Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Scoala si educatia sexuala

"Studiile sociologice realizate in tari precum Olanda si Marea Britanie au aratat ca introducerea educatiei sexuale in sistemul de invatamint va determina elevii sa-si inceapa viata sexuala mai tirziu si va duce la scaderea sarcinilor in rindul adolescentelor. Astfel, dintre toate tarile Europei, Olanda are cea mai scazuta rata a sarcinilor in rindul adolescentelor, avind cea mai complexa oferta de programe de educatie sexuala. Situatia este invers in Marea Britanie, unde oferta de programe de educatie sexuala este foarte redusa. Aceste exemple arata ca programele de educatie sexuala reduc activitatea sexuala a adolescentilor si implicit determina si o reducere a numarului de sarcini nedorite in rindul adolescentelor. Explicatia are la baza faptul ca adolescentii mai bine informati sint mai putin inclinati sa aiba experiente sexuale generate de curiozitate sau ignoranta". Am citit aceste afirmatii intr-un manual de sociologie. Normal, sint de acord cu concluziile pe care le-au tras sociologii si mi-am dat seama cit de jalnica este situatia in Romania si mai ales in Braila, unde oferta de programe de educatie sexuala este aproape inexistenta.
Astfel, urmarile sint multe si grave. Tinerii sint dezorientati, intrucit scoala nu le ofera nici un fel de educatie din acest punct de vedere si apeleaza la reviste, la tot feluri de site-uri, la pornografie, sursele lor fiind care de care mai proaste, educindu-se de fapt in vulgaritate. Foarte rar adolescentii sint bine informati, stiu sa foloseasca corect metodele contraceptive, stiu la ce riscuri se expun, constientizeaza ce inseamna, de fapt, o sarcina nedorita.
Cazul elevei mama la virsta de 16 ani este doar un exemplu. Pe linga ea mai sint o multime de adolescente care de cele mai multe ori recurg la avort, pleaca de acasa, isi abandoneaza pruncii sau, in cele mai grave cazuri, ajung la suicid sau tentativa de suicid. Si de ce? Care este explicatia faptului ca tinerii ajung sa traieasca astfel de drame? Este foarte simplu, dragi adulti: IGNORANTA. Parinti, profesori va ascundeti dupa deget, sexul este transformat la scoala, acasa, in subiect tabu, iar tinerii din curiozitate si aceeasi ignoranta cu care sint obisnuiti ajung sa traiasca tot felul de drame, sa devina parinti la 16 ani, adolescentele sa recurga la avort la 15 ani. Nu v-ati intrebat care este cauza numarului mare de cazuri de suicid, de prunci abandonati prin gunoaie, de orfani, de avorturi in rindul adolescentelor? Mentalitatea de acum o suta de ani cu "n-a fost cuminte, asa ii trebuie" nu mai este deloc aplicabila tinerilor din ziua de azi. In societatea actuala e nevoie de educatie sexuala facuta la scoala, acasa, nu pe toate drumurile, citind reviste proaste si forumuri pe internet. Nu mai traiti in ignoranta!
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii