Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Sfinţii Apostoli şi diaconi Prohor, Nicanor, Timon şi Parmena, dintre cei 70; Sfântul Cuvios Pavel de la Xiropotamu

Sfinţii Apostoli Prohor, Nicanor, Timon şi Parmena fac parte din primii şapte diaconi ai Bisericii Creştine primare. Numirea lor în treapta de diacon este relatată în Faptele Apostolilor (6,1-6). Ceilalţi trei diaconi ai Bisericii Lui Hristos sunt: Ştefan, Filip şi Nicolae. Sfântul Arhidiacon Ştefan nu este prăznuit în această zi, pentru că este sărbătorit în ziua de 27 decembrie. Nicolae nu se numără printre ei pentru că, ulterior, a căzut în erezie, iar Filip este pomenit în fiecare an, pe data de 11 octombrie.

Sfântul Apostol Prohor a fost hirotonit episcop în marea cetate a Nicomidiei şi l-a însoţit pe Sfântul Apostol Ioan Evanghelistul, pentru o vreme, în Insula Patmos, unde fusese exilat.

Sfântul Apostol Nicanor a primit mucenicia în ziua în care Sfântul Arhidiacon Ştefan a fost ucis cu pietre, adică pe 27 decembrie. Sfântul Apostol Timon a fost episcop în Bastoria, cetate antică din Arabia. Potrivit unei tradiţii locale, Apostolul Timon a murit răstignit de păgâni în această cetate. Sfântul Apostol şi diacon Parmena a vestit Evanghelia Domnului Iisus Hristos în Macedonia. A suferit şi el moarte de mucenic, la sfârşitul domniei împăratului roman Traian (98-117 d.H.).

Tot astăzi, facem pomenirea Sfântului Cuvios Pavel, întemeietorul Mănăstirii Xiropotamu de la Sfântul Munte Athos, din Grecia.
Categorie articol: 

Comentarii