi datele privind blocarea drumurilor naţionale, a căilor ferate, staţiilor de cale ferată, aeroporturilor, porturilor, căilor şi canalelor navigabile, precum şi alte situaţii deosebite înregistrate pe căile de comunicaţii ca urmare a condiţiilor meteo nefavorabile şi măsurile ce se întreprind pentru desfăşurarea normală a circulaţiei şi a navigaţiei", se arată în comunicat.

În baza datelor furnizate de către Comandamentele operaţionale şi de către Dispecerate, Comandamentul Central de Iarnă va prezenta la orele 06:30, 13:00 şi 18:00 şi de câte ori situaţia o va impune, către Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, raportul situaţiei privind condiţiile de circulaţie, modul cum se desfăşoară activitatea pe calea ferată, în staţiile de cale ferată, porturi, aeroporturi şi drumuri naţionale, precum şi măsurile luate.

De asemenea, pentru asigurarea unei informări operative şi corecte asupra condiţiilor de circulaţie pe drumurile naţionale, Comandamentul Central de Iarnă şi dispeceratele vor ţine permanent legătura, după caz, cu dispeceratul Poliţiei Rutiere şi dispeceratele judeţene ale Poliţiei Rutiere.

În ceea ce priveşte durata de funcţionare a Comandamentului Central de Iarnă, în cazul în care condiţiile meteorologice sunt nefavorabile, aceasta se poate prelungi peste termenul iniţial stabilit, de 31 martie 2012.
Categorie articol: 

Comentarii