Mergi la conţinutul principal

Seful CJ a aranjat dinainte votul pentru mutarea Bibliotecii

Culmea tupeului. Presedintele CJ, Gheorghe Bunea Stancu (PSD), si-a aranjat ploile in ceea ce priveste mutarea Bibliotecii Judetene in cantina si spalatoria dezafectate de pe Buzaului, si adjudecarea lucrarilor de reabilitare a acestor spatii de catre firma "Concivia", la care este, indirect actionar majoritar, cu aproape doua luni inainte de a se aproba in cadrul CJ proiectul de hotarire vizind acest lucru.
Faptul este demonstrat de anuntul de participare la licitatie deschisa pentru achizitia publica de lucrari, aparut pe site-ul CJ, in ziua de 1 august 2006, data la care acesta a fost ultima data actualizat. Conform anuntului respectiv - care priveste executia lucrarilor de amenajare spatiu biblioteca prin conversia functionala a spatiilor aferente cantinei si spalatoriei situate pe Soseaua Buzaului la nr. 15 - data limita pentru solicitarea clarificarilor a fost stabilita la 28 septembrie 2006, la fel ca si data limita pentru depunerea ofertelor. Aceeasi data a fost stabilita, mult mai tirziu, si pentru sedinta CJ, pe a carei ordine de zi se gasea si un proiect privind tocmai aprobarea documentatiei faza proiect tehnic, detalii de executie si caietele de sarcini la aceasta investitie, dar si rectificarea bugetului propriu al CJ pe 2006 pentru a cuprinde suma de 8,2 miliarde de lei necesara acestei lucrari. Cum teoretic aceasta era prima data cind consilierii judeteni luau in discutie un asemenea proiect, existind astfel 50% sanse ca el sa fie respins, nu se poate deduce de aici decit ca presedintele CJ stia inca cel putin de la data de 1 august care va fi rezultatul votului din cadrul consiliului, intrunit doua luni mai tirziu.
Mai mult, pentru a se asigura ca firma "Concivia" va cistiga licitatia, conducerea CJ a stabilit niste criterii tehnice pe care firmele participante la licitatie ar fi trebuit sa le indeplineasca, criterii care nu ar fi putut fi atinse decit de una sau doua societati de profil brailene. Dovada si faptul ca, pe data de 28 septembrie, la numai citeva ore dupa ce consilierii PSD, PRM si PNL votau in grup pentru proiectul cu pricina, se deschideau si plicurile cu oferte ale celor doua firme participante "Construct P&G" si "Concivia SA".

Presedintele CJ - la doi pasi de 8,2 miliarde de lei din bani publici

Asa cum ne-a declarat vicepresedintele CJ, Niculina Moisescu, la licitatie au participat doar "Construct P&G" si "Concivia SA". Surprinzator e insa faptul ca, desi totul a fost atit de bine aranjat, licitatia a fost anulata. Motivul - desi au avut atit timp la dispozitie sa se informeze despre costul lucrarii, cele doua firme au depus oferte care au depasit suma de 8,2 miliarde de lei, cit aprobase CJ cu doar citeva ore mai inainte.
"Licitatia a fost anulata deoarece oferta inaintata de cele doua firme a fost mult mai mare decit suma alocata de noi pentru aceasta lucrare - 8,2 miliarde de lei. Asa ca am decis sa anulam licitatia, a doua zi am dat o hotarire de CJ privind anularea. Pasul urmator a fost sa publicam un nou anunt de licitatie in Monitorul Oficial. Dupa publicarea anuntului ar trebui sa dureze maxim 28 de zile pina la data la care vom putea organiza din nou licitatia", ne-a explicat Niculina Moisescu.
Un motiv pentru care cele doua societati au fost atit de prost inspirate si au licitat mai mult decit ar fi trebuit ar putea fi faptul ca, la momentul la care a fost publicat anuntul, conducerea sa se fi gindit la o suma mult mai mare decit cea de 8,2 miliarde. Dupa cum s-au exprimat mai multi consilieri judeteni printre care si vicele CJ Gheorghe Chiru, suma varia intre 13 si 19 miliarde lei. Teoria sta in picioare daca ne gindim ca in luna august opinia publica nu fusese inca alertata cu privire la intentiile de mutare a Bibliotecii din zona centrala la periferie. Astfel, daca nu s-ar fi creat in luna septembrie un curent impotriva dorintei presedintelui CJ, in plenul consiliului s-ar fi aprobat o suma mai mare, proiectul ar fi trecut fara discutii, licitatia adjudecata de una dintre cele doua firme la citeva ore dupa sedinta si lucrarile de reamenajare incepute chiar de a doua zi.

Presedintele CJ este actionar majoritar la societatea care detine aproape 70% din "Concivia"

In ceea ce priveste cele doua firme care au licitat pentru cistigarea lucrarilor de reabilitare, in spatele lor stau doua persoane cunoscute brailenilor. De exemplu, unicul asociat al firmei "Construct P&G" e nimeni altul decit fostul candidat independent la fotoliul de primar al Municipiului in 2004, Gheorghe Puscasu.
Lucrurile sint un pic mai complicate in ceea ce priveste firma "Concivia". Asociatii din cadrul acestei societati sint, de fapt, alte firme sau asociatii. Astfel, asociatii persoane juridice sint "SIF Moldova", "Bursagrirom SA", "Asociatia Salariatilor" (PAS) si AVAS Bucuresti. Totodata, exista si 30 de actionari persoane fizice. Important e insa faptul ca actionarul majoritor al acestei societati este "Bursagrirom" SA, cu un procent de 69,984% din actiuni. La rindul sau, actionarul majoritar al "Bursagrirom " e nimeni altul decit presedintele CJ, Gheorghe Bunea Stancu. Acesta detine 51% din actiuni. Concluzia este una singura: in cazul in care licitatia ar fi fost cistigata de "Concivia", o parte din cele 8,2 miliarde ar fi ajuns, in final, in conturile presedintelui CJ, data fiind calitatea sa de actionar.

Consilierii PD vor sesiza DGA din cadrul MAI si DNA

O parte dintre aceste aspecte au fost semnalate vineri, in cadrul unei conferinte de presa, de consilierul judetean Mario Da'Ros. Acesta a prezentat un extras de pe site-ul CJ pe care este publicat anuntul si a explicat ca ceea ce a facut conducerea CJ este atit ilegal, cit si imoral. "Daca o sa verificati site-ul CJ o sa gasiti la sectiunea anunturi, unul de participare la o licitatie publica deschisa. Pina aici nimic ilegal. Dar el se refera la HCJ de mutare a Bibliotecii. Data limita pentru depunerea ofertelor este de 28 septembrie 2006. Dar HCJ privind mutarea a fost adoptata in data aceea. Conform site-ului, anuntul a fost dat inainte ca sursa de finantare sa fie aprobata. Acest lucru nu numai ca e ilegal, dar contine si elemente penale. Daca o sa luati legatura cu un specialist in achizitii publice, o sa declare ca acest anunt e ilegal si ca el contine si elemente penale".
Mario Da'Ros a mai anuntat ca, daca autoritatile abilitate nu se vor autosesiza cit de curind, atunci grupul consilierilor PD, din cadrul CJ, va anunta Directia Generala Anticoruptie din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor precum si Departamentul National Anticoruptie.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro