Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Siesta, mai importanta decit fiesta

Nu i-am banuit niciodata pe unguri ca ar putea avea preocupari atit de serioase. Eu credeam ca unguroaicele se gindesc doar cum sa ajunga starlete porno, iar ungurii viseaza numa' si numa' navete cu bere. Uite ca nu-i deloc asa. Caci iata ce veste minunata imi parvine cu viteza luminii din Ungaria. Cica cetatenii acestei tari vor merge la referendum (nu-i poanta!), pentru a raspunde prin "Da" sau "Nu" la urmatoarea intrebare: "Sinteti de acord ca Parlamentul Republicii Ungaria sa faca o lege pentru a introduce siesta?". Ce inseamna de fapt treaba asta cu siesta? Pai, inseamna ca oamenilor muncii din Ungaria li se va garanta prin lege somnul de dupa-amiaza. Sau, altfel spus, intr-un anumit interval orar, li se va da liber de la serviciu, pentru ca oamenii sa mearga sa manince si sa se odihneasca. Abia dupa asta sa vina din nou la munca. Spre
exemplu, in Spania si Italia, aceasta lege exista de ani de zile. Intre orele 13.00 si 17.00, nimeni nu munceste in Spania. Poate din cauza temperaturilor, poate ca sint spaniolii mai lenesi sau poate ca dau randament mai bun dimineata si spre seara. Va dati seama ce probleme au ungurii? A, sa nu uit: aceiasi unguri au mai facut o propunere de referendum si au cerut ca berea sa devina gratuita in restaurante. Mi-a placut raspunsul dat de autoritati: "Acest lucru (bere gratuita in restaurante - n.a.) nu poate fi aprobat, pentru ca ar afecta piata". Asadar, va ramine doar treaba cu siesta.
Iar acum sa ne uitam un pic in ograda noastra. Recent, am avut un referendum, dar nu ne-a folosit la nimic. Daca nu aveam sanse sa obtinem bere gratuita in circiumi (pe perioada canculei, se intelege), macar sa fi incercat la siesta. Dar nu-i bai, caci noi, romanii, ne facem de sute de ani siesta, dar nu acasa, in mod organizat, ci la serviciu, pe sest. Ar trebui sa legalizam siesta, sa nu mai fim nevoiti sa ne ascundem de sefi la munca, sa tragem un pui de somn. Ar fi un prim pas catre normalitate. Dar vreti sa va spun un secret? Romanii nu ar vota niciodata pentru aprobarea siestei. Pai, ia ginditi-va: care dintre noi ar fi dispus sa mearga la casa lui intre orele 13.00 si 16.00, sa zicem, si sa revina apoi la munca pina la ora 19.00? Nu mai bine sa ne facem siesta la locul de munca, pe banii patronului? Asa ca eu zic ca e mai bine cum este la noi, in ciuda faptului ca la televizor aud ca, de fapt, in Ungaria e mult mai bine. Uite ca macar dintr-un anumit punct de vedere le-am luat-o inainte ungurilor! Somn usor.
Categorie articol: 

Comentarii