Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Slujbe cu distanţare socială, în toate lăcaşele de cult

• sute de brăileni au participat, duminică, la Sfânta Liturghie, respectând distanţa de 2 metri şi purtând măşti de protecţie • „Am fost în curţile caselor Lui Dumnezeu!”, preciza, duminică, ierarhul Dunării de Jos, exprimându-şi, astfel, mulţumirea pentru redeschiderea lăcaşelor de cult • preoţii au înălţat rugăciuni pentru vindecarea celor bolnavi şi pentru izbăvirea de pandemie 

 

Bucuria revederii sfintelor lăcaşuri şi libertatea de a se închina Lui Dumnezeu fără riscul de a fi amendaţi, i-a adus pe sute de brăileni la slujbă, în duminica a cincea după Sfintele Paşti, numită şi Duminica Samarinencii. Însuşi Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a scris duminică pe pagina de Facebook a Arhiepiscopiei: Cât de mult trebuie să mulţumim împreună pentru nemeritatul dar de a fi participat pe viu la împlinirea rugăciunilor noastre.
Am fost în curţile caselor lui Dumnezeu!”

Brăilenii care au participat, duminică, la Sfânta Liturghie s-au comportat în mod exemplar, respectând distanţa de 2 metri, marcată cu vopsea, precum şi traseele stabilite, din vreme, de preoţi şi de voluntari. Participanţii la slujbe au purtat măşti, potrivit reglementărilor stabilite de Patriarhia Română, de comun acord cu autorităţile laice şi nu au atins sfintele odoare din biserici. Îi putem da ca exemple pe credincioşii care au participat la slujbele ţinute la Catedrala „Naşterea Domnului”, biserica „Sf. împăraţi Constantin şi Elena” şi biserica “Cuv. Antonie cel Mare”, din cartierul Vidin. 

Ierarhul Dunării de Jos a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală, mai precis în curtea sfântului lăcaş, unde a fost amenajat un mic altar. Potrivit părintelui Rareş Bucur, în cadrul slujbei, „ierarhul a rostit rugăciuni către Milostivul Dumnezeu, pentru vindecarea celor bolnavi, pentru ajutorul celor care luptă zi de zi cu acest virus, care a cuprins şi ţara noastră, precum şi pentru ocrotirea şi sănătatea credincioşilor”.

De asemenea, Părintele Arhiepiscop I-a mulţumit Lui Dumnezeu pentru această zi binecuvântată, în care slujitorii Sfintelor Altare s-au întâlnit iarăşi cu credincioşii, la rugăciune. În cuvântul de învăţătură rostit cu acest prilej, înaltprea­sfinţia Sa a tâlcuit pericopa evanghelică de la Sfântul Apostol şi Evanghelist Ioan, în care se relatează despre convorbirea femeii samarinence cu Domnul nostru Iisus Hristos. Venind din Iudeea, către Galileea, Mântuitorul a trecut prin cetatea Sihar, din Samaria, unde se găsea fântâna lui Iacob. Acolo a întâlnit-o pe femeia samarineancă.

„În plină perioadă pascală, am păşit pe treapta a 5-a a darurilor împărtăşite de Mântuitorul Hristos Cel înviat din morţi. Sfânta Evanghelie din Duminica Samarinencii ne ajută ca, împreună slujitori şi iubiţi credincioşi, să trăim plenar întâlnirea din prima zi a învierii cu Mântuitorul. Dialogul cu femeia samarineancă este sugestiv pentru propriul nostru dialog cu Mântuitorul înviat din morţi”, a spus ierarhul Dunării de Jos.

La finalul slujbei, ierarhul a citit Rugăciunea specială pentru încetarea epidemiei, care se rosteşte în biserici încă de la începutul pandemiei.  

 
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii