Mergi la conţinutul principal

Slujbă de pomenire pentru academicianul dr. Ana Aslan, la Biserica „Sf. Nicolae”

• evenimentul are loc joi, 18 mai, de la ora 11.00 • potrivit conducerii Fundației „Ana Aslan” din București, în biserica brăileană va fi săvârșită o slujbă de pomenire, la împlinirea a 35 de ani de la trecerea în eternitate a distinsului medic, inventatorul tratamentului cu Gerovital H3

 

Potivit comunicatului trimis de Speranța Prada, președintele Fundației „Ana Aslan” București, în ziua de joi, 18 mai 2023, de la ora 11.00, la Biserica „Sf. Nicolae”, de pe Strada Ana Aslan, va avea loc slujba de pomenire a academicianului dr. Ana Vasilichia Aslan, la 35 de ani de la trecerea sa în eterntate. Slujba de pomenire va fi oficiată de preoții Protopopiatuli Brăila. Brăilenii care vor să-i aducă un pios omagiu brăilencei Ana Aslan, fondatoarea științei gerontologiei în România, savant de renume mondial, născută la finele veacului XIX, la Brăila, în casa care-i poartă astăzi numele, o pot face participând la comemorarea care are loc la „Sf. Nicolae”.  

Născută la Brăila, într-o familie de intelectuali de etnie armeană, Ana Aslan a devenit celebră în toată lumea, după ce a inventat tratamentul cu Gerovital H3, care promitea întârzierea procesului de îmbătrânire.

Astfel, în anul 1952, dr. Ana Aslan a preparat vitamina H3, cunoscută sub numele de Gerovital, un medicament menit să întârzie procesul de îmbătrânire. În următoarele trei decenii, tratamentul cu Gerovital H3, brevetat de Ana Aslan - fondatorul Institutului de Geriatrie - avea să devină cunoscut în întreaga lume. Începând cu anii '60, clinica Anei Aslan de la Otopeni devine o destinație extrem de căutată de către celebritățile lumii. Numeroși actori și șefi de stat călătoreau în România sau se întâlneau cu dr. Ana Aslan în străinătate și urmau tratamentul ei cu Gerovital. I-au fost pacienți Nikita Hrușciov, Salvador Dali, Charlie Chaplin, Charles de Gaulle, Tito, Mao Zedong, Regele Arabiei Saudite, Aristotel Onassis și mulți alții. 

Ana Aslan și-a dedicat toata viața muncii sale; nu s-a căsătorit și nu a avut copii. Apropiații și-o amintesc ca o persoană severă, exigentă cu colaboratorii, dar plină de viață. A fost, până la bătrânețe, o femeie elegantă, tot timpul aranjată - acorda o mare atenție aspectului, comandându-și garderoba din Italia.

Clinica Anei Aslan aducea în România comunistă venituri de până la 17 milioane de dolari anual. Succesul ei a atras, însă, atenția și invidia autorităților comuniste, mai ales din partea Elenei Ceaușescu, care era, se pare, deranjată de popularitatea dr. Ana Aslan.

Dr. Ana Aslan a murit în mai 1988. Ar fi dorit să fie înmormântată creștinește alături de familia sa, în cripta Kalindero-Danielopolu. Ultima dorință nu i-a fost, însă, respectată din cauza Elenei Ceaușescu, care nu a dorit ca Anei Aslan să-i fie organizată o slujbă religioasă. Ana Aslan este înmormântată la cimitirul Bellu din capitală.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro