Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Sfintele Muceniţe fecioare Agapia, Irina şi Hionia

Astăzi sunt prăznuite Sfintele Muceniţe fecioare Agapia, Irina şi Hionia. Ele au fost surori si au locuit în apropierea cetăţii Aquileia. La acea vreme, împăratul Diocleţian, prigonitorul creştinilor, a venit în această cetate şi a poruncit uciderea părintelui Hrisogon. Dumnezeu i-a descoperit în vis lui Zoii, un preot în vârstă, locul în care se afla trupul neînsufleţit al lui Hrisogon. În urma acestei descoperiri, bătrânul a luat trupul părintelui şi l-a înmormântat după rânduială. După o lună, Sfântul Hrisogon i s-a arătat în vis lui Zoii, descoperindu-i că, peste nouă zile, cele trei surori fecioare vor primi moarte de martir şi că, odată cu ele, va muri şi el.

După nouă zile, bătrânul Zoii a trecut la Domnul, iar cele trei surori, Agapia, Irina şi Hionia, au fost aduse înaintea împăratului. Cu mult curaj, fecioarele au refuzat să se închine idolilor păgâni, mărturisindu-şi credinţa în Domnul Hristos. De aceea, au fost trimise la închisoare. După ce le-a torturat îndelung, judecătorul le-a trimis la moarte pe cele două surori mai mari, pe care le-a ars de vii, iar pe Irina a ţinut-o vie, cu gândul să o necinstească.

Îngerul Domnului, însă, a păzit-o pe fecioara Irina, neîngăduind soldaţilor să se apropie de ea şi ducând-o pe aceasta pe un deal. După o zi de încercări, neputând ajunge la ea, pe acel deal, soldaţii au ucis-o pe fecioară cu arcul.

Sfânta Anastasia (prăznuită la 22 decembrie), care fusese şi ea înştiinţată în vis cu privire la moartea fecioarelor, le-a adunat trupurile şi le-a îngropat cu cinste. Sfintele Muceniţe Agapia, Hionia şi Irina au primit moarte de mucenic la anul 304 d.H.
Categorie articol: 

Comentarii