Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Scumpim romaneste

Gata, am intrat si in Uniunea Europeana! A durat mult, a fost greu, dar s-a intimplat si minunea asta. Am si sarbatorit momentul cum se cuvine - care a coincis cu Revelionul, deci de mincare, de bautura si de focuri de artificii a avut parte toata lumea. Dincolo de orice dubii, integrarea Romaniei in UE este un eveniment istoric si, judecind sincer, pe termen mediu si lung e un fapt extrem de benefic pentru tara noastra si pentru noi toti. Nu stiu citi dintre noi credeau acum 17 ani ca Romania va fi parte la un moment dat din aceeasi structura multistatala cu Germania, Franta, Anglia, Italia, Olanda etc., ca vom forma cu totii un fel de tara mai mare, in care vom putea calatori cu buletinul - asta pina la desfiintarea totala a granitelor si a oricaror altor restrictii.
E la fel de clar ca, dincolo de problemele sociale personale sau generale pe care le avem de ani buni incoace, intrarea in Uniunea Europeana va aduce mai multe avantaje decit dezavantaje. Iar scaderea preturilor la mai multe produse straine, inclusiv alimentare, pentru care nu se mai platesc taxe vamale, este unul din beneficiile anuntate deja de marile lanturi de magazine prezente in Romania.
Dar nici n-am apucat bine sa ne dezmeticim din sarbatoarea integrarii si nici sa mergem la magazin, pentru ca au aparut si primele scumpiri romanesti. Un operator maxi-taxi a si majorat pretul unei calatorii, nu cu 10%, nu cu 20%, ci cu 50%! Poate ca n-ar trebui sa comentam treaba asta, pentru ca, la urma urmei, este vorba despre un operator privat, chiar daca presteaza un serviciu public, cum e cel de transport de persoane. Interesanta este insa motivatia respectivului operator: ca in 2006 firma a suportat o serie de scumpiri la toate elementele de cost, rezultatul fiind inregistrarea de pierderi, apoi ca firma va majora salariile angajatilor in acest an si ca oricum urmeaza scumpiri in 2007 la impozite, taxe, carburanti si asigurari. Poate ca firma respectiva are dreptate, dar daca e sa discutam cinstit, nimic nu creste cu 50% in urmatorul an. Pe de alta parte, euro e acum din ce in ce mai mic fata de leu, combustibilii au ramas cam tot la 3 lei si un pic litrul, si nici maxi-taxistii nu au inceput peste noapte sa dea bilete calatorilor. Poate ca toti operatorii de transport maxi-taxi au aceleasi probleme si se gindesc sa scumpeasca, dar daca spui ca mergi in pierdere, in contextul in care oricum in general nu eliberezi bilete de calatorie, nu respecti numarul de locuri din microbuz si nici graficul, totul pare doar o scumpire facuta in cel mai romanesc stil posibil - adica nejustificata. Cum la fel de romaneste nu scad nici preturile la benzina ori motorina, la cablu, la gaze sau curent electric, desi euro a scazut semnificativ in ultima perioada, iar toate aceste preturi se calculeaza in functie de cursul leu - euro. Asadar, am intrat in UE, dar naravurile ne-au ramas cit se poate de romanesti.
Categorie articol: 

Comentarii